- Over Zweden
- Surströmming
Surströmming
Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. In het voorjaar wordt de kleine Oostzeeharing gevangen en gezouten om ‘m vervolgens te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in een blik voordat hij in de winkel en op tafel belandt. Het proces van gisting (of ‘zuren’, zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of ‘surströmming’ op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.

Hoe eet je surströmming?
Als het blik onder druk staat, open je de surströmming in een bak water. Je wast ‘m, maakt ‘m schoon en rolt ‘m in tunnbröd (een soort van gezoet flatbröd) met boter en schijfjes amandelvormige aardappels en blokjes ui. Drink er bier en een borrel bij en omring je met een groot aantal vrienden. Open het blik wel buiten, anders stinkt je huis maanden naar de surströmming.