Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Hier vindt u informatie over reizen naar Zweden en de beperkingen en aanbevelingen tijdens uw verblijf in Zweden tijdens de Covid-19 pandamie.

Let op: Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 28 juli 2020.

Reisbeperkingen voor Nederlanders

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Zweden?

De Nederlandse overheid gaf op 3 juni 2020 een oranje reisadvies af aan Zweden. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen naar Zweden mogen plaatsvinden. Lees meer over de betekenis van een oranje reisadvies en de gevolgen voor uw reisplannen.

Kan ik nog op vakantie naar Zweden?

Nee, vakantie valt niet onder “noodzakelijke reizen”. 

Krijg ik geld terug van mijn verzekeraar als ik besluit niet op vakantie te gaan? 

Neem contact op met uw verzekeraar om na te gaan onder welke voorwaarden u een vakantie kunt annuleren en welke (financiële) gevolgen dit heeft.   

Ben ik verzekerd als ik op reis ga naar een land met een oranje of rood reisadvies?

Het kan goed zijn dat u niet verzekerd bent als u naar een land gaat met een oranje of rood reisadvies. Weet waarvoor u wel en niet verzekerd bent tijdens de reis. Neem contact op met uw verzekeraar of kijk op zijn website om na te gaan waar u wel en geen recht op heeft. 

Welke maatregelen gelden voor mij als ik vanuit een hoogrisicogebied terugkom?

Komt u uit een hoogrisicogebied, dan is het dringende advies 14 dagen in quarantaine te gaan. 

Gaat het reisadvies voor Zweden op korte termijn nog veranderd worden?

Het reisadvies kan geactualiseerd worden, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de ‘veelgestelde vragen reisadvies Zweden’

Lees ook de meest gestelde vragen over reizen naar het buitenland

Bron bovenstaande adviezen: www.rijksoverheid.nl

Reisbeperkingen voor Zweden

Er bestaat momenteel een tijdelijk inreisverbod richting de EU via Zweden. Deze is geldig tot 31 augustus. Reizen vanuit een EU land, een lid van de EER (EEA), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland naar Zweden is mogelijk. Lees hier de laatste informatie.

Zweden heeft momenteel geen quarantaineverplichting voor reizigers. Voor meer informatie over preventieve maatregelen die in Zweden worden aanbevolen, lees je meer op de pagina veelgestelde vragen van het Public Health Agency of Sweden.

Volg de laatste informatie over de beslissingen van de Zweedse overheid met betrekking tot de Covid-19-pandemie.

Het dagelijks leven in Zweden

Over het algemeen kent de Zweedse samenleving een andere mate van maatschappelijke beperkingen als in veel andere landen. Dit omvat onder meer het volgende:

• Restaurants, bars en cafés mogen geopend zijn als ze voldoen aan nieuwe wetgeving (met betrekking tot bediening aan tafel, aangepaste afstanden tussen zitplaatsen, afhaalmogelijkheden, enz.).

• De meeste winkels zijn open, maar hebben mogelijk beperkte openingstijden.

• De meeste musea zijn open (controleer de openingstijden voor bezoek). Sommige theaters en bioscopen zijn open (controleer de beschikbaarheid).

• Openbaar vervoer opereert normaal, maar kan soms een beperkte dienstregeling kennen. Check de betreffende vervoerder voor verdere details en de richtlijnen voor openbaar vervoer en binnenlandse reizen.

• Nationale parken zijn open. Ga voor meer informatie naar de website van de Zweedse nationale parken.

Onthoud dat iedereen in Zweden fysieke afstand tot elkaar in acht moet nemen en dat bedrijven voorzorgsmaatregelen moeten treffen om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus zo veel mogelijk te beperken. Lees meer op de website van de Public Health Agency of Sweden over wat deze fysieke afstand betekent en welke maatregelen je zelf moet nemen.