Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Red cottages, Stensjöby, Småland
Foto: Tony Töreklint/imagebank.sweden.se

Top lijstje

Hoogtepunten in de regio Småland

Småland is een van de grootste provincies van Zweden en favoriet bij heel veel gezinnen. En ook bij de Zweden zelf!

De regio wordt gedomineerd door bebost hoogland, met gigantische wouden en ontgonnen vlakten in het zuiden. Dat is niet alles: er is ook nog een schitterende kustlijn in het oosten met daarbij een archipel met duizenden eilanden. Plus zo’n 5000 meren om te vissen, zwemmen en kanoën. Niet slecht voor een stukje Zweden dat letterlijk ‘klein land’ betekent. Wat kun je er doen?

1. Ruimte en natuur

De natuur van Småland is heel gevarieerd: meren, bossen, ruige kusten en diverse nationale parken. De kans dat je een eland tegen het lijf loopt, is behoorlijk groot. Er zijn diverse nationale parken te vinden, zoals Store Mosse of Isaberg, een prachtig bos- en merengebied tussen de steden Jönköping en Halmstad. De oostkust van Småland en de bijbehorende archipel moet je ook zeker niet links laten liggen. Zandstranden, zwemmen, boottochtjes, glinsterende rotseilandjes, eten aan het water en verse zeevruchten op het menu, het is er allemaal.

Camping in SmålandKamperen bij Hätteboda vildmarknscamping in Småland. Foto: Hätteboda vildmarknscamping

2. Adrenaline en outdoor

In Småland hoef je geen dag stil te zitten. Je kunt er terecht voor talloze outdoor activiteiten, zoals fietsen, kanoën, paardrijden, vissen, en nog veel meer. Er zijn ook veel activiteiten die geschikt zijn voor kinderen. Of huur er een hut en doe een paar weken helemaal niets. In Sågebäckens Kronopark in het midden van Småland vind je de langste zipline van Noord-Europa. Via een ladder klim je naar het hoogste puntje van de klimtoren. Hier word je vastgemaakt aan een dikke staalkabel. Je vliegt met hoge snelheid (maximaal 70 km/uur) over de bomen en de meren (maximale hoogte is 32 meter). Het is niet zomaar een vluchtje. In Sågebäckens Kronopark is de zipline wel 1550 meter lang en er zijn 11 stopstations. Je kunt een twee-uur durend avontuur beleven, maar ook is er een één-uur durende tocht , die meer is aangepast voor gezinnen met kleintjes. 

3. Astrid Lindgren

Eén van 's werelds bekendste kinderboekenschrijfster komt uit Småland: Astrid Lindgren. Zij heeft haar eigen wereld in het familiepark Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, waar zij is opgegroeid. Alle personages uit haar boeken zijn hier te vinden: Karlsson, Michiel en Rasmus en natuurlijk Pippi Langkous. Reis je met je kinderen door Småland, dan mag je dit themapark zeker niet overslaan. Theatersvoorstellingen, liveoptredens en een handje schudden met Pippi, het park is zowel voor de allerkleinsten als ook de grotere Pippi fans zeer geschikt. 

Pippi LongstockingFoto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

4. IKEA

Ook het welbekende IKEA meubelconcern heeft z'n roots liggen in deze Zuid-Zweedse regio. Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, opende daar in 1958 de deuren van de allereerste IKEA vestiging. Deze vestiging is nog altijd geopend. megagrote meubelconcern IKEA. Er is tegenwoordig ook een museum bij, waar je de hele geschiedenis van het succes van IKEA kunt terugvinden. Ben je geinteresseerd in meubeldesign? Ook de beroemde meubelontwerper Bruno Mathsson komt uit Småland. Bezoek daarvoor het Bruno Mathsson Center in Värnamo.

5. Öland

Op het eiland Öland zijn geen grote, donkere sparrenbossen en diepe meren waar Zweden beroemd om is. In ruil daarvoor biedt het eiland de meeste zonuren, zandstranden en een mooie kust. Stora Alvar is ‘s werelds grootste kalksteengebied en ligt op het zuidelijk deel van Öland. De bodem is met kalk gevuld en het gebied strekt zich uit over een gebied van ongeveer 40 kilometer lang en amper 10 kilometer breed.

ÖlandFoto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

6. Glasriket

In het Glasrijk (Glasriket) van Småland wordt al sinds 1742 wereldberoemd glas gemaakt. Het Glasrijk is een gebied dat bestaat uit vier gemeenten,  13 glasfabrieken en -studio’s en zo’n 20 hotels. Alles draait hier om glas. In een aantal glasfabrieken kun je zelf proberen glas te blazen. Voor accommodatie met glas als thema is er zelfseen echt design hotel: Kosta Boda Art Hotel.

7. Möbelriket

Möbelriket of Meubelrijk is op zijn beurt de gemeenschappelijke naam voor het gebied rondom het plaatsje Lammhult in Småland. Dit is het hart van de Zweedse meubeldesignbranche. Verspreid over dit gebied vind je wereldberoemde namen op het gebied van meubelontwerp. Als je van Zweeds meubeldesign houdt, is dit een must-see. 

8. Culinair Småland

Isterband (varkensvlees, gerst en aardappelworstjes) met ingemaakte rode bietjes en dilleaardappels is een klassiek gerecht uit Småland. En zo zijn er nog veel meer heerlijke gerechten uit de regio. Småland heeft een rijke culinaire traditie. 

7. Wildlife safari

Een bezoek aan dit deel van Zweden is natuurlijk niet compleet zonder dat je kennis hebt gemaakt met het wildlife hier: ga dus vooral op een eland- en bizonsafari.

MooseFoto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

8. Haga Park

Het Haga Park op het eiland Öland staat bekend als een paradijs voor wind- en kitesurfers. De zeebries en ondiepe zandbodem zorgen ervoor dat zowel beginners als professionals het hier naar hun zin hebben. Bij het Haga Park hebben kitesurfers hun ‘privé-strand’, genaamd Sandberg, waar zij het rijk alleen hebben op de zee. Windsurfers en zwemmers zijn elders in de zee, dus als beginner kan je het kitesurfen hier in Haga Park goed onder de knie krijgen.

9. Archipel

De archipel bij Västervik kun je het beste verkennen per kajak of met de rondvaartboot. De belangrijkste eilanden in de archipel zijn Hasselö, Idö, Rågö en Björkö. Elk eiland heeft zijn eigen charme en karakter. Er zijn visrokerijen, verkoop van verse en gerookte vis op de pier, bakkerijen, hostels, cafés, restaurants en je kunt overal zonnen en zwemmen. Rond het eiland Idö is een zeearendsafari te doen. 

10. Snoepen in Gränna

Breng een bezoek aan Gränna als je heerlijk wilt snoepen. In dit stadje vind je de bekende rood witte zuurstokken of chocolade. Je kent ze vast wel: de rood met witte zuurstokken. Vooral rond Kerstmis zie je ze vaak, om in de boom te hangen. Je komt ze in Zweden echt overal tegen. Hoe dat kan? Breng een bezoek aan Gränna, een typisch Zweeds stadje in Småland. Rijd met de auto het plaatsje in en je ziet uithangborden en etalages met de bekende zuurstokken.