Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Gesubsidieerd door
Lake Siljan, Dalarna
Foto: Jacque de Villiers/Imagebank.sweden.se

Te doen

Rondom het Siljan meer

Het Siljan meer is het grootste meer van Dalarna. Voor wie de typisch Zweedse cultuur en natuur wil beleven zijn de dorpjes rond het Siljanmeer een echte aanrader.

Wanneer je Dalarna in rijdt komen de rode houten huisjes je al tegemoet en kan je genieten van een idyllisch uitzicht over het prachtige meer. 


Een dagje door Dalarna

Wat kun er doen? Bezoek het Orsa Grönklitt Berenpark in Orsa. Dit is het grootste wildlifepark van Noord-Europa. De voornaamste attracties zijn ‘Polar World’ (het grootste ijsberenverblijf ter wereld), het ‘Leopard Center’ en ‘Tiger World’. Diersoorten die je hier aantreft zijn de vier grote Scandinavische roofdieren: de bruine beer, de veelvraat, de wolf en de lynx. Ook vind je hier het sneeuwluipaard, de Kaukasische panter en een aantal andere bedreigde diersoorten. Na het berenspotten is het tijd voor amusement in attractiepark Leksand Sommerland. Duizelingwekkend, draaiend, spetterend, ongelofelijk grappig en altijd goed voor een adrenalinekick. Je kunt er zelfs blijven slapen. En, houd je van sprookjes, trollen en elfen ga dan op bezoek in Sagolandet Tomteland.

Voor de fietsliefhebber

Of je nou wil downhill fietsen, mountainbiken of over kilometerslange bewegwijzerde paden wilt fietsen, in Dalarna is dat mogelijk op de Siljansleden, Pilgrimsleden en Dalkarlsvägen. Wil je je fietstocht combineren met wat culturele uitstapjes doe dan een rondje langs het Siljanmeer via de dorpen Rättvik, Falun en Mora.

Regio van het midzomerfeest

Midzomer is een belangrijke traditie in Zweden. En vooral in de regio Dalarna wordt het feest half juni groots gevierd. De zon gaat de hele nacht vrijwel niet onder en dus wordt er tot in de late uurtjes gefeest. Bijna ieder dorp in Dalarna heeft z'n eigen viering met natuurlijk de traditionele meiboom.

Falunrood

De Zweedse naam voor de beroemde rode kleur van de roodgeverfde huisjes en boerenhoeves stamt uit Dalarna. Minstens de helft van alle huizen in Zweden is ‘faluröd’, oftewel ‘Falunrood’. En als je een bezoek brengt aan de Falun Kopermijn en omgeving, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zul je deze kleur overal op muren en vloeren aantreffen.