Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Northern lights, Gimåfors, Medelpad
Foto: Rikard Lagerberg/imagebank.sweden.se

Zweeds Icoon

Noorderlicht

Inderdaad, het noorderlicht is toch wel een van de meeste unieke natuurverschijnselen ter wereld. En in Lapland in Zweden is dit fenomeen vaak te aanschouwen, dankzij de noordelijke ligging boven de poolcirkel.

Aurora Borealis in Zweden

Het natuurverschijnsel Auroro Borealis (noorderlicht) is met name zichtbaar in de wintermaanden, wanneer het deel van Lapland dat boven de poolcirkel ligt drie maanden lang geen zonlicht ziet en de compacte duisternis van het poolgebied slechts een paar uur lang een bleek soort daglicht doorlaat. In deze periode kun je ’s nachts het noorderlicht aan de donkerfluwelen poolhemel zien dansen. Een natuurverschijnsel dat door velen beschouwd wordt als één van de mooiste, meest spectaculaire en indrukwekkendste natuurverschijnselen op deze planeet.

Het ontstaan van het noorderlicht 

Het noorderlicht komt tot stand doordat elektrisch geladen deeltjes met grote snelheid in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen. Deze deeltjes worden voortgeblazen door zonnewinden, stromen van geladen deeltjes die ontsnappen aan het zonoppervlak. Het fenomeen is het best te zien in de buurt van de magnetische polen van de aarde. Het noorderlicht komt het hele jaar door voor, maar kan slechts waargenomen worden in een donkere winternacht.

Mythen en legendes rond het noorderlicht

Het dramatische visuele aspect van het noorderlicht zorgde in vroegere tijden voor veel mythen en legenden. De Finse benaming voor het fenomeen, revontulet, betekent namelijk ”vossenvuren” en komt voort uit de legende dat het noorderlicht ontstond uit vonken uit de staart van enorme vossen. Moderne onderzoekers hebben dit adembenemende verschijnsel omschreven als ”een gewonde draak die vecht voor zijn leven”.

In Lapland verschijnt het licht in het midden van de winter met enig regelmaat, met name bij bepaalde weersomstandigheden. De medewerkers van bergstation Abisko, één van de populairste plaatsen waar je het noorderlicht kunt bezichtigen, kunnen de bezoekers bijna garanderen dat als ze minimaal drie nachten blijven overnachten, ze minstens één keer het machtige fenomeen zullen zien.