Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Couple in a living room
Foto: Maskot/Johnér bildbyrå

Te doen

Beleef Zweden vanuit huis

Zelfs nu je op dit moment niet naar Zweden kunt reizen, is het toch mogelijk om tijdens de corona pandemie, de rijkdom van de Zweedse cultuur te ontdekken. Gewoon vanuit je luie stoel. Geniet van Zweedse films, literatuur, muziek en kunst zonder je huis te verlaten. Maak je Zweedse avondje nog vollediger door enkele klassieke recepten uit te proberen en je huis als een Zweed te stylen.

Dit zijn de Zweedse films en tv-series die je niet mag missen

De eerste naam die bij veel mensen opkomt als het gaat om Zweedse films, is Ingmar Bergman. Veel van de gerespecteerde klassiekers van de hand van deze beroemde regisseur - waaronder ‘Persona’, ‘Fanny en Alexander’ en ‘Scènes uit een huwelijk’ - kunnen digitaal worden bekeken of gehuurd via iTunes en Amazon. 

Nog meer spannends uit Zweden zijn natuurlijk de bekende "Nordic Noirs", zoals bijvoorbeeld het misdaaddrama ‘The Bridge’ dat een absolute hit is geworden. Je maakt langzaam kennis met de bijzondere hoofdpersoon Saga Norén terwijl de spannende verhaallijn zich ontvouwt. ‘Jordskott’ biedt ondertussen een nieuwe, meeslepende kijk op het genre. Het is een subtiel en bovennatuurlijke serie waarin de spectaculaire natuur van Zweden een sleutelrol speelt. Beide binge-waardige tv-series kun je onder meer downloaden via iTunes of bekijken via Netflix. 

Op Netflix kun je het komische detective-drama ‘Fallet’ en ‘Bonus Family’ streamen, waarin het gemengde gezinsleven centraal staat. 'De 101-jarige man die terugkwam om de wereld te redden’ is het vervolg op de bestseller ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. De twee verfilmingen zijn elk de perfecte escape en zeer geschikt voor het hele gezin. 

Voor een stukje geschiedenis over de inheemse bevolking van Zweden, de Sami, raden we de film 'Sameblod' (Sami Bloed) uit 2016 aan. Dit coming-of-age-drama laat zien hoe hoofdpersonage Elle-Marja (en andere Sami's) die in de jaren dertig leefde, moet omgaan met raciale profilering en discriminatie. De film is beschikbaar op Amazon.

Zweedse literatuur, genoeg om te boeien en te inspireren 

De Zweedse literatuur heeft het allemaal: van kinderklassiekers tot moordmysteries. Selma Lagerlöf was de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de Literatuur (1909) won, en haar meesterwerk ‘Gösta Berling's Saga’ (Het verhaal van Gösta Berling) blijft een van de meest geliefde boeken van Zweden. Veel mensen zullen deze schrijfster ook kennen van Nils Holgersson. 

Misdaadschrijver Henning Mankell, bekend van zijn detectiveboeken over inspecteur Wallander, is internationaal een van de meest bekende Zweedse auteurs. 

Dat geldt ook voor Stieg Larsson, die de beroemde Millennium-trilogie schreef. Kerstin Ekman is een andere prominente Zweedse auteur wiens meeslepende boeken, waaronder de misdaadroman ‘Zwart water’ uit 2011, ook in het Nederlands beschikbaar zijn. 

Meer tips: ook de boeken van John Ajvide Lindqvist, auteur van het moderne vampierverhaal ‘Laat de ware binnenkomen’ en de boeken van Patrik Svensson. Het eerste werk van Svensson, ‘De lange weg naar huis’, werd gepubliceerd in 2019 en heeft al de internationale bestsellerstatus bereikt. 

Verlies jezelf in de feel-good werelden van Astrid Lindgren, auteur van Pippi Langkous, en Elsa Beskow, die fantasierijke verhalen schreef en illustreerde, zoals ‘Hans in ‘t Bessenland’.

