Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Gesubsidieerd door
Wintertime in Idre Fjäll, Dalarna
Foto: Idre Fjäll

Reistips

Bereikbaarheid Dalarna

Denk je dat Zweden veel te ver weg is voor een weekje wintersport met je gezin? De regio Dalarna, waar heel veel kindvriendelijke wintersportbestemmingen liggen, ligt dichterbij dan je denkt. Dalarna is het zuidelijkste deel van Scandinavie waar je op wintervakantie kunt en is zowel per vliegtuig als met de boot en je eigen auto goed bereikbaar.

Met de auto en de ferry

Met je eigen auto naar de wintersport is natuurlijk het ultieme gevoel van vrijheid. Een deel van de reis leg je met de ferry af. Het makkelijkste is met de ferry vanuit Kiel in Duitsland naar Göteborg in Zweden. Vanuit Kiel in Noord-Duitsland (ca. 530 km/4,5 uur rijden vanaf Utrecht) scheep je ‘s avonds in en na ca. 9,5 uur varen kom je de volgende morgen heerlijk uitgerust in Göteborg aan. Aan boord van de Stena Scandinavica en Stena Germanica kun je genieten van een heerlijk Scandinavisch buffet. Verder vind je er diverse bars, een bioscoop, een winkel en in het hoogseizoen ook een dancing. Vanaf Göteborg is het vervolgens nog zo’n 5 uur rijden naar Dalarna.

Autorijden in Zweden in de winter is geen enkel probleem. De wegen worden goed schoongehouden. Winterbanden zijn verplicht. Houd er rekening mee dat de gemiddelde snelheid in de winter iets lager ligt dan in Nederland.

Met het vliegtuig en de trein

Steeds meer mensen kiezen voor een wintervakantie per vliegtuig. Tijdwinst is de belangrijkste reden. Dalarna ligt op slechts drie uur rijden van Stockholm. De regio is eenvoudig bereikbaar per trein, die direct vanaf luchthaven Arlanda vertrekt. Of je huurt een auto en binnen no time zit je met je gezin in de sneeuw.