Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Limestone monoliths on a rocky beach on Gotland, with a few people walking in the background.
Limestone monoliths, Gotland
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Bestemming

Gotland

Gotland is een uniek stukje Zweden op zo'n 90 km van het Zweedse vasteland. Met een kustlijn van zo'n 800 km is dit eiland een ideaal plekje voor strand- en natuurliefhebbers.

Visby

Als je met de boot op Gotland aankomt, is het eerste wat je ziet de middeleeuwse, ommuurde stad Visby (die inderdaad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat). Visby is de enige stad op Gotland en heeft een Middeleeuws karakter: lage huisjes met rozerode daken, hoge torens, torentjes en spitsen, schaduwrijke bogen, kronkelende, met kinderkopjes geplaveide straatjes en winkeltjes als in vroeger tijden. 

Installeer jezelf zomers op een van de vele terrasjes en zuig de Middeleeuwse omgeving in je op bij een kop koffie en de Gotlandse specialiteit saffranspannkaka, een saffraanpannenkoek met dauwbramen en room. Een must-do in Visby is een wandeling rondom de stad. Ook een wandeling over de 2 km lange middeleeuwse stadsmuur mag niet ontbreken. Neem de Visby Domkyrka ofwel de St. Maria Kerk mee in je rondwandeling voor een paar fraaie bouwkundige staaltjes uit de 13e eeuw. Ontdek het Gotland Museum in Visby voor de fascinerende geschiedenis van het eiland.

Visby city wallThe city wall of Visby is a medieval defensive wall surrounding the Swedish town of Visby on the island of Gotland off the coast of southeast Sweden. With 3.4 of the original 3.6 kilometres of wall still standing, it is the best preserved city wall in Scandinavia. Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Een toer over het eiland

Op Gotland kom je met de auto en de fiets overal heel eenvoudig. Verplichte kost op Gotland is een bezoek aan Sudret en Fårö voor de reusachtige ‘raukar’, natuurlijke kalksteenpilaren die hier overal aan de kust staan. Als je filmliefhebber bent, zul je Fårö kunnen waarderen omdat de wereldberoemde Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman er heeft gewoond.

Nog een wonder der natuur is het nationale park Gotska Sandön. Daar is echt alsof je op een tropisch eiland bent: azuurblauw water dat tegen de kustlijn kabbelt,  eindeloze zandduinen en kilometer na kilometer strand, helemaal voor jezelf.

Gotland is van oudsher een belangrijke handelsnederzetting van de Vikingen. Verder heeft Gotland een kustlijn van 800 km lang. En zomers betekent dat strand, zonnebaden, picknicken en ontspannen.

Bereikbaarheid

Gotland is bereikbaar per vliegtuig en per veerboot. De veerboot vertrekt zo'n 18 keer per dag van en naar Visby in de zomermaanden. De overtocht vanuit Nynäshamn of Oskarshmn duurt ongeveer drie uur. Vluchten vanuit Stockholm (Bromma of Arlanda) duren een half uur. Gedurende de zomer zijn er ook vluchten beschikbaar vanuit andere steden.