Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

The inside of a room in the Icehotel, built entirely out of ice. The room is artistic, with asymmetrical ice windows and an animal pelt on the bed.
ICEHOTEL suite, Jukkasjärvi
Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Zweeds Icoon

Het IJshotel in Lapland

Het IJshotel in Zweeds Lapland is misschien wel het beroemdste hotel ter wereld. Dit hotel is ieder jaar weer een meesterstukje. Het oudste ijshotel ter wereld kent inmiddels vele copycats, maar blijft de onverschrokken nummer één.

Het eerste IJshotel ter wereld verrees 26 jaar geleden in Jukkasjärvi, in Zweeds Lapland. En daar op die plek wordt het ieder jaar weer opnieuw opgebouwd.  

ICEHOTELIce is not the most practical construction material, but an art exhibition and hotel built entirely of natural ice and snow creates one of the most unique overnight experiences in the world. The world’s first ice hotel was completed in 1989 in Jukkasjärvi north of the Arctic Circle in Sweden. Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

IJs uit de Thorne Rivier

Het IJshotel wordt vanaf begin november in vier weken opgebouwd met duizenden tonnen ijs. De ijsblokken komen uit de Thornerivier waar het IJshotel aan ligt. Uit deze ijsblokken worden indrukwekkende kunstsuites gehakt. Zo heb je bijvoorbeeld de Noorderlicht-kamer. Ook is er een trendy ijsbar en een kapel van ijs waar je kunt trouwen of een dienst kunt bijwonen. In het voorjaar smelt het hotel weg… Er zijn diverse kamer en suites beschikbaar, want een overnachting in het IJshotel is natuurlijk een onvergetelijke ervaring. Maar ook zonder overnachting kun je een kijkje nemen in het hotel. Neem een rondleiding of drink een ijskoud drankje aan de ijsbar.

365 dagen IJshotel

Op het wegsmelten van het ijshotel in de lente, is nu iets gevonden. Binnenkort kan het IJshotel 365 dagen per jaar open blijven. De oplossing: de zon! Er liggen plannen voor een gebouw dat volledig op zonne-energie draait tijdens de warmere maanden. Dit initiatief geeft gasten in de toekomst de mogelijkheid om ook ’s zomers het IJshotel te bezoeken.