Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Skating on thick ice in Dalarna
Foto: Per Eriksson/Region Dalarna

Te doen

Schaatsen in Zweden

Zweden is de ijzige droom van een toerschaatser: krakende, koude winters en idioot veel meren (bijna 100.000) en rivieren. En vele daarvan bevriezen in de winter tot spiegelende natuurijsvlakten. Daarnaast wordt er ook aan de kust geschaatst, bij Stockholm en helemaal in het noorden op de Botnische Golf bij Luleå.

Schaatsevenementen

Of je nu gaat voor een marathon of een ontspannen toertocht, er wordt genoeg georganiseerd. De jaarlijkse Runn Winter Week is het grootste schaatsevenement van Dalarna. Iedere winter worden er diverse routes uitgezet: geschikt voor zowel de lange afstandschaatser als gezinnen met kinderen. Op datzelfde Runn meer kun je in februari 2019 meedoen aan Skate4Air, een door Nederlanders georganiseerd evenement waarbij aandacht wordt gevraagd voor taaislijmziekte. Maar ook noorderlijker in Zweden wordt geschaatst, zoals bijvoorbeeld in Lapland: schaatsen op het zee-ijs van de Botnische Golf bij Luleå tijdens de KPN Grand Prix. Dit evenement vindt plaats in februari 2019.

i
Foto: Per Eriksson/Visit Dalarna
Skating with family in Dalarna
Foto: Per Eriksson/Visit Dalarna

Goede voorbereiding en daarna goed genieten!

Schaatsen op een van de officiële natuur schaatsbanen van Zweden is veilig en goed geregeld, maar laat je altijd goed voorlichten over de weersomstandigheden en zwaarte van de tocht. Wil je een tocht maken op eigen initiatief, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Ga nooit alleen het ijs op. Schaats bijvoorbeeld met een gids. En natuurlijk houd je rekening met het volgende: draag goede kleding in diverse laagjes, vergeet je zonne- en sneeuwbril niet, draag een helm, kniebeschermers en handschoenen, zorg voor een mobiele telefoon, neem een rugzak met reddingsvest mee en stop ijspriemen en een reddingslijn in je rugzak, ook een peilstok kan handig zijn. En dan nu genieten maar!

i
Foto: Per Eriksson/Visit Dalarna
Fika break when skating with family, in Dalarna
Foto: Per Eriksson/Visit Dalarna