Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Gesubsidieerd door
Kids in the forest by lake Dammsjön, Dalarna
Foto: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Reistips

5x de natuur van Dalarna in

Dwalen in de wildernis? Kanovaren in volstrekte eenzaamheid? Elanden zien in hun natuurlijke omgeving of oog in oog staan met een rendier? Natuur op zijn best vind je in de bosrijke streek Dalarna in Midden-Zweden.

Natuurliefhebbers mogen Dalarna niet missen. Je vind er genadeloze leegte in ruige berggebieden, adembenemende meren langs doodstille wegen, klaterende watervallen en naaldbomen tot je er tureluurs van wordt. Ontdek de natuur van Dalarna zelf! We zetten de leukste activiteiten op een rij:


1. Op de fiets door Dalarna

Ook de actieveling komt in Dalarna aan z’n trekken. Van Säfsen in het zuiden van Dalarna tot aan Idre Fjäll in het noorden kun je geweldig fietsen. Spannende paden in de dichte bossen en door bergachtig terrein. In Sälen, Gesunda en Idre kun je met een lift rechtstreeks naar de top van de berg om dan alleen maar naar beneden te hoeven scheuren met je mountainbike. Zoek je een iets meer comfortabele route, dan is er ook genoeg. Fietsbestemmingen als Mora, Orsa Grönklitt, Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik en Idre werken samen in het project Biking Dalarna, dat zorgt voor goede bewegwijzering, top service als het gaat om onderdak en eten, uitstekende gidsen en verhuur van allerlei soorten fietsen.

2. Spot Wildlife

Dalarna is het leefgebied van elanden, beren en bevers. Je kunt ze in het wild tegenkomen, dat is natuurlijk zeldzaam. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om wildlife van dichtbij te zien. In het Elandenpark Långshyttan in het zuiden van Dalarna ben je zeker van een ontmoeting met de koning van het woud. In Öjvallberget in Särna-Fulufjället kun je de elanden Bosse en Lena en hun kinderen ontmoeten. Wil je oog in oog staan met een beer? Ja, maar wel op gepaste afstand graag. Dat kan in het roofdierenpark in Orsa Grönklitt in het noordoosten van Dalarna waar allerlei berensoorten leven. Verspreid in de regio zijn er ook tal van beversafari’s te doen.

3. Paardrijden

Horse riding, Idre FjällPaardrijden in Idre Fjäll Foto: Idre Fjäll

Paardrijden kan in Dalarna het hele jaar rond. Het is een prachtige manier om de regio en de natuur te verkennen. Of je nu een geoefend rijder bent of voor het eerst een paard bestijgt, of je een meerdaagse tocht gaat maken of gewoon een paar uurtjes de natuur in wilt, er is voor iedereen een passende tocht. Bij Idre Fjäll kun je te paard de bergen in. Met een paard de bergen in trekken is een bijzondere ervaring. In de vroege ochtend het berglandschap zien ontwaken en doorrijden naar het mooiste uitzichtpunt is iets om nooit meer te vergeten. Bij Sör Sellnäs kun je de indrukwekkende natuur van zuid-Dalarna beleven vanaf de rug van een echte IJslander. 

4. Kajakken

Met 540 km aan rivieren en riviertjes en een paar duizend meren is er aan water geen gebrek in Dalarna. Erop uit gaan met de kano of kajak is een fantastische manier om al die waterwegen te ontdekken. Glijd geruisloos door het water en ontdek de geweldige natuur. Er zijn diverse plekken om een kano te huren. Vaar bijvoorbeeld over de Dalälven rivier en peddel door het nationaal park Färnebofjärden. Het landschap is hier weids en bestaat grotendeels uit meren, brede baaien, rivieren en bossen. Vanaf het kanocentrum in Sälen zijn er veel mooie kajaktochten te maken. De 20 km lange tocht van Fulunäs naar Sälen is gemakkelijk en geschikt voor het hele gezin. Aan het begin zijn er een paar kleine stroomversnellingen, daarna peddel je op je gemak verder. Onderweg zijn er meerdere mooie plaatsen om aan te leggen.  

Kayaking on a lake in DalarnaKajakken op een van de vele meren Foto: Per Eriksson/Visit Dalarna

5. Wandelen

Wandel je graag in de bergen, of loop je toch liever door het bos of langs het water? Beleef de ruige natuur in de bergen, die tot boven de boomgrens reiken. Of maak een heerlijke wandeling langs meren en rivieren. Doe je liever een stadswandeling en bezoek je een paar culturele hoogtepunten, zoals het parcours van de Wasaloop of een oude fabriek? Het kan allemaal in Dalarna. Het enige wat jij hoeft te doen is een keuze te maken en eropuit te trekken! Er zijn diverse routes beschikbaar, bijvoorbeeld door Säterdalen, een 6 km lange kloof of de Alderängsrundan, een 10 km lange route door een natuurreservaat bij Mora. 

Drinking spring water at Sommarfjällen, DalarnaFris en koud water is er altijd onderweg Foto: Kola Production/Visit Dalarna