Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

A man rides a bike on a gravel road with fields on both sides of him.
Bike ride
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Te doen

Fietsen in Zweden

Stap op de fiets in Zweden! Zweden kent een uitgebreid netwerk aan fietsroutes. Over verharde paden, maar ook meer avontuurlijk dwars door de ruige bossen.

Zweden heeft veel goed gemarkeerde fietsroutes: zwart geeft regionale, groen landelijke en blauw plaatselijke routes aan. Fietsen in één van de grote Zweedse steden? Geen probleem: ze hebben allemaal een uitgebreid fietsnetwerk. En de meeste plaatselijke toeristencentra hebben kaarten en geven je met plezier tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden. 

ÅreÅre is the largest and most advanced and divers alpine sports resort in Sweden and Northern Europe. In addition to great skiing, biking, hiking and paragliding, a variety of restaurants offering culinary experiences and shopping. Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Een tip: Zweden heeft een omvangrijk netwerk van jeugdherbergen, campings en stuga's lang de meeste fietsroutes. Of je zet je tentje op in de vrije natuur. Zweden kent het unieke allemansrecht. En let op: als je kinderen jonger dan 15 zijn, zijn ze wettelijk verplicht een helm te dragen.

Toerfietsen

Ontdek het groene Värmland op het 210 km lange, elegante Klarälvs pad of fiets langs het Göta Kanal.  En wat dacht je van fietsen over de Kattegattleden in Zuid-Zweden, Skåne.

Mountainbiken

Houd je van iets meer extreem? In het oosten van Zweden, in de regio Gävleborg, in het plaatsje Järvsö, is een mountainbike downhill park. Je fietst over grindpaadjes, door het bos, langs het water, en vooral over heel veel boomwortels. Er zijn verschillende tracks voor beginners en voor stoere waaghalzen. Åre is het thuis van Åre Bike Parkop de berg Åreskutan. Dit heeft paden op de niveaus ‘eenvoudig’, ‘gemiddeld’, ‘gevorderd’ en ‘zeer gevorderd’, die eind voorjaar/begin zomer opengaan. 

Trail blazingMountainbiking in the forest. Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Fietsevenementen

De CykelVasan is een wielerwedstrijd van Sälen naar Mora langs dezelfde route als de Vasaloppet, de wereldberoemde langlaufrace. Maar dan op een mountainbike. De Vätternrundan (het rondje Vättern) is ’s werelds grootste fietsevenement voor recreanten. Dit speelt zich af rondom het gigantische Vätternmeer in het zuiden van Zweden. Er zijn versies van 300, 150 en 100 km. Zo’n 20.000 fietsers uit de hele wereld verzamelen zich in Motala om mee te doen aan het hoofdevenement. De sfeer ter plekke is geweldig, de natuur is groots en voor wie van fietsen houdt, is dit een geweldige belevenis.