Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Top lijstje

Bucketlist voor West-Zweden

Zo gevarieerd als het westen van Zweden zijn maar weinig regio's. Van de unieke Bohuslän archipel met z'n duizenden eilanden tot de ongerepte wildernis van Dalsland. West-Zweden is als een smorgasbord van activititeiten: voor ieder wat wils! Ontdek het hier.
01. Op pad in de natuur
Foto: Roger Borgelid

Met de hoeveelheid natuur die West-Zweden te bieden heeft, is er ook geoeg te doen. Of je nu van een relaxte vakantie houdt of ook graag actief bent, deze regio heeft veel diversiteit te bieden: van heerlijke wellness mogelijkheden, musea en kastelen tot het échte werk. Stap in een kano voor een tocht in de archipel of op de vele meren en kanalen in Dalsland en Västra Götland. Ga paardrijden, hiken, fietsen, op seafood safari of gooi je hengel uit. 

02. De archipel van Bohuslän
Bohuslän, West Sweden
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

De wereldberoemde scherenkusten in West-Zweden met z'n duizenden eilanden in alle soorten en maten. Probeer hier maar eens niet verliefd op te worden. Hier ontdek je Zweden het beste vanaf het water. In een kano, zeilboot of op je eigen onbewoonde privé-eilandje waar je je laat opwarmen door de zon op de gladde granieten rotsen. De westkust van Zweden ligt bezaaid met idyllische kustplaatsjes waar je na een dag zwemmen, varen en uitwaaien neerstrijkt op een van de vele terrasjes voor het heerlijke seafood. Welkom in Bohuslän.

03. De wildernis van Dalsland
Foto: Roger Borgelid

De 'great outdoors' liggen dichterbij dan je denkt. Het relatief kleine Dalsland herbergt een karrevracht aan natuur: uitgestrekte bossen, ontelbare meren, rivieren en heuvels. En die veelheid aan natuurschoon verdient het om optimaal beleefd te worden. Ook daar is in Dalsland goed over nagedacht. Ontdek de wildernis van Dalsland zelf: ga vissen, hiken, klimmen, peddelen, mountainbiken of zip-linen. En natuurlijk neem je een kijkje bij het wereldberoemde Dalsland kanaal.

04. Kosterhavet National Park
Foto: Roger Borgelid

Een van de meest unieke nationale parken ter wereld, want het grootste deel van dit stukje natuurschoon ligt... onder water. Het park heeft een oppervlakte van 390 vierkante kilometer en bestaat uit talloze eilanden, waaronder de autovrije Koster eilanden. 

05. Foodie-paradise
Foto: Jonas Ingman/Vastsverige.com

Seafood liefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Je zit dan ook op een van de beste seafood plekken van het land. Kreeft, langoustine, oesters, garnalen en mosselen, het ligt er allemaal binnen no-time op je bord. Maar daar moet natuurlijk eerst iets voor gebeuren. Je kunt er niet alleen uitgebreid van proeven, je kunt ook mee om het te vangen. Op diverse plekken langs de Bohuslän kust kun je opstappen op een van de seafood safari's waarbij je meehelpt aan boord. Als de vangst binnen is, wacht de beloning uiteraard. Verser dan dit krijg je het niet.

In Smögen, colourful fishing huts line up against the cliffs, their silhouettes reflected in the ocean. .
06. De vissersdorpjes van Bohuslän
Fishing huts, Smögen, Bohuslän
Foto: Sebastian Lineros/imagebank.sweden.se

Je kunt er bijna niet omheen: de pittoreske dorpjes en haventjes langs de scherenkust. Bohuslän telt veel natuurlijk gevormde haventjes waar de vissersboten en pleziervaart afmeren. De kleurrijke huizen liggen bezaaid over de rotsen en je wandelt op je gemakje door deze levende ansichtkaart. Ideale stop-overs tijdens je rondreis door dit deel van West-Zweden. Neem een fika-pauze of lunch met verse garnalen op toast.

07. Het Göta kanaal
Foto: Oskar Luren/Vastsverige.com

Nog zo’n beroemd kanaal in deze streek. Het Göta kanaal is zo'n 190 kilomter lang en daarmee Zweden’s grootste constructie project uit de geschiedenis. Je kunt op diverse manieren van het kanaal genieten. Vaar met je eigen boot of een rondvaartboot delen van het kanaal door en vergaap je aan de 58 (!) sluizen of verken het kanaal vanaf de wal. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes te vinden.

A scenic view of Gotheburg city, with near-empty streets, buildings and a colourful sunset sky in the background,
08. Göteborg
Gothenburg, Göteborg
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

De poort tot West-Zweden is zonder twijfel Göteborg (of Gotenburg). Göteborg trekt onmiddellijk aan met z'n ontspannen urban sfeer. Deze stad grenst aan de archipel van de westkust en het centrum staat bol van de heerlijke eettentjes, goeie restaurants, winkeltjes, koffietentjes, musea, culturele activiteiten en evenementen. Je verkent het centrum gemakkelijk te voet, maar ook het openbaar vervoer is er prima geregeld. Pak vooral een tram de stad uit voor een dagje op de eilanden.