Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Gesubsidieerd door
Skiing in Orsa Grönklitt, Dalarna
Foto: Orsa Grönklitt

Te doen

7x doen in de sneeuw in Dalarna

Zweden is zoveel meer dan alleen skiën. Een echte wintervakantie in de Zweedse sneeuw bestaat natuurlijk uit een mooie afdaling op de latten, maar there's more! Maak een tocht op de sneeuwscooter, een wandeling op sneeuwschoenen in de uitgestrekte bossen, een tochtje met husky's en de slee en ga een middagje langlaufen, ijsvissen. En natuurlijk: na afloop bijkomen in de sauna.

De leukste activiteiten in Dalarna op een rijtje:

1. Sledehondentocht

Met stip bovenaan de bucketlijst van heel veel mensen: een tocht met echte sledehonden maken door het betoverende landschap van Dalarna. Een sledehondtocht maakt je winterervaring inderdaad helemaal compleet. In Dalarna kan je op diverse plekken een dergelijke tocht boeken. Maak het zelf mee!

Sled dogs in Orsa GrönklittHuskytochten Foto: Orsa Grönklitt

2. Sneeuwscooter safari

Voor de snelheidsduivels onder ons... Juist, de sneeuwscooter, voor het serieuze stoere werk. Maar ook als je iets meer van het landschap om je heen wil genieten, is dit een hele leuke manier om een middagje door te brengen. Je gaat met een gids op pad en inderdaad niet eerst zonder een keer goed geoefend te hebben en je natuurlijk goed aan de regels en voorschriften te houden.

Snowmobile ride in DalarnaSnowscooter Foto: Idre Fjäll

3. IJsvissen

Het prachtige Siljan meer in hartje Dalarna is het grootste deel van de winter bevroren, maar dat betekent niet dat je er niet kunt vissen. IJsvissen is een specialisme op zich en het behoort zeker tot een van de unieke Zweedse winteractiviteiten die van je vakantie een echt winteravontuur maken. Dus hak een wak, en gooi je hengel maar uit.

Ice-fishing in DalarnaIJsvissen Foto: Region Dalarna

4. Langlaufen

De Zweden zijn dol op langlaufen en het is dus ook niet zo vreemd dat Dalarna goed uitgerust is met diverse routes. Vaak kun je vanuit je vakantiehuisje zo op de latten stappen voor een paar uurtjes genieten van de rust en stilte onderweg. En geniet onderweg ook volop van het wildlife, want wie weet spot je een rendier!

Idre Fjäll, DalarnaLanglaufen Foto: Idre Fjäll

5. Alpine skiën

Voor een beetje skiën moet je toch echt naar de Alpen? Niet dus! Dalarna heeft een paar hele goeie skigbieden met ook veel uitdaging voor de geoefende skiër of snowboarder. Bijvoorbeeld in Sälen ligt maar liefst 400 km geprepareerde pist op je te wachten. Door diverse liften zijn hier maar liefst vier grote skigebieden met elkaar verbonden. Dus zelfs de grootste skifanaat zal hier zich niet snel vervelen.

Enjoy wintertime in Orsa Grönklitt in DalarnaSkiën in Zweden Foto: Orsa Grönklitt

6. Schaatsen

Na zoveel jaar wachten op de Elfstedentocht kun je je geluk beter beproeven in Zweden: ga schaatsen in Zweden. Want hier gaat ieder schaatshart sneller van kloppen: kilometers gitzwart ijs op de eindeloze meren van Zweden. Er zijn diverse toertochten en routes uitgezet, dus voor ieder niveau is het genieten.

Skating in Dalarna, SwedenSchaatsen Foto: Region Dalarna

7. Sneeuwschoenwandelen

Beleef de witte wereld op sneeuwschoenen. Met sneeuwschoenen aan maak je op een comfortabele manier wandelingen door de prachtige uitgestrekte natuur van Dalarna. En dat betekent genieten van de rust en de stilte, met alleen maar het geluid van de krakende poedersneeuw onder je voeten. Een unieke manier om de Zweedse winter te ervaren.