Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

A woman with a backpack is hiking on one of the peaks of the Swedish High Coast overlooking the Baltic Sea.
Hiking in the High Coast, High Coast, Ångermanland
Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

Te doen

De mooiste wandelroutes

Goed gemarkeerde paden, zelf met een kompas op pad, gemakkelijk tot moeilijk begaanbare wandelpaden door prachtige natuur. Het kan allemaal in Zweden. Wij stellen de bekendste en meest klassieke hikes voor.

Kungsleden, Noord-Zweden 

De meer dan 400 km lange Kungsleden, die zich uitstrekt tussen Hemavan en Abisko in Lapland, werd al aan het einde van de 19e eeuw aangelegd. Dit historische pad geldt als een van de mooiste wandelroutes, zowel in de zomer als  in de winter. Je hebt in het laatste geval dan wel ski’s nodig. Je wandelt door een adembenemend mooi alpine landschap, tussen bergweides vol bloemen, glinsterende gletsjers, sprankelende beekjes, donkere kloven en de mooiste berken wouden van Zweden. ’s Zomers verleidt de middernachtzon je er haast toe, gewoon door te blijven lopen. ’s Winters is de kans groot dat je het magische noorderlicht als golvende gordijnen aan de nachtelijke hemel ziet dansen. Kies zelf een etappe die je wat natuur betreft het meeste aanspreekt. Het gedeelte tussen Abisko en Nikkaluokta is het meest alpineachtig en  is ook het drukst bewandeld. Tussen Saltoluokta en Kvikkjokk wisselt het terrein af tussen de kale hoogvlaktes boven de boomgrens en een tussen berg en bos ingeklemd weidelandschap. Niet ver van de route ligt de machtige hoogvlakte van het Sarek Nationale Park. Houten trappen en bruggen zorgen ervoor dat de tocht zowel voor wandelaars, als skiërs veilig is. De comfortabele overnachtingshutten liggen op goed beloopbare afstand van elkaar,  zodat de dagtochten nooit te lang zijn.

HikingOne of the most important pieces of hiking/ trekking equipment. The boots. Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Sörmlandsleden, Södermanland

Voor diegenen die op veilige afstand van de beschaafde wereld door het vriendelijke landschap van het zuidelijkste deel van Midden-Zweden willen wandelen, is de Sörmlandsleden een aanrader. Het ruim 1.000 kilometer lange wandelpad van Zweden is landschappelijk en historisch zeer interessant. De route is onderverdeeld in 100 dagtochten van verschillende moeilijkheidscategorieën, variërend van uitdagend tot een gemakkelijk zondags ommetje. De meeste startpunten zijn gemakkelijk met de auto, bus of trein te bereiken. Je wandelt  door een grote verscheidenheid aan natuur  en omgeving. De ene keer loop je door open landschap, dan gaat het door ongerepte natuur, oude wouden of fantastische kusten en oevers. De route gaat langs niet minder dan 80 meren, die verlokken tot een verfrissend bad midden in de natuur. In de buurt van het wandelpad liggen veel cultuurhistorisch interessante plaatsen en plekken. Ook zijn er overal hotels, herbergen, B&B’s en jeugdherbergen op goed bereikbare afstand van de route. Wil je liever in de vrije natuur over nachten, dan kan dat op daarvoor aangelegde beschutte rustplaatsen,  op prachtige plekken in de natuur. 

Skåneleden, Skåne

De Skåneleden is een 1.162 km lang wandelpad door het prachtige natuur- en cultuurlandschap van de zuidelijkste regio Skåne. De route is onderverdeeld in vijf etappes. Je bepaalt zelf of je langs kust of door  de wouden wilt wandelen. De Skåneleden is een aantrekkelijk alternatief voor iedereen die natuurervaringen wil combineren met cultuur en culinair genot. De route gaat door diepe wouden met loof- en naaldbomen, indrukwekkende natuurparken, langs rustige meren en door diepe kloven. Maar je komt ook over golvende heuvels met akkers en velden en bij kilometerslange, witte stranden, met hier en daar schilderachtige vissersdorpjes. Beleef de indrukwekkende kust bij Kullaleden, wandel door de bloeiende weides en velden, of door de bossen van Österlen. Langs het gehele traject bevinden zich leuke en mooi gelegen hotels, B&B’s en campings. 

HikingStockholm archipelago. Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Emigrantenpad

Het Emigrantenpad, , het 130 kilometer lange pad dat in de regio Småland ligt, loopt langs en door dorpen waar tussen 1850 en 1910 veel mensen uit emigreerden naar Amerika. De harde rotsgrond maakte het verbouwen van gewassen namelijk lastig. Dat had een hongersnood tot gevolg, waardoor veel bewoners dit gebied verlieten. De schrijver Vilhelm Moberg schreef de ervaringen van de emigranten op. Als je het boek leest word je meegenomen naar de omgeving van de dorpjes Ljuder, Långasjö, Korpamoen, Moshult en Duvemåla. Mooie aanleiding voor een reis door dit gebied. Onderweg kom je allerlei accommodaties tegen om te overnachten, dus je kan de tijd nemen voor je verkenning. 

Pelgrimspad St. Olavsleden

Iedereen kent de Pelgrimsroute Santiago de Compostela. Wil je eens een origineler Pelgrimspad bewandelen? Dat kan in Zweden. Wij hebben de St. Olavsleden. Deze pelgrimsroute loopt door Zweden en Noorwegen, van de Zweedse oostkust naar Trondheim in Noorwegen. Bijna duizend jaar nadat de Noorse Koning Olav Haraldsson van Zweden naar Noorwegen liep, kun je in zijn voetsporen treden. Tijdens het lopen voel je je een deel van de geschiedenis; het is soms alsof je door een levend museum loopt, met zowel prachtige natuur als imponerende cultuur.