Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Gesubsidieerd door
Strawberry cake, Rönnäs, Dalarna
Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Te doen

Culturele uitstapjes in Dalarna

Dalarna's natuur heeft veel te bieden, maar deze Midden-Zweedse regio heeft ook verrassend veel op cultureel gebied te bieden. Een duik in cultureel Dalarna.

Anders Zorn

Als de naam Anders Zorn je niks zegt, dan zeggen zijn schilderijen dat waarschijnlijk wel. Zijn typerende Zweedse werken vind je overal ter wereld. Anders Zorn (1860-1920) is daarmee een van de grootste Zweedse schilders, wiens werk wereldwijd in belangrijke galerieën en musea hangt. Hij woonde in Mora in Zorngården, het Zornhuis, en hier kun je zien waar hij heeft gewoond. Je kunt zijn schilderijen uit de Zorncollectie bekijken en je kunt een bezoek brengen aan het Zorn Museum of zijn werk en dat van anderen bekijken – allemaal op één locatie. 

De mijnen van Falun

De Zweedse naam voor de beroemde rode kleur van de roodgeverfde huisjes en boerenhoeves in Dalarna en van minstens de helft van alle huizen in Zweden, is ‘faluröd’, oftewel ‘Falunrood’. En als je een bezoek brengt aan de Falun Kopermijn en omgeving, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zul je deze kleur overal op muren en vloeren aantreffen. Er is een fantastische Mijnattractie voor kinderen en voor iedereen zijn er goede restaurants en cafés. Dit mag je niet missen.

Carl Larsson

Vlak bij de kopermijn ligt Sundborn, waar de Zweedse schilder Carl Larsson en zijn vrouw Karin, ‘s werelds eerste interieurontwerpster, hebben gewoond. Als schilder liet hij zich inspireren door de Zweedse volkskunst en de unieke en prachtige omgeving van Sundborn. Dit is echt een plek voor liefhebbers van Carl Larsson en voor mensen die geïnteresseerd zijn in Zweeds design.

Dalarnapaard

Geen Dalarna zonder het bekende dalahäst, oftewel het Dalarnapaardje dat je overal in Dalarna tegenkomt. Ga vooral eens naar de dorpjes Nusnäs en Tällberg, waar het vervaardigen van deze paardjes een lange traditie kent. Vooral in Tällberg staan de dorpelingen bekend vanwege hun traditionele volkskledij (schorten en mutsjes voor de dames, vesten en pofbroeken voor de heren) en midzomerfeesten.

Dalhalla theater

Dalhalla, een uit kalksteen gehouwen openluchttheater in een voormalige steengroeve is een aangename verrassing en heeft fantastische akoestiek. Hier kun je schitterende openlucht voorstellingen en opera-, jazz- en eigentijdse muziekuitvoeringen beluisteren.