Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

A table set with waffles, dessert and coffee.
Waffle
Foto: Mikaela Vázquez Rico/imagebank.sweden.se

Zweeds Icoon

Wafeldag

Nóg zo'n feestdag die helemaal gewijd is aan een lekkernij: Wafel Dag. Geen probleem, we vieren dit soort heerlijke feestdagen met liefde mee.

Zweden zijn grote zoetekauwen. En dat vieren ze. Verschillende lekkernijen hebben hun eigen nationale feestdag. Op 25 maart is dat Våffledagen, de dag van de wafel. Wat je ervoor nodig hebt, spreekt voor zich: wafels, heerlijke jam (sylt in het Zweeds) en een beetje (ongezoete) slagroom. 

WaffleGauffre Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Historie van de wafeldag


Een nationale wafeldag, waar komt dat nu vandaan? De oorsprong van de wafeldag ligt in de historie en is vermoedelijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie viert de wereld namelijk op 25 maart Maria Boodschap. Nu zijn de Zweden niet zo heel religieus. De naam van deze dag, Vårfrudagen, werd in de loop van de tijd, bewust of onbewust, verbasterd tot Våffledagen. Het lijkt inderdaad wel een beetje op elkaar….


Recept voor wafels

Mix 200 gram bloem met 75 gram basterdsuiker, een theelepel bakpoeder en een theelepel vanillesuiker. Voeg beetje bij beetje 300 milliliter melk en 90 gram gesmolten boter toe terwijl je met een garde roert. Klop er tenslotte een losgeroerd ei door. Laat het beslag minstens een half uur in de koelkast rusten.

Bak in je hete wafelijzer 4 tot 6 eetlepels beslag tot een goudbruine wafel (ongeveer 2 minuten).