Skip to main content
The industrial landscape, Norrköping town
In Norrköping you can visit the Museum of work.
Foto credit: Upplev Norrköping

Norrköping in één dag

Welkom in Norrköping! Sla deze levendige stad aan de oostkust van Zweden niet over tijdens je rondreis of stedentrip. Misschien niet zo bekend als grote broer Stockholm of Göteborg, maar zeker de moeite waard. Heb je niet veel tijd, ontdek Norrköping dan in één dag. En dat doe je zo:

Een dag in Norrköping

Natuurlijk is een dag in Norrköping te kort om de stad eer aan te doen. Norrköping is niet alleen een leuke en levendige stad waar veel te beleven is, maar ook buiten Norrköping is genoeg te doen. Gebruik Norrköping dus als uitvalsbasis om bijvoorbeeld het prachtige Bråvikslandet te verkennen of peddel met je kajak door de archipel.

Blijf je lekker in de stad, zorg dan dat je dit niet mist:

1. Industrilandskapet

Norrköping is van oudsher een industriële stad, ooit zelfs de tweede industriële stad van Europa. Er zijn maar weinig Europese steden waar de geschiedenis van de Industrialiatie die in de 17e eeuw begon, zo goed bewaard is gebleven als in Norrköping. Hier ga je even terug in de tijd. Langs de rivierbanken van de Motala Ström vind je nog een flink aantal houten spinmolens en katoenfabrieken uit het midden van de 19e eeuw. De gebouwen uit die tijd worden duidelijk gekenmerkt door de rijkdom. In de jaren 70 van deze eeuw besloot de stad om alle overblijfselen uit deze dynamische tijd zorgvuldig te restaureren en te bewaren. En dat is te zien!

2. Visualization Center C

Visualization Center C is een onderzoeks- en wetenschappelijk centrum dat een uitgebreid aanbod aan activiteiten organiseert voor bezoekers. Stap hier in de wereld van nieuwe ontdekkingen. Het centrum heeft een uitgebreid media lab, interactieve tentoonstellingen en een indrukwekkend 3D theater. Wil je alles weten over de nieuwste snufjes op het gebied van visualisatie, state-of-art technologie en digitale film, dan moet je hier een paar uurtjes rondsnuffelen. Niet alleen geschikt voor technische allesweters, maar ook voor digitale analfabeten.

3. Het Arbeidsmuseum

Dit museum toont alles over het leven en de werkomstandigheden van het arbeidersleven. Niet alleen in Zweden, maar ook daarbuiten. Het museum is gevestigd in een prachtig historische oude katoenmolen, ook wel een van de mooiste gebouwen van Norrköping genoemd. Er zijn diverse seminars, tentoonstellingen en activiteiten die om de zoveel tijd wisselen.