Skip to main content
Koffiebar in Zweden
Göteborg heeft diverse koffietentjes, de Zweden zijn dol op hun fika traditie.
Foto credit: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Zweden heeft cafés voor iedereen: van hipsters tot foodies

De Zweedse cafécultuur is beroemd en dat proef je meteen als je in Zweden bent. Koffie- en taartliefhebbers kunnen in Zweden hun hart ophalen. Er zijn cafés voor alle smaken, of je nu een echte koffiekenner bent of meer gaat voor het gebak, interieurdesign en de gezelligheid.

Zweden is een land van koffiedrinkers en cakeliefhebbers. Ga je op bezoek bij een Zweed, dan zul je vrijwel altijd direct koffie aangeboden krijgen. En een kopje koffie voor onderweg is ook de normaalste zaak van de wereld. Koffiedrinken in Zweden gaat vaak gepaard met wat lekkers. Je vindt door heel het land dan ook een keur aan cafés, bakkerijen en banketbakkers waar je kunt genieten van de Zweedse gewoonte: fika. Fika is het ritueel van een koffiepauze, vaak aangevuld met een zoete traktatie.

Zweedse koffie hotspots

De Zweedse koffie werd decennia lang gekenmerkt door de donkere - licht verbrande - roast, maar tegenwoordig zijn ook de verfijnde koffiesmaken steeds meer in opkomst. Zweden houden vaak van robuuste melanges, complexe smaken en duurzame bonen. In de afgelopen jaren zijn er een aantal ambachtelijke koffiebranders opgedoken om de moeilijk te imponeren Zweden tevreden te stellen.

Een van de meest opvallende is het in Göteborg gevestigde Da Matteo. Deze biologische zuurdesembakkerij en 'brouwerij' serveert Zweedse koffie gemaakt van speciale bonen afkomstig van coöperaties in Honduras, Kenia, Ethiopië en Colombia. Deze bonen van hoge kwaliteit worden geroosterd in een milieuvriendelijke Loring Smart Roast op het terrein van hun bakkerij aan Magasinsgatan 17A. In deze hippe en populaire hotspot kun je genieten van sandwiches, kaneelbroodjes en andere rustieke maar heerlijke lekkernijen. Naast het bakkerij-hoofdcafé, is Da Matteo te vinden op zes andere locaties in Göteborg. Ze bieden ook een Barista 101-cursus voor koffieliefhebbers die een glimp willen opvangen van de kunst achter een kopje koffie.

In Malmö, Solde Coffee Bar serveert sinds 2006 koffie gemaakt van duurzame bonen die in eigen huis worden gebrand. Naast deze verfijnde koffie is er ook een scala aan cakes en sandwiches verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je de croissants probeert waarvan wordt gezegd dat ze een klasse apart zijn. Neem voordat je vertrekt een zak gebrande koffiebonen om mee naar huis te nemen of als cadeau voor een andere koffieliefhebber.

Atrium in Malmö is een andere koffiebar die je moet bezoeken. Naast de uitstekende gebrande koffie, ontwikkeld samen met een kleine branderij in Italië, hebben ze een uitgebreid menu met gezonde, biologische gerechten (inclusief veel veganistische opties) die worden geserveerd voor ontbijt, brunch of lunch.

Het café staat bekend om zijn ontbijt en hun avocado-sandwich. Geserveerd op biologisch zuurdesembrood met een gepocheerd ei, roomkaas, salade en gegarneerd met dukkah (een Egyptische kruidenmix), kan dit smakelijke gerecht je nieuwe verslaving worden. Probeer ook eens de Eggs Benedict die wordt geserveerd met koudgerookte zalm of 'spickeskinka', een regionale traditionele ham die vergelijkbaar is met prosciutto.

Aan Fika-fans wordt ook gedacht - probeer de zelfgemaakte worteltaart met een latte van rode biet - een van de vele koffiespecialiteiten van Atrium.

1 / 2

Atrium in Malmö

Koffie drinken bij Atrium in Malmö.

