Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Top lijstje

Bucketlist voor Göteborg

Op zoek naar een verrassende citytrip bestemming met veel groen, groot winkelaanbod, culinaire verrassingen van wereldklasse en leuke familieattracties? En als bonus een prachtige archipel net buiten de stadsgrenzen? Göteborg is de tweede stad van Zweden en heeft het allemaal! Geen idee waar je moet beginnen? We helpen je op weg met de tien hoogtepunten
01. De archipel
Foto: Jorma Valkonen/Göteborg & Co

Geen bezoek aan Göteborg is compleet zonder een bezoek aan de prachtige archipel die voor de deur ligt. De westkust van Zweden is befaamd om de grillige kustlijn met duizenden eilanden. Plan een boottocht door de archipel of bezoek een van de vele leuke vissersdorpjes langs de kust.

02. Fika in het Haga district
Haga, Gothenburg
Foto: Göran Assner/imagebank.sweden.se

Haga is de oudste wijk in Göteborg en nog altijd een bruisende wijk met veel kleine winkeltjes en leuke cafés en barretjes. Een koffiebreak, een fika in Zweden, hoort er natuurlijk helemaal bij. Eet een gigantische Kanelbulle op de Haga Nygata.

03. De Feskekorka
Fish church, Gothenburg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

De Feskekorka, letterlijk Viskerk, is een vismarkt in een prachtig historisch gebouw. Het ziet er eigenlijk niet uit als een echte kerk, maar het gebouw uit 1874 van stadsarchitect Viktor von Gegerfeldt is zeker een bezoekje waard. Al is het alleen maar om een lekker broodje garnalen te halen.

04. Culinair genieten
Seafood, Gothenburg, West Sweden
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

De kust ligt op een steenworp afstand van de binnenstad en dus is het niet gek dat al dat lekkers uit de zee vrijwel rechtstreeks op je bord belandt. De restaurants in Göteborg kennen bijna zonder uitzondering een uitgebreid seafood kaart. Maar er is zoveel meer. Maak een keuze uit het grote aanbod.

05. Verken de grachten van Göteborg
Gothenburg sightseeing, Gothenburg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Het lijkt Nederland wel, maar dan toch anders. Maak een rondvaart door het centrum van Göteborg over de karakteristieke grachten uit de 17e eeuw met een van de Paddan grachtenboten. Je krijgt een goed beeld van alle hoogtepunten en geschiedenis van de stad vanaf het water.

Shoppers are perusing clothes at an outdoors flea market.
06. Winkelen in Göteborg
Flea market - Loppis, Gothenburg, West Sweden
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Lokale kledingmerken, tweedehands items en interieur design, je vindt het allemaal in Göteborg. De stad herbergt verspreid over het hele centrum veel winkels en boetiekjes die gespecialiseerd zijn in hun eigen variatie op Scandinavische design.

07. Göteborg Museum of Art
Gothenburg in winter, Gothenburg
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Het Göteborg Museum of Art herbergt een indrukwekkende Nordic kunstcollectie vanaf de 15e eeuw. Met een Göteborg City Card krijg je gratis toegang. 

08. Liseberg
Foto: Steampipe Production Studio AB/Göteborg & Co

Liseberg is een van de populairste attracties in Göteborg. Dit attractiepark ligt niet ver van het stadscentrum en is een actief dagje uit voor de hele familie. Of je nu gaat voor de diverse attracties zoals achtbanen en zweefmolens of de diverse concerten die er worden gegeven. In de wintermaanden is Liseberg befaamd om de lichtjes en de kerstmarkt.

09. Universeum
Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

Het Universeum is een museum waar je een echte regenwoud binnen vindt. Je waant jezelf letterlijk in een andere wereld. Bezoek eveneens het grote aquarium en bekijk de enorme variatie aan exotische dieren en planten hier.

Colourful blooming flowers outside greenhouses at Kosters Trädgårdar.
10. Het park in
Kosters Trädgårdar, Sydkoster, Bohuslän
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Göteborg is een groene stad, met veel parken en tuinen. Net buiten het stadscentrum vind je de Trädgårdsföreningen van Göteborg, een van de best bewaarde 19e eeuwse parken van Europa. Een kort tramritje en je staat in de Botanische Tuinen van Göteborg, waar je meer dan 16.000 verschillende soorten planten vindt.