Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Midsummer, Gullspång, West Sweden
Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Zweeds Icoon

Midzomer

Midzomer, of Midsommar, is misschien wel de bekendste feestdag in Zweden. Een meer typische traditie dan deze, is er bijna niet. Dus doe zoals de Zweden en vier de start van de zomer!

De midzomeravond valt jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Traditioneel gezien is dit de dag van de zonnewende: de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. Overal in het land staan versierde meibomen. Per streek kan de meiboom er anders uitzien, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen. Geen Zweeds feest zonder veel muziek, meestal accordeon- en gitaarmuziek,  en liedjes. Na een paar keer zing je ‘Små grodorna’ zo mee!

MidsummerWith roots in pagan times, Midsummer is a celebration of the summer solstice, the longest day of the year, but it is also a celebration of life and love. Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Zelf Midzomer vieren

De succesformule van het Midzomerfeest is bloemen in je haar, dansen rond de meiboom, liedjes zingen en heel veel kruidendrankjes achterover slaan. En natuurlijk wordt er lekker gegeten: ingelegde haring (sill), zalm, nieuwe aardappelen met bieslook en zure room en  de eerste aardbeien van het jaar. 

Een traditionele Zweedse Midzomer is leuk om een keer mee te maken, maar bedenk wel dat het met name een feest is dat vrienden en familie met elkaar vieren. Midzomer wordt gevierd in dorpen, op boerderijen, in stuga’s en in tuinen door het hele land. Mensen verlaten de grote steden en trekken massaal naar het platteland om Midzomer te vieren. In elke plaats zijn er ook openbare midzomerfeesten. Waar en hoe laat de feesten precies zijn, kun je het beste navragen bij het plaatselijke toeristenbureau. 

Midsummer lunchLa Midsommar est l’une des fêtes favorites de la Suède et les Suédois fêtent depuis toujours le jour le plus long de l’année, quasiment au moment du solstice d’été. Depuis les années 1950, nous la célébrons le soir de la Saint-Jean qui a toujours lieu un vendredi, entre le 19 et le 25 juin. Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Naar Dalarna voor Midzomer

Een van de populairste bestemmingen  voor het Midzomerfeest is de regio Dalarna  in Midden-Zweden. Mensen uit alle hoeken  van Zweden komen hier naar toe om Midzomer te vieren. De rijke folkloretraditie is duidelijk zichtbaar in de streek rond het Siljanmeer,  met name in stadjes en dorpen als Rättvik, Mora, Orsa en Leksand. De folklore komt hier rond het Midzomerfeest echt tot leven. 

Midzomer in Stockholm

Het openluchtmuseum Skansen op het eiland Djurgården is de bekendste toeristische trekpleister van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Skansen is het  oudste openlucht museum van de wereld. Het werd in 1893 opgericht door de Zweedse leraar Arthur Hazelius. Hazelius wou aan de inwoners van Stockholm tonen hoe de Zweedse bevolking in andere delen  van het land leefde. Er waren immers heel  wat verschillen in de levenswijze van  gebied tot gebied. Skansen heeft ook een eigen dierentuin,  die bijna uitsluitend bestaat uit Scandinavische dieren zoals rendieren, wolven, lynxen,  ossen, zeehonden en beren. Er is ook een aquarium met Zweedse vissensoorten. Het openluchtmuseum is ook bekend om de verschillende belangrijke Zweedse feestdagen die speciaal gevierd worden in Skansen. Vooral het Midzomerfeest brengt jaarlijks veel mensen naar Djurgården.

Midsummer CelebrationMidsummers is one of Sweden’s most beloved holidays and ever since pagan times Swedes have celebrated the longest day of the year, around the time of the summer solstice. Since the 1950s we have, for practical reasons, celebrated Midsummer on Midsummer Eve, which is always on a Friday between June 19 and June 25. Foto: Lena Granefelt/imagebank.sweden.se