Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

A treeline divides yellow rapeseed fields in Skane.
Swedish countryside, Skåne
Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Top lijstje

10x To-Do in de regio Skåne

Skåne is de eerste regio die je tegenkomt als je per auto of trein via de Öresundsbrug Zweden binnenrijdt. Rijdt niet meteen door naar het noorden, want Skåne is absoluut een uitgebreid bezoek waard, bekijk hier waarom:

1. Natuur en nationale parken

De natuur in Skåne is gevarieerd: van uitgestrekte bossen, lange zandstranden en gele koolzaadvelden. Er ligt heel wat natuur om te ontdekken. Ook zijn er diverse nationale parken, waar het prima wandelen, fietsen, kamperen en varen is. Het Nationale Park Stenshuvud ligt net ten zuiden van het dorp Kivik in het oosten van Skåne. Stenshuvud is een heuvel die uitsteekt in de Oostzee en van ver in de omtrek te zien is. Dit zuidelijkst gelegen park van Zweden heeft een rijke flora en fauna. Lees meer over de mooiste nationale parken.

2. Ales Stenar

Ten noorden van het plaatsje Kåseberga, ten oosten van Ystad vind je een van de raadselachtigste bezienswaardigheden van Zweden: Ales Stenar. Ales Stenar zijn 59 grote rotsblokken, in de vorm van een 67 meter lang en 19 meter breed schip.

Ale StenarThe stones of Ale is a ships barrow from the iron age in Sweden. It is situated on south coast of Skåne in the south of Sweden. It measures 67 meters in length and is made up of 59 large blocks of rock, each weighing around 5 tons. Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

3. Wandelen en fietsen

Je kunt hier prachtige wandeltochten maken, op ieder gewenst niveau. Skåne heeft een uitgebreid wandelnetwerk met gemarkeerde wandelpaden, de Skåneleden. Deze wandelpaden hebben een totale lengte van 1000 km. Of stap op de fiets en verken Zuid-Zweden via de routes Kattegattleden of Sydostleden.

Skåne is de zuidelijkste regio van Zweden en één van Europa´s rijkste landbouwgebieden. Vaak geassocieerd met eindeloze open koolzaadvelden en wijde, platte horizons. Hoewel dit beeld voor sommige delen van Skåne, zoals het Zuidoosten, klopt, kent deze regio in zijn geheel een veel gevarieerder landschap. Van weelderige bladerrijke bossen en indrukwekkende rotskusten tot kilometerslange witte stranden en diepe bossen.

Skåne is de perfecte bestemming voor een auto- of fietsvakantie omdat er zoveel te zien en te doen is. In tegenstelling tot het hoge noorden van Zweden zijn de afstanden in Skåne een stuk korter. Anderhalf uur rijden is genoeg om het meeste van deze rijke regio te zien.

4. Kullaberg

Iets zuidelijker vind je het sfeervolle schiereiland Kullaberg, dat zich ver uitstrekt in de Sont die Zweden van Denemarken scheidt. Kullaberg rijst steil op uit de zee met indrukwekkende kliffen, grotten en steile afgronden. Je vindt hier diverse natuurreservaten met een boeiende vegetatie, ideaal voor enkele uitdagende wandelingen. In de twee oude vissersdorpjes Mölle en Arild is het ´s zomers ook goed toeven.

Harbour with small boats and wooden houses in KullabergSkåne offers a beautiful and varied landscape in the south of Sweden. There are many pictoresque villages there, such as Mölle in Kullaberg, where men and women started swimming together publicly for the first time in the 19th century. Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

5. Steden in Skåne

Langs de dichtbevolkte westkust vind je de grotere steden Helsingborg, Landskrona, Lund en Malmö, de derde stad van Zweden en één van de meest dynamische metropoolregio´s van Noord-Europa samen met Kopenhagen, de Deense hoofdstad aan de andere kant van de Sontbrug. De sfeervolle havenstad Helsingborg en de oude universiteitsstad Lund met zijn beroemde cathedraal uit 1123, zijn steden met een vriendelijk karakter en dito sfeer, die veel te bieden hebben op het gebied van geschiedenis en cultuur. Neem vanuit Landskrona de veerboot naar het unieke eiland Ven, waar het Tycho Brahe museum absoluut een bezoek waard is.

6. Vogeleiland Falsterbo

In de zuidoosthoek van Skåne bevindt zich het smalle schiereiland Falsterbo, met de prachtige badplaatsen Skanör en Falsterbo, waar je zachte witte stranden vindt en interessante natuurreservaten met een vogelstation dat in de lente en de herfst grote aantallen vogelaars trekt.

7. Österlen met Ystad

In het pittoreske kleine stadje Ystad, aan de zuidkust van Skåne en de thuisstad van rechercheur Kurt Wallander uit de beroemde boeken van Henning Mankell, begint de regio Österlen. Een prachtig gebied met heuvels, lange witte stranden en appelboomgaarden, beroemd om zijn bijzondere lichtval. Het is dit licht, en de unieke schoonheid en sfeer van Österlen, dat veel van Zweden´s bekendste auteurs, artiesten, muzikanten en andere kunstenaars heeft doen verhuizen naar deze regio. In de lente en de zomer zijn er dan ook veel tentoonstellingen en diverse evenementen. Het naseizoen is de tijd om Österlen te bewonderen als je de poëtische en romantische sfeer wilt proeven.

8. Kastelen en landhuizen

In heel Skåne is een overvloed aan uitzichtpunten, bezienswaardigheden en interessante historische locaties die de moeite van een bezoekje waard zijn. De regio is beroemd om zijn bijna ontelbare prachtige kastelen, chateaus en landhuizen uit diverse tijdperken. Vele hiervan zijn omgebouwd tot exclusieve hotels en conferentieoorden, terwijl andere hun parken, tuinen en historische gebouwen open stellen voor dagelijks bezoek. 

Kronovalls Wine CastleDas Weisnschloss Kronovall in Skåne stammt aus der Mitte des 17. Jahrhunderts und lädt zu herrlichen Wanderungen ein. Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

9. Golfen

Voor golfliefhebbers is Skåne hèt gebied in Zweden om naartoe te gaan. Je vindt hier meer dan zeventig golfbanen, de meeste van hoge kwaliteit en behorend tot de beste van Noord-Europa. Het milde klimaat zorgt ervoor dat de meeste banen bijna het hele jaar geopend zijn.

10. Culinair Skåne

Ook voor culinaire reizigers heeft Skåne veel te bieden. Je vindt in de hele regio een groot aantal toprestaurants en hotels, meestal gelegen in een prachtige omgeving of aan de kust, met een aanbod van opwindende kost, gebaseerd op de rijke provisiekast van Skåne met lokaal voedsel en ingrediënten. De lente, met lam, asperges en verse groenten, en de herfst, met bessen, champignons, gans, paling, schelp- en schaaldieren en wildbraat, zijn de aan te raden seizoenen voor een bezoek aan Skåne.