Foto: Fredrik Wallin

/ 2

Atrium in Malmö

Foto: Fredrik Wallin

Da Matteo

Foto: Superstudio D&D

Bakkerijen in Halland die kunstwerkjes bakken 

Ambachtelijke bakkerijen die brood en zoete broodjes maken van lokaal geproduceerde, biologische ingrediënten, hebben een plekje veroverd bij de Zweden. Zo ook in de foodie-provincie Halland aan de westkust van Zweden. Bij Solhaga stone oven bakery worden zuurdesembrood en andere broodjes, inclusief de klassieke Zweedse kaneelbroodjes, dagelijks vers gebakken. Er wordt uitsluitend biologisch meel van lokale molens gebruikt, naast seizoensgebonden ingrediënten. Neem een brood om mee naar huis of ga lekker zitten voor een fika ter plaatse. In de zomer kun je in de Solhaga-tuin zitten.

Gelegen in Halmstad, de grootste stad van de regio, ligt Feldts Bröd & Konfekt. Deze bakkerij is populair vanwege zijn biologische zuurdesembrood, heerlijke gebakjes en cakes. Vooral de zoetwaren zijn in trek, zoals zijn beroemde toffee.

1 / 3

Solhaga Stenugnsbageri, Halland

Vers zuurdesem brood bij Solhaga Stenugnsbageri, Halland.

Foto: Marie Hidvi

/ 3

Solhaga Stenugnsbageri, Halland

Foto: Marie Hidvi

Feldt’s Bröd & Konfekt

Foto: Agneta Kristiansson

Feldt's Bakery

Foto: Agneta Kristiansson

Traditionele Zweedse patisserie

Zweedse patisserieën nemen het maken van zoetigheid serieus - dat proef je meteen bij het allereerste hapje. Er zijn traditionele patisserieën (konditorier) in de meeste Zweedse steden, waar heerlijke lekkernijen uit vervlogen tijden worden aangeboden.

De geschiedenis van de luxe patisserie in Uppsala Güntherska dateert al uit 1887. De bakkerij produceert alles zelf: van zuurdesembroodjes van topkwaliteit tot taarten die zo mooi zijn gedecoreerd dat ze op eetbare kunstwerken lijken.

Nilssons Konditori is een beetje een icoon in Oskarshamn. Gelegen in de zuidelijke provincie Småland opende deze patisserie zijn deuren in de jaren twintig van de vorige eeuw. In 2018 werd Nilssons bekroond tot patisserie van het jaar in de prestigieuze White Guide. En in 2017 werd eigenaar Anders Oskarsson bekroond tot "World Confectioner of the Year” door de International Union of Bakers and Confectioners.

Café Hörnan bestaat sinds 1912 en is daarmee is de oudste fika hotspot in Norrtälje, een prachtige kustplaats net ten noordoosten van Stockholm. Het café werd in 2017 uitgeroepen tot het beste café van de regio en de lokale bevolking komt er graag voor de gezellige sfeer en het heerlijke aanbod. Zoete lekkernijen en hartige lekkernijen - denk aan bosbessentaart en sandwiches met garnalen - worden hier vers bereid met lokaal geproduceerde producten.

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Een zuurdesem sandwich bij Güntherska hovkonditori & Schweizeri.

Foto: Güntherska hovkonditori & Schweizeri

Cafés met stijl

Als je je fika wil combineren met een designervaring, hebben Zweedse cafés veel te bieden. In Malmö vind je café Agge & Bönan, waar je wordt ondergedompeld in een stijlvolle, retro-achtige wereld met roze muren en een eclectische mix van designmeubilair. Ook het menu is om van te smullen, zoals een variant op deze klassieker: de plakkerige witte chocoladecake (kladdkaka).

In het centrum van Stockholm, op Rådmansgatan 57, zie je Gast Café’s charmante spookbord al van veraf (gast is een Zweeds woord voor spook). Het interieur is minimalistisch en strak, op de typisch Scandinavische manier. Gast serveert taarten, snacks en gerechten die gezond zijn, maar ook een lust voor het oog. Er is zelfs een veganistische chocoladebal - een nieuwe kijk op een Zweedse klassieker.

In Stockholm vind je Café Pascal met z'n industriële en toch huiselijke inrichting: licht en luchtig met zichtbaar metselwerk. Een must voor de koffieliefhebber: het caféteam werkt uitsluitend met microbranders. Naast uitstekende koffie, kun je in Café Pascal smullen van enkele van de beste Zweedse kaneelbroodjes in de stad.

1 / 2

Gast café in Stockholm

Gast is een minimalistich en gezellig café in Stockholm.

Foto: Visit Stockholm, Oskar Scheller

/ 2

Gast café in Stockholm

Foto: Visit Stockholm, Oskar Scheller

Café Agge & Bönan

Foto: Fredrik Wallin