Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Gothenburg
Foto: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Bestemming

Hoogtepunten in Göteborg

Op zoek naar grote winkels, kookkunst van wereldklasse en fantastische familieattracties? Plus een prachtige archipel? Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden en heeft het allemaal!

Keuzes maken is altijd moeilijk. En dus zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

1. Liseberg

Liseberg is een van de populairste attracties in Göteborg. Dit attractiepark ligt niet ver van het stadscentrum en is een actief dagje uit voor de hele familie. Of je nu gaat voor de diverse attracties zoals achtbanen en zweefmolens of de diverse concerten die er worden gegeven. In de wintermaanden is Liseberg befaamd om de lichtjes en de kerstmarkt.

2. Göteborg Museum of Art

Dit museum in Göteborg herbergt een indrukwekkende Nordic kunstcollectie vanaf de 15e eeuw. Met een Göteborg City Card krijg je gratis toegang. 

3. De archipel

Geen bezoek aan Göteborg is compleet zonder een bezoek aan de prachtige archipel die voor de deur ligt. De westkust van Zweden is befaamd om de grillige kustlijn met duizenden eilanden. Plan een boottocht door de archipel of bezoek een van de vele leuke vissersdorpjes langs de kust.

Gothenburg sightseeingGothenburg's Paddan sightseeing boats offer a chance to see Sweden's second largest city from a new perspective. Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

4. Rondvaart

Maak een rondvaart door het centrum van Göteborg met een van de Paddan grachtenboten. Je krijgt een goed beeld van alle hoogtepunten en geschiedenis van de stad vanaf het water.

5. Feskekorka

De Feskekorka, letterlijk Viskerk, is een vismarkt in een prachtig historisch gebouw. Het ziet er eigenlijk niet uit als een echte kerk, maar het gebouw uit 1874 van stadsarchitect Viktor von Gegerfeldt is zeker een bezoekje waard. Al is het alleen maar om een lekker broodje garnalen te halen.

6. Koffie drinken in Haga

Haga is een leuke wijk in Göteborg met veel kleine winkeltjes en leuke cafés en barretjes. Een koffiebreak, een fika in Zweden, hoort er natuurlijk helemaal bij. Eet een gigantische Kanelbulle op de Haga Nygata.FikaGothenburg has many cafés where you can have a "fika" and a traditional cinnamon bun – a popular choice to go with your coffee. Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

7. Universeum

Het Universeum is een museum waar je een echte regenwoud binnen vindt. Je waant jezelf letterlijk in een andere wereld. Bezoek eveneens het grote aquarium en bekijk de enorme variatie aan exotische dieren en planten hier.

8. Zweeds design

Lokale kledingmerken, tweedehands items en interieur design, je vindt het allemaal in Göteborg. De stad herbergt verspreid over het hele centrum veel winkels en boetiekjes die gespecialiseerd zijn in hun eigen variatie op Scandinavische design.

The Garden Society of GothenburgThe Garden Society of Gothenburg (Trädgårdsföreingen). Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

9. Culinair Göteborg

De kust ligt op een steenworp afstand van de binnenstad en dus is het niet gek dat al dat lekkers uit de zee vrijwel rechtstreeks op je bord belandt. De restaurants in Göteborg kennen bijna zonder uitzondering een uitgebreid seafood kaart.

10. Parken

Net buiten het stadscentrum vind je de Trädgårdsföreningen van Göteborg, een van de best bewaarde 19e eeuwse parken van Europa.