Skip to main content
Kalmar castle
Kalmar castle in Småland.
Foto credit: Emmy Jonsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

Kalmar

Wil je naar het eiland Öland, dan passeer je de fijne badplaats Kalmar: een leuke stop met een oud centrum en vele culturele bezienswaardigheden.

Middeleeuws centrum van Kalmar

De kathedraal aan het Stortorget is van Italiaanse barokstijl en is indrukwekkend door haar afmetingen en de vier bronsgroene torens. Op weg naar de kathedraal loop je door de oude stad van Kalmar, Gamla Stan. Met Middeleeuws centrum met geplaveide steegjes met lage, geverfde huisjes.

Op een minuscuul schiereilandje ten zuiden van het stadscentrum vind je het kasteel en het museum van Kalmar die een bezoek waard zijn. Door het mooie Slottsparken bereik je het kasteel Slott Kalmar dat een oude vesting is uit het begin van de 12e eeuw. Na verwoestingen en wederopbouwingen is het kasteel inmiddels een renaissance kasteel. Grote hoektorens houden de wacht boven de diepe slotgracht. Een ophaalbrug leidt naar een binnenplein. Vanuit daar gaat een trap naar de appartementen van de koning met veel fresco’s, een gebeeldhouwd bed, een kast met inlegwerk en een vergulde zaal.

Het Länsmuseum

Het Länsmuseum bezoek je om de overblijfselen te ontdekken van een scheepswrak, de Kronen, een schip dat in de 17e eeuw verging. Na kanonnen op de benedenverdieping kun je meteen naar de derde verdieping trekken. Daar is een heel verzorgde tentoonstelling opgezet over het leven aan boord, dus met karabijnen, houten beelden, goudstukken, schoenen en hoeden, van een 17e eeuws schip.

Naast al deze culturele bezienswaardigheden is Kalmar een badplaats. Niet te missen dus: de kust met mooie witte stranden waar je heerlijk kunt uitwaaien of lekker het water op of in.