Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Santa Claus
Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Zweeds Icoon

Kerstmis

Geen decembermaand zonder Jul (Kerst) in Zweden. Kerstmis wordt uitgebreid gevierd in het hele land. Niet zo gek: de dagen zijn kort, er ligt vaak sneeuw en dus is er niks gezelligers dan met de familie bijeen te komen.

Advent

De feestelijkheden beginnen met de start van de advent, vier zondagen voor Kerst. Dan worden kaarsen aangestoken, één voor elke zondag voor kerst. Zweden sturen ook massaal kerstkaartjes, julkort, met de tekst  ‘God Jul & Gott Nytt År’ – een goede kerst en goed nieuwjaar. In de aanloop naar kerst zijn er veel kerstmarkten, ondermeer in het oude stadsdeel van Stockholm; Gamla Stan.

Glögg and gingerbreadGlögg, or mulled wine, is a warm beverage best enjoyed during the cold weeks leading up to Christmas. It tastes even better if you drink it with gingerbread snaps. Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Julbord

Kerst wordt in Zweden op kerstavond, 24 december, gevierd. Bij kerst (Jul — uitgesproken als ‘juul’) draait het eigenlijk maar om één ding: het beroemde Zweedse ‘smörgåsbord’, dat met kerstmis ‘Julbord’ genoemd wordt. Daarbij heb je 101 gerechten die elkaar bijna staan te verdringen op tafel. Er is een juiste volgorde om je een weg te banen door alle hapjes en gerechten die op tafel staan. Begin met de ingelegde haring, ga verder met de koude gerechten, patés en rendierworst en vervolgens met de warme schotels met inbegrip van het hemelse Janssons Frestelse (aardappelgratinschotel met ui en ingelegde ansjovis), warme vleesstoofpotten, kazen en zoete desserts. Natuurlijk is ‘Julbord’ niet compleet zonder een goed gevuld glas bier of sterke drank.

Christmas in Sweden*lågupplöst* In Sweden, December 24 is the main day for celebrating Christmas, the main family event of the year. Swedes mix customs from home and abroad and most keep it fairly secular. Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Donald Duck

Wat heeft Donald Duck met een Zweedse Kerst te maken? Op 24 december kijken de Zweden traditiegetrouw naar een kerstcompilatie van Donald Duck (Kalle Anka in het Zweeds). Die wordt elk jaar om 15.00 uur uitgezonden op de Zweedse televisie. Na 24 december zit kerstmis er voor de Zweden weer op. De kinderen spelen met hun cadeautjes en natuurlijk gaan de Zweden er weer op uit in de natuur. Want dat blijft de typische Zweedse leefstijl; zodra het kan rennen, fietsen, langlaufen, skiën, schaatsen of pakken ze de kano.

Christmas marketChristmas market. Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se