Stem af op de beste Zweedse muziek

Zweedse muziek is zoveel meer dan Abba. Prominent talent Max Martin heeft door de jaren heen hits geschreven en geproduceerd voor onder meer Taylor Swift, Justin Bieber en Ariana Grande. Of dans op de muziek van de overleden superster DJ, songwriter en muziekproducent Avicii, die nog steeds wordt gezien als een van de grootste talenten van de muziekwereld. 

Belangrijke Zweedse exportproducten die hun eigen muziek schrijven en uitvoeren, zijn Robyn, Lykke Li, The Hives, First Aid Kit, Tove Lo en Zweeds-Engelse Mabel - de dochter van Neneh Cherry. Je vindt tal van nieuwkomers in de 'Sweden Top 50'-hitlijst van online streamingplatform Spotify – ook een Zweedse uitvinding - variërend van de soulvolle nummers van Victor Leksell tot de meer dansachtige deuntjes van Miss Li. Rapper Dree Low voegt nog een facet toe aan het dynamische Zweedse muzieklandschap.

Ervaar de kunst en het design van Zweden virtueel 

Musea over de hele wereld hebben stappen ondernomen om kunstliefhebbers in het buitenland tegemoet te komen, en nodigen je uit om virtueel tentoonstellingen te bezoeken. Het in Stockholm gevestigde designmuseum ArkDes toont vanaf 7 april een online tentoonstelling. Onder de titel 'Weird Sensation Feels Good' kun je dit evenement meemaken dat rechtstreeks vanuit Stockholm te zien is en als centraal thema ASMR heeft, design dat bemiddelt tussen lichaam en geest. 

Je kunt ook delen van het Koninklijk Paleis van Stockholm virtueel in 360 ° bezoeken, genaamd het Museum of Antiquities. Deze indrukwekkende stenen galerijen herbergen de collectie klassieke sculpturen van Gustav III, verworven tijdens zijn grote rondreis door Italië in de jaren 1780.

Smul mee van de Zweedse culinaire klassiekers (en vergeet niet de fika) 

De Zweedse eetcultuur heeft veel gezichten, waarvan comfortfood is eentje is. Zweedse gehaktballen - geserveerd met aardappelen, bessensaus en augurk - is het nationale gerecht van het land. Met dit recept is het gemakkelijk om thuis te bereiden. Een vegetarische versie met sojahakt is even lekker (recept in het Zweeds, deze is makkelijk te vertalen via een vertaalsite). 

De ‘smörgåstårta’- een hartige cake - is een Zweedse retroklassieker die met plezier in elkaar te zetten is. Wees creatief met het aanbrengen van brood in lagen en een vulling op basis van roomkaas. Maak je taart af met ingrediënten zoals garnalen, plakjes ei, gerookte zalm, partjes citroen en verse dille. Het duurt ongeveer 40 minuten en wat tijd in de koelkast om de smörgåstårta te maken. 

Vergeet vooral niet te genieten van een gewone fika: de Zweedse gewoonte om koffie te drinken met iets lekkers erbij. Neem de tijd om je eigen geurige kaneelbroodjes (kanelbullar) te maken - een fika-must-have. Hier is het kanelbulle recept van topchef Lisa Lemke.

Design en interieur: creëer de essentie van een Zweeds thuis 

De Zweede manier van leven draait in alles om functionaliteit en om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Hoewel lichte kleuren en strakke lijnen overheersen, voegen elementen zoals natuurlijk hout en textiel nuance en textuur toe. 

De Zweden leven graag een overzichtelijk leven en meubelbedrijf Asplund biedt een breed scala aan eigentijdse stukken voor zorgeloos leven. Deze kunnen worden besteld via de online designwinkel Mister Design. Grote bekendheid heeft natuurlijk de meubelgigant IKEA. Altijd goed voor een veilige keuze, betaalbaar en toch stijlvol Zweeds design.

Laat je inspireren door de tentoonstellingen van het Swedish Design Museum, die met de hand zijn geselecteerd en beschreven door curator Niki Brantmark. 

 Als je als een echte Zweed thuis wil zijn, laat dan je schoenen in de gang staan. Zweden dragen binnenshuis nooit buitenschoeisel. 

 Met het beste wat Zweden te bieden heeft, is het goed de tijd doorkomen… Totdat de tijd weer daar is, om het echte Zweden te proeven. We zien je graag terug!