Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Picnic in Skåne
Foto: Helene Toresdotter/skane.com

Overzicht

Culinair Skåne

Skåne is een culinaire regio waar je terecht kunt voor verse producten die direct uit de zee of van het land komen. De regio staat bekend om de huisgemaakte kazen en zal je verrassen met ... de wijn.

Skåne wordt ook wel de voorraadschuur van Zweden genoemd. Dankzij de combinatie van een vruchtbare bodem en een mild klimaat, oogst deze regio altijd als eerste in Zweden de gewassen en vruchten. In tal van boerderijwinkeltjes liggen lokaal verbouwde aardappels, asperges, wortelen, tomaten, erwten en aardbeien, die ’s morgens nog in de grond zaten. 

Bioboeren voeren hun runderen, varkens en schapen met natuurlijk voer zonder toevoegingen van chemicaliën en zonder gen-manipulatie. Zowel hobbykoks als professionele koks uit de regio zijn gek op dit sappige, aromatische en ook gezonde vlees. En omdat Skåne vlakbij de zee ligt, vind je hier ook heel wat vis en zeebanket op de menukaart. Dus lekkerbekken opgelet, ontdek de culinaire kant van Skåne.

Organic fruit and vegetablesFruit en groente vers van het land vind je volop in Skåne Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Skåne Matupplevelser

Verschillende topkoks combineren de smaken van Skåne met continentale invloeden tot tongstrelende smaakbelevenissen. Een aantal gecertificeerde toprestaurants  hebben zich verenigd onder de naam ‘Kullaberg Matupplevelser’. Hier kun je een rondje Skåne proeven aan de hand van tongstrelende gerechten, sappige biefstukken en echte Zweedse wijnen in de beste restaurants uit de regio. 

DE WIJN VAN SKÅNE

Drink een lekker wijntje uit Zweden. Inderdaad, Skåne heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot een echte wijnregio. Experts hebben het zelfs al over de ‘sensaties van Skåne’. Opnieuw is het milde klimaat hier de reden van het succes. Geen wonder, dat steeds meer druivenkwekers van hun hobby hun beroep hebben gemaakt en verrassend mooie wijnen produceren. Je kunt verschillende wijnboeren en proeverijen bezoeken.

KIVIKS MUSTERI

Kiviks musteri is de grootste appelverwerker van de regio. Al vier generaties lang. Tijdens de rondleiding door de ‘appelkelders’, leer je van alles over de ‘vrucht der vruchten’. Ter afsluiting van het bezoek kun je heerlijk eten in het restaurant van de appelverwerker. Het is wel handig je vooraf aan te melden.

BOERDERIJWINKELS IN SKÅNE

Naar lokale bioproducten hoef je in Skåne niet lang te zoeken. Je volgt gewoon de bordjes ‘boerderijwinkel’ die overal langs de kant van de weg staan. Hier is niet alleen van alles te krijgen wat vers en lekker is, je krijgt er ook nog antwoord op al je vragen over gezond geproduceerd eten. De boeren van Skåne zijn met recht trots op wat ze doen.

Een paar tips. De boerderijwinkel van Ängavallen is de eerste van Zweden en een klasse op zich. In de winkel van Edenryd is een zorgvuldig samengesteld assortiment verkrijgbaar van al het lekkers uit de regio. De Tirup-kruidenboerderij heeft naast de zelfgemaakte producten in de boerderijwinkel, ook een café. Nyrips Osteria maakt en verkoopt de zelfgemaakte kazen, terwijl het bij de al genoemde Kiviks Musteri de appel dus centraal staat. De boerderijwinkel van Gunnarshög staat vol met oliën en huidverzorgingsproducten. Bij Kåseberga Vis word je verwend met heerlijke vis in combinatie met borrels en bier die lokaal worden geproduceerd.