Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Hier vind je informatie over reizen naar Zweden en de beperkingen en aanbevelingen tijdens je verblijf in Zweden tijdens de Covid-19 pandamie.

Let op: Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 20 mei 2020.

Reisbeperkingen voor Zweden

Er geldt een tijdelijk inreisverbod voor niet-noodzakelijke reizen naar Zweden, met uitzondering van EU-landen, leden van de EER, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Meer informatie vind je hier. Dit verbod is geldig tot 15 juni 2020.

Zweden heeft momenteel geen quarantaineverplichting voor reizigers. Voor meer informatie over preventieve maatregelen die in Zweden worden aanbevolen, lees je meer op de pagina veelgestelde vragen van het Public Health Agency of Sweden.

De regering in Zweden adviseert haar inwoners om tot 15 juli niet naar andere landen te reizen. In het land zelf geldt voor Zweedse inwoners een aanbevolen reisbeperking met een straal van 1-2 uur rijden vanaf het woonadres.

Nieuwe richtlijnen van de regering en de gezondheidsautoriteiten worden eind mei of begin juni verwacht, nog vóór de zomervakantie. Volg de laatste informatie over de beslissingen van de Zweedse overheid met betrekking tot de Covid-19-pandemie op hun website.

Het dagelijks leven in Zweden

Over het algemeen kent de Zweedse samenleving een andere mate van maatschappelijke beperkingen als in veel andere landen. Dit omvat onder meer het volgende:

• Restaurants, bars en cafés mogen geopend zijn als ze voldoen aan nieuwe wetgeving (met betrekking tot bediening aan tafel, aangepaste afstanden tussen zitplaatsen, afhaalmogelijkheden, enz.).

• Veel winkels zijn open, maar hebben mogelijk beperkte openingstijden.

• De meeste musea en theaters zijn gesloten, maar er zijn op sommige plekken alternatieven in de open lucht geopend (controleer de openingstijden voor bezoek).

• Openbaar vervoer opereert normaal, maar kan soms een beperkte dienstregeling kennen. Check dit voor je vertrek bij de betreffende vervoerder.

• Nationale parken zijn open. Ga voor meer informatie naar de website van de Zweedse nationale parken.

Onthoud dat iedereen in Zweden fysieke afstand tot elkaar in acht moet nemen en dat bedrijven voorzorgsmaatregelen moeten treffen om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus zo veel mogelijk te beperken. Lees meer op de website van de Public Health Agency of Sweden over wat deze fysieke afstand betekent en welke maatregelen je zelf moet nemen.