Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

A tree stands in the middle of a farmed field in Öland.
Öland, Southern Sweden
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Bestemming

Öland

Öland is een exotisch deel van Zweden. Zo dicht bij het vaste land, maar toch zo ver weg en anders. Het eiland is met het vasteland van Småland verbonden en dus makkelijk bereikbaar.

Veel mensen associëren Öland en haar unieke landschap met zand tussen je tenen en de zomerfeesten bij Borgholm. Voor anderen is het de natuur, het landschap en de dorpen die lonken. Het aspergevormige eiland in de Oostzee biedt alles voor een gezinsvakantie.

Stora Alvar

Op Öland zijn geen grote, donkere sparrenbossen en diepe meren waar Zweden beroemd om is. In ruil daarvoor biedt het eiland de meeste zonuren, zandstranden en een mooie kust. Stora Alvar is ‘s werelds grootste kalksteengebied en ligt op het zuidelijk deel van Öland. De bodem is met kalk gevuld en het gebied strekt zich uit over een gebied van ongeveer 40 kilometer lang en amper 10 kilometer breed.

Het gebied staat sinds 2001 op de UNESCO-erfgoedlijst. De natuur op het eiland is er erg afwisselend: van de droge en bijna onvruchtbare klifgebieden tot aan kleine meren en prachtige talrijke orchideeën. Op slechts een gebied ter grootte van een handpalm komen al 23 verschillende soorten voor. De orchideeën beginnen in mei te bloeien en vanaf dan ziet Stora Alvar er kleurig uit. Naast de unieke flora van Stora Alvar is er ook een bijzonder rijke fauna. Onder andere met zeldzame soorten insecten.

Wat te doen op Öland

Huur een GPS-apparaat en ga op verkenning in dit prachtige landschap. Maar vergeet de rest van het eiland niet want dat heeft ook veel hoogepunten te bieden.

10 dingen die je moet beleven op Öland:

Stora Alvaret
Eketorps Borg
Het vogelleven bij Ottenby
Koninklijke zomerresidentie Solliden
Bödabuktens kilometerslange zandstrand
Borgholms Slott
Wandeling bij Himmelsberga
Vida Museum en Konsthall
Zonsondergang bij Äleklinta
Herfstfeest op Öland

Hoe kom je op Öland? 

Öland is vanaf Kalmar in het zuiden van het land met het Zweedse vasteland verbonden door de 6 km lange Ölandsbron (autobrug). Lees meer.