Skip to main content
Uppsala
Uppsala heeft een kathedraal die geopend werd in 1453.
Foto credit: Lisa Arnold

Uppsala

Uppsala overbrugt de kloof tussen de academische wereld en moderne innovatie. Deze bruisende universiteitsstad is een belangrijke historische pijler in de Zweedse geschiedenis.

Uppsala, bekend als het Cambridge van Zweden, is een levendige universiteitsstad. De stad ligt iets ten noorden van Stockholm, op slechts 35 minuten met de trein. Studenten uit heel Zweden - en de rest van de wereld - kenmerken het straatbeeld wat Uppsala een jong, levendig en internationaal gevoel geeft (ongeveer 20% van de inwoners van de stad zijn studenten).

Maar ook de afgestudeerde Zweed houdt van Uppsala. Veel mensen kiezen ervoor om in Uppsala te wonen, ook al werken ze in Stockholm. En als je Uppsala een beetje leert kennen, snap je ook waarom: de stad is compact en heeft tegelijkertijd veel te bieden. De stad wordt gekenmerkt door historisch belangrijke, eeuwenoude bezienswaardigheden. Geen reis naar Uppsala is compleet zonder kennis te hebben gemaakt met misschien wel de beroemdste inwoner Carl Linnaeus, een van 's werelds meest vooraanstaande botanici en wetenschappers. Hij heeft veel sporen van zijn werk achtergelaten in Zweden en daarbuiten.

Tegenwoordig wordt Uppsala beschouwd als een belangrijke innovatiestad waar de academische wereld en een aparte bedrijfscultuur samenkomen wat voor een vruchtbare voedingsbodem zorgt voor nieuwe ideeën en creaties. Farmaceutische gigant Pharmacia is hier sinds 1951 gevestigd. En Maria Strømme - de jongste technologieprofessor ooit in Zweden - richtte hier nano-technologie-innovatie Upsalite op.

Wat betreft de groene reputatie van de stad, won Uppsala de internationale One Planet City Challenge van WWF in 2018. De stad werd vooral geprezen om zijn sectoroverschrijdende duurzaamheidsinterventies en de sterke focus op duurzame mobiliteitsoplossingen.

1 / 3

Studenten in Uppsala

Uppsala University is een toonaangevende universiteit.

Foto: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

/ 3

Studenten in Uppsala

Foto: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

Uppsala stadspark Stadsträdgården

Foto: Ana Vera Burin Batarra .

Fyrisån in Uppsala

Foto: Oscar Ekholm

Historisch Uppsala - reis terug naar de ijzertijd en het Vikingtijdperk

Waar je ook voet zet in Uppsala, je wordt meegezogen in de historische vibe die de stad uitstraalt. De bibliotheek van de Universiteit Uppsala vind je in het centraal gelegen Carolina Rediviva. Hier ligt de 6e-eeuwse Zilveren Bijbel, een van 's werelds oudste en meest uitgebreide gotische codices. Op een steenworp afstand ligt de kathedraal van Uppsala en tevens de begraafplaats van het Zweedse koningshuis waar bijvoorbeeld het graf van koning Gustav Vasa (die stierf in 1560) te vinden is. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen, zijn het kasteel van Uppsala en het uitgestrekte terrein er omheen. Het kasteel herbergt drie musea: Uppsala Art Museum, House of Peace en Vasaborgen. Bovenop het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt deelnemen aan een begeleide wandeling over het kasteeldak.

Universiteit Uppsala is opgericht in de 15e eeuw en de oudste universiteit van Zweden. Het gebouw - met de prachtige naam Gustavianum - dateert uit 1620. Zelfs niet-studenten kunnen genieten van dit historische pand omdat het nu dienst doet als museum. Een van de hoogtepunten is het gecompliceerde bouwwerk Augsburg Art Cabinet, een mooi voorbeeld van vroeg 17e-eeuwse meubelmakerij. Gustavianum herbergt ook een aanzienlijk deel van het historisch en cultureel erfgoed in de vorm van kunstwerken en archeologische vondsten, zowel Scandinavisch als klassiek.

