Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

A woman and a child are smiling outside. A midsummer pole stands in the background.
Gesubsidieerd door
Midsummer in Dalarna, Dalarna
Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se

Te doen

Culturele uitstapjes in Dalarna

Dalarna's natuur heeft veel te bieden, maar deze Midden-Zweedse regio heeft ook verrassend veel op cultureel gebied te bieden. We nemen een duik in het rijke culturele leven van Dalarna.

Anders Zorn

Als de naam Anders Zorn je niks zegt, dan zeggen zijn schilderijen dat waarschijnlijk wel. Zijn typerende Zweedse werken vind je overal ter wereld. Anders Zorn (1860-1920) is daarmee een van de grootste Zweedse schilders, wiens werk wereldwijd in belangrijke galerieën en musea hangt. Hij woonde in Mora. In Zorngården, zijn voormalig woonhuis, kun je zien hoe hij woonde en zijn veel schilderijen uit de Zorncollectie te bekijken. Je kunt een bezoek brengen aan het naastgelegen Zorn Museum.

Zorngården exterior, DalarnaZorngården Foto: Visit Dalarna

De kopermijnen van Falun

Vrijwel overal in Zweden zie je de bekende rode kleur op huizen en schuren. Heel erg Zweeds én natuurlijk afkomstig uit Dalarna. De kenmerkende kleur stamt uit de 16de eeuw en is ontstaan door ijzeroxide te mengen met andere ingrediënten. Het leverde een dieprode, glanzende verf op die het hout uitstekend conserveert. Het gebruik ervan gold in de 16de eeuw als modern en als teken van welvaart. In de 19de eeuw nam het gebruik ervan een vlucht en verspreidde de kenmerkende kleur zich als een inktvlek over heel Zweden. De mijn is dan weliswaar gesloten in 1992, maar de beroemde rode verf wordt er nog steeds gemaakt. De Falun Kopermijn is nog altijd te bezoeken en een leuke attractie voor het hele gezin.

Falu Gruva, DalarnaFalun Kopermijn Foto: Jonas Lindgren

Carl Larsson

Niet ver van de kopermijn ligt Sundborn, waar de Zweedse schilder Carl Larsson en zijn vrouw Karin woonden en het gelijknamige museum te vinden is. Als schilder liet hij zich inspireren door de Zweedse volkskunst en de unieke en prachtige omgeving van Sundborn. Niet alleen Carl Larsson groeide uit tot een beroemdheid in zijn tijd, zijn vrouw Karin wordt gezien als een van de allereerste vormgevers gekoppeld aan design. Haar ontwerpen van textiel, kleding en meubels hebben veel mensen geïnspireerd. Het hedendaagse museum is echt een plek voor liefhebbers van Larssons schilderwerk en voor iedereen die geïnteresseerd is in Zweedse kunst en design.

Carl Larsson Gården, DalarnaCarl Larsson Gården Foto: Carl Larsson Gården

Dalarnapaard

Geen Dalarna zonder het bekende dalahäst, oftewel het handgeschilderde Dalarnapaardje dat je overal in Dalarna tegenkomt. Ga vooral eens naar Nusnäs, waar het vervaardigen van deze paardjes een lange traditie kent en waar je zelf ook een paardje kunt beschilderen.

Dala horseDalarna paard Foto: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se

Dalhalla theater

Wil je een avondje je ogen uitkijken, dan is dit theater een must-see. Dalhalla is niet zomaar een podiumplek, maar is een uit kalksteen gehouwen openluchttheater in een voormalige steengroeve. En zo'n locatie geeft wel een hele extra dimensie aan een concert. Niet alleen is de locatie fantastisch om te bekijken, ook heeft het theater een unieke akoestiek. Zorg dat je hier kaartjes voor een show bemachtigt. Het programma bestaat uit een uiteenlopende mix van pop, opera-, jazz- en eigentijdse muziekuitvoeringen.

Midsommar

Midzomer wordt half juni overal in Dalarna uitbundig gevierd. In vrijwel ieder dorp in de regio vind je de traditionele meiboom die prachtig versierd wordt. Vlecht een bloemenkrans in je haar en dans deze dag mee met de plaatselijke bevolking!