Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Gesubsidieerd door
Pond fishing, Rönnäs, Dalarna
Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Reistips

De natuur van Dalarna

Dwalen in de wildernis? Kanovaren in volstrekte eenzaamheid? Elanden zien in hun natuurlijke omgeving of oog in oog staan met een rendier? Natuur op zijn best vind je in de bosrijke streek Dalarna in Midden-Zweden.

Natuurliefhebbers mogen Dalarna niet missen. Je vind er genadeloze leegte in ruige berggebieden, adembenemende meren langs doodstille wegen, klaterende watervallen en naaldbomen tot je er tureluurs van wordt. Ontdek de natuur van Dalarna zelf.


Op de fiets door Dalarna

Ook de actieveling komt in Dalarna aan z’n trekken. Van Säfsen in het zuiden van Dalarna tot aan Idre Fjäll in het noorden kun je geweldig fietsen. Spannende paden in de dichte bossen en door bergachtig terrein. Via de skiliften kun je rechtstreeks naar de top van de berg om dan alleen maar naar beneden te hoeven roetsjen. Fietsbestemmingen als Mora, Orsa Grönklitt, Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik en Idre werken samen in het project Biking Dalarna, dat zorgt voor goede bewegwijzering, top service als het gaat om onderdak en eten, uitstekende gidsen en verhuur van allerlei soorten fietsen.

Wildlife

Dalarna is het leefgebied van elanden, beren en bevers. Je kunt ze in het wild tegenkomen, maar de kans bestaat dat je ze niet ziet. In het Elandenpark Långshyttan in het zuiden van Dalarna ben je zeker van een ontmoeting met de koning van het woud. In Öjvallberget in Särna-Fulufjället kun je de elanden Bosse en Lena en hun kinderen ontmoeten. Wil je oog in oog staan met een beer? Ja, wel op een veilige manier graag. Ga dan naar het berenpark Orsa Grönklitt in het noordoosten van Dalarna waar allerlei berensoorten leven. Verspreid in de regio zijn er ook tal van beversafari’s te doen.


CanoeingIn Sweden summer is short but sweet. Children have their summer holiday from the beginning of June to the end of August and many Swedish families spend at least part of their summer holiday in the countryside, visiting family or just hanging out. Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Vissen en andere wateractiviteiten

Het zuiden van Dalarna heeft een overvloed aan meren die zeer aantrekkelijk zijn voor een kano- of kajaktrekking. Ook het peddelen over de Dalarivier is een heerlijke activiteit waarbij je onderweg de waterval Björbo-Fänforsen passeert. Bij het bedrijf Wild Sweden kun je terecht voor leuke kano activiteiten. Een van de prachtigste natuurreservaten in Dalarna is Malingbokloten op anderhalf uur rijden van Säfsen af. Hier kun je op forel vissen.