Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Kosterhavet, Kosterhavet, Bohuslän
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Top lijstje

De leukste activiteiten in West-Zweden

In West-Zweden zijn er genoeg activiteiten te bedenken rondom het water. En zijn er veel mogelijkheden om te kanoën, kajakken, zeilen, vissen en zwemmen. We geven je vijf redenen om West-Zweden aan je rondreis toe te voegen:

In West-Zweden draait zo’n beetje alles om water. Of het nou de prachtige meren in het binnenland zijn of de beroemde scherenkust met de granieten rotsen, water is altijd dichtbij. Wat ga je doen?

1. Zeekayakken

Ga zeekayakken in West-Zweden. Er zijn tal van mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld in het schilderachtige Lysekil. De westkust van Zweden loopt van Göteborg helemaal door tot aan de Noorse grens. Deze staat bekend als de Bohuslänkust en is bezaaid met schattige vissersdorpjes, terwijl er voor de kust talloze grotere en kleinere eilanden en riffen liggen. Het is een paradijs voor zeekajakkers. Wat dacht je van zeehonden spotten vanuit je eigen kayak?

2. Kreeftsafari

Voor liefhebbers van kreeft is een kreeftsafari het ultieme culinaire uitdaging. Aan de kust van Hunnebostrand in het noorden van de provincie Bohuslän stap je aan boord en mag je helpen met de vangst van zeekreeft. Als je wilt kun je na afloop van de zeereis een viergangen diner van de al dan niet eigen gevangen kreeft eten in een van de kreeftrestaurants langs de westkust van Zweden. In Hunnebostrand kun je ook nog een rondleiding krijgen door het nabijgelegen kreeftmuseum en de kreeftacademie.


Lobster SafariA lobster tail full of roe. Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

3. Fjällbacka

Fjällbacka is een prachtig vissersdorpje en bekend om zijn zachte en gebeeldhouwde granieten rotsen, schilderachtige haventje en bedrijvige bootcultuur. En natuurlijk is Fjällbäcka bekend geworden door de crime boeken van bestsellerauteur Camila Läckberg. Je kunt hier de beste zeevis van Europa eten, een drijvende sauna nemen en je in een kuuroord onderdompelen in een bad van zeewier. Fjällbacka is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van andere dorpjes zoals Hamburgsund, Grebbestad, Tanum en Lysekil.


KayakingThe coastline of Bohuslän is somewhat of a paradis for kayaking. There is something for everyone, from the experienced kayaker to the beginner. Bohusläns varied nature offers everything from open sea, stark cliffs and islets to the wilderness and its lakes. Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

4. Göteborg

De oude, maritieme handelsstad Göteborg heeft in de afgelopen jaren een spannende transformatie ondergaan. Cultuur, innovatie en creativiteit karakteriseren vandaag-de-dag deze Zweedse universiteitsstad. Het kleine beloopbare centrum biedt een groot aanbod aan cultuur, winkels, attracties, restaurants en uitgaansgelegenheden. In de verkeersvrije straten in de schilderachtige houten wijk ‘Haga’ en rond ‘Magasingatan’ vind je een diversiteit aan creatieve mode- en design boetiekjes, galeries, cafés en restaurants. Göteborg heeft ook cultureel veel bijzonders te bieden, zoals het prachtige Kunst Museum met een collectie 18e en 19e eeuwse Scandinavische kunst en het Röhss Museum, toonaangevend op het gebied van Scandinavisch design en handwerk. De stad heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd als gastronomische bestemming, met vijf Michelinsterrestaurants. Het grootste en mooiste pretpark van Scandinavië, Liseberg, ligt in het centrum van Göteborg. Het heeft een grote keuze aan attracties, restaurants, evenementen en amusement. Liseberg is geopend in de zomer en met Kerst, met de grootste kerstmarkt van Zweden. De afgelopen jaren is het terrein voor kinderen uitgebreid met tal van spannende, nieuwe attracties.

5. Snoekvissen

Snoekvissen in Dalsland. Hier zijn tientallen meren waarop je vaak de enige bent die er vist. De provincie Dalsland is voor elf procent bedekt met meren. Geen andere Zweedse provincie heeft zo veel meren te bieden.