Verdere geschiedkundige ontdekkingen wachten op je in Gamla Uppsala Museum (Het Oude Uppsala Museum), genesteld op de koninklijke heuvels. Met vondsten die teruggaan tot in de ijzertijd is dit een van de belangrijkste culturele omgevingen van Scandinavië. Je kunt hier ronddwalen langs de eeuwenoude koninklijke terpen en een kijkje nemen bij enkele van de archeologische vondsten die een fascinerend verleden illustreren. Met dank aan de nieuwe virtual reality-tour komt het echte Viking-leven helemaal tot leven, terwijl je terug in de tijd reist naar het Uppsala van de 7e eeuw.

1 / 4

Uppsala-kasteel, Uppland

Het kasteel van Uppsala werd gebouwd tijdens het bewind van de Zweedse koning Gustav Vasa in 1549. Het kasteel herbergt nu twee musea, het Uppsala Art Museum en Vasaborgen.

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

/ 4

Uppsala-kasteel, Uppland

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

Uppsala Kasteel

Foto: Lisa Arnold

Old Uppsala Museum

Foto: Kalbar

Kunst Museum

Foto: Alex Giacomini

Stap in de voetsporen van de Zweedse botanicus Carl Linnaeus

Je bezoek aan Uppsala is niet compleet zonder de 18e-eeuwse botanicus Carl Linnaeus beter te leren kennen. De prachtige tuinen, historische gebouwen en bezienswaardigheden die hij heeft achtergelaten, geven je een goed beeld van zijn werk en nalatenschap.

Linnaeus ’Hammarby is het bloemenparadijs van de wijlen botanicus. Een prachtig zomeruitstapje (geopend van mei tot september) dat ligt op minder dan 15 km van het stadscentrum (gemakkelijk bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer). Hammarby is de thuisbasis van 40 'Linnaean-planten', of hun directe afstammelingen, waardoor het de grootste verzameling van zijn planten is waar ook ter wereld.

Wat ooit de tuin van Linnaeus was, is nu omgetoverd tot een prachtig park met een breed scala aan exotische planten, waaronder de Siberische appelboom die nog steeds trots de wacht houdt op de binnenplaats. Het bijbehorende huis zelf is een van de best bewaarde boerderijen uit de 18e eeuw en sommige kamers hebben muren die passend versierd zijn met bloemen en groen.

Om een glimp op te vangen van het vroegere leven van Linnaeus en zijn familie in de stad, ga je naar het Linnaeus Museum (geopend van mei tot september). Het museum is gevestigd in het 18e-eeuwse woonhuis van de botanicus, gelegen aan de rand van de uitgestrekte Linnaean-tuin, en is ingericht met veel van de meubels en waardevolle voorwerpen van de familie.

In de lente bloeien Siberische helmbloemen (Corydalis) voor het huis - hetzelfde type dat Linnaeus zelf eeuwen geleden heeft geplant. Houd deze mooie gele bloemen in de gaten terwijl je door de stad dwaalt; met behulp van bestuivende mieren hebben ze zich wijd verspreid. Een toepasselijke bloemig eerbetoon aan een van 's werelds meest vooraanstaande wetenschappers.

The Linnaeus Museum

The Linnaeus Museum

Foto: Mikael Wallerstedt

Het culinaire gezicht van Uppsala - dineer in het stadscentrum of geniet van verse producten in het prachtige landschap

Welk type keuken je ook lekker vindt, je vindt het in Uppsala. Het restaurant van boetiekhotel 'Villa Anna' is niet voor niets bekend en bekroond. Het menu is gebaseerd op lokaal geproduceerde ingrediënten (vaak biologisch). Terwijl de chefs hun menu baseren op Zweedse klassiekers en Scandinavische gerechten, is ook de invloed van zowel de Italiaanse als de Franse keuken te proeven.

Voor sommige hoog aangeschreven restaurants, moet je iets verder weg, maar dat is dan ook zeker de moeite waard. Het duurzame restaurant van Hotel Kristina in de historische bestemming Sigtuna is een andere topkeuze voor fijnproevers.

Villa Anna

Hotel Villa Anna in Uppsala.

Foto: Villa Anna

Praktische tips en handige weetjes voor je bezoek aan Uppsala

1 / 4

Fietsen in Uppsala

Verken Uppsala op de fiets. Er zijn kortere fietstochten in het stadscentrum.

Foto: Tor Johnsson

/ 4

Fietsen in Uppsala

Foto: Tor Johnsson

Fyrisån in Uppsala

Foto: Lisa Arnold

Tropische serre

Foto: Gustav Dalesjö

Kathedraal van Uppsala en Fyrisån

Foto: Niclas Lundin