Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Fermented herring
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Zweeds Icoon

Surströmming

Okee, dit is vis eten voor gevorderden. Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten.

Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. In het voorjaar wordt de kleine Oostzeeharing gevangen en gezouten om ‘m vervolgens te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in een blik voordat hij in de winkel en op tafel belandt. Het proces van gisting (of ‘zuren’, zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of ‘surströmming’ op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.

Fermented herring wrapFermented herring is a dish indigenous to the northern parts of Sweden. It is a method of conservation that is thought to date back to era of Gustav Vasa, when salt was scarce. It is a dish that divides the Swedes – You either love it or hate it. Foto: Magnus Skoglöf/imagebank.sweden.se

Hoe eet je surströmming?

Als het blik onder druk staat, open je de surströmming in een bak water. Je wast ‘m, maakt ‘m schoon en rolt ‘m in tunnbröd (een soort van gezoet flatbröd) met boter en schijfjes amandelvormige aardappels en blokjes ui. Drink er bier en een borrel bij en omring je met een groot aantal vrienden. Open het blik wel buiten, anders stinkt je huis maanden naar de surströmming.