Skip to main content
Kreeftensafari in West-Zweden
Met de boot de zee op voor een verse vangst van de dag.
Foto credit: Jonas Ingman/ Westsweden.com

Zweedse food safaris – een smakelijk avontuur

Foodies opgelet! Niets is zo mooi als je eten direct uit de natuur te halen en in Zweden staat het je vrij om dit te doen. Dwaal door de natuur op jacht naar het voedzame aanbod van Moeder Natuur. Ga zelf op pad of laat je begeleiden door een deskundige: ga mee op een Zweedse food safari.

De cultuur rond foerageren, oftewel voedsel zoeken in de natuur, is sterk in Zweden. Aan het eind van de zomer brengen natuurliefhebbers van alle leeftijden, inclusief topchefs, dagenlang door in de wildernis om bessen, paddenstoelen en planten te verzamelen. Het vinden van natuurlijke schatten zoals bosbessen en paddenstoelen is net zo leuk als ervan smullen. En dankzij het unieke recht van Zweden op openbare toegang is iedereen vrij om met een mand in de hand op een voedselsafari te gaan, op voorwaarde dat je de gouden regels volgt: "niet storen en niet vernietigen".

Hoewel het verleidelijk kan zijn om in je eentje de wildernis in te trekken, raden we je ten zeerste aan om je door een ervaren foodie te laten vergezellen. Je voorkomt niet alleen het risico van het plukken van oneetbare - of zelfs giftige - bessen en planten, een deskundige gids helpt je ook bij het lokaliseren van ongrijpbare lekkernijen. De cantharel is bijvoorbeeld notoir verlegen en er is soms een geoefend oog voor nodig om hem te vinden als hij zich verstopt in stronken, onder dennennaalden, mos en omgevallen bomen. De in Stockholm gevestigde Niki Sjölund - chef-kok en wildernisgids - is een van de vele experts die cursussen over het foerageren van paddenstoelen geven.

Zweden hebben ook een voorliefde voor foerageren in meer gecultiveerde vormen. Bezoek daarvoor boerderijen en boomgaarden in het hele land waar je zelf kunt plukken (självplock in het Zweeds). Kies uit fruit en groenten, variërend van aardbeien en appels tot aardappelen en suikermaïs. Liefhebbers van zeevruchten hebben ook geluk: kreeft- en mosselsafari's maken ook deel uit van de voorliefde van de Zweden om te vertrouwen op de royale voorraadkast van de natuur.

1 / 3

Wilde kruiden

Plukken van wilde kruiden op Fjäderholmarna.

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

/ 3

Wilde kruiden

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Voedsel zoeken

Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Paddenstoelen zoeken

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

De bossen in Zweden: de hemel van de bessen

Maar, waar moet je zijn? Waar ga je heen als je zin hebt om bessen of paddenstoelen te plukken - of bijvoorbeeld een handvol klaverzuring (ook wel zuurgras genoemd)? Ga gewoon het bos in, en aangezien de helft van Zweden bedekt is met bos, hoef je nooit te ver te zoeken voordat je op een flink stuk bos in stuit. Zelfs in de buurt van de grote steden Stockholm of Göteborg is genoeg te vinden.

Op de juiste plekken in het bos word je soms omringd door een zee van blauw of rood - en soms een combinatie van beide - aangezien bosbessen en lingonbessen (of vossenbes) allebei gedijen in dezelfde soort omgeving. Hoe noordelijker je komt, hoe vaker je ze zult tegenkomen. In deze arctische klimaten vind je ook het "goud van het moerasland" - de bergbraam (cloudberry). Deze prachtig amberkleurige, framboosvormige lekkernijen zitten boordevol vitamines en worden heerlijk geserveerd - naar Noord-Zweedse stijl - met wafels en slagroom.

Frambozen groeien in het grootste deel van het land in het wild, net als rozenbottel en brandnetels (het beste geplukt in het voorjaar). Wilde aardbeien vind je vaak op open en zonnige plekken in het bos, langs landweggetjes of aan de randen van bloemenweiden. Zweden hebben zelfs een uitdrukking voor een favoriete, gekoesterde plek of verborgen juweeltje: smultronställe, wat zich vertaalt naar "wilde aardbeienplaats". Nu je de vreugde hebt ervaren van het struikelen over een plek met intens zoete wilde aardbeien, is het gemakkelijk in te zien waarom het een symbool van magisch genot is geworden.

1 / 4

Eetbare planten zoeken

Ga zelf op pad in de Zweedse bossen en kom terug met de lekkerste verse producten uit de natuur.

Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

/ 4

Eetbare planten zoeken

Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Bosbessen plukken

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Bessen plukken

Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Cloudberries

Foto: Sara de Basly/imagebank.sweden.se

Lekkernijen uit de Zweedse wateren

Heb je genoeg uit de bossen gehaald, dan zijn de Zweedse kustgebieden en de Zweedse meren een nieuwe toevoeging aan je food safari. Vissen in het wild, omgeven door bomen en natuur, is pure therapie en een ontspannend avontuur voor veel mensen. En hoewel het geen deel uitmaakt van het recht van openbare toegang, mag je zonder vergunning vissen met handvistuig in openbare wateren.

Vertrouwen op de expertise van een lokale visser, dit kan je kansen op een goede vangst vergroten. Als je in de buurt van een van de belangrijkste meren van Zweden verblijft, zoals Vänern, Vättern of Mälaren in het zuiden van het land - of inderdaad de archipels van Stockholm of Göteborg - kun je deelnemen aan begeleide vistochten - nog een andere manier om te ervaren de prachtige natuur van Zweden terwijl je je honger naar in het wild gevangen lokale producten stilt.

1 / 3

Rivierkreeften vangen

Augustus is de tijd van het jaar voor het vangen van rivierkreeften.

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

/ 3

Rivierkreeften vangen

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Krabbetjes vissen

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Vissen

Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

Seafood safari's in Boshulän

Aan echte foodies hoef je de Bohuslän kust van West-Zweden niet meer te introduceren. Zij weten dit allang: oesters, mosselen, kreeft, schelp- en vissoorten, het komt er allemaal krakendvers uit zee. En je kunt het niet alleen eten, je kunt het ook zelf vangen!