Skip to main content
Onze andere websites:

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring en extra functionaliteit op onze website kunnen bieden. Je kunt je cookie-instellingen op elk gewenst moment wijzigen. Zie ons cookiebeleid

Restaurant
Diner in het design restaurant Furillen op Gotland.
Foto credit: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Een smörgåsbord vol smaak

Kopenhagen heeft misschien de nieuwe Scandinavische keuken op de kaart gezet, maar Zweden heeft snel een inhaalslag gemaakt met negen Michelin-sterrenrestaurants in Stockholm, vier in Göteborg en één in Malmö. In de hoofdstad vind je Frantzén’s. Het door Japan beïnvloede New Nordic-proeverijmenu is niet goedkoop, maar het is dan ook meer een ervaring dan een maaltijd en duurt soms meer dan vijf uur. Andere hoogtepunten van de Michelin-restaurants in Stockholm zijnSushi Sho, Agrikultur en Oaxen Krog.

De foodhallen van Stockholm zijn Östermalms Saluhall en Söderhallarna en zij bieden een veelheid van spannend streetfood en klassieke Zweedse kost (Melanders fish restaurant, met vestigingen in beide foodhallen is een favoriet voor lunchende executives).

1 / 4

Restaurant Frantzén

Een prachtig gerecht bij het met Michelin bekroonde restaurant Frantzén in Stockholm.

Foto: Frantzén group

/ 4

Restaurant Frantzén

Foto: Frantzén group

Interieur van Frantzén, Stockholm

Foto: Frantzén

Restaurant Oaxen, Stockholm

Foto: Agence Les Conteurs

Saluhallen, Stockholm

Foto: Agence Les Conteurs

De plantaardige keuken heeft zich de laatste jaren in Zweden snel ontwikkeld. Malmö loopt voorop met restaurants zoals Plant Magic’s Kitchen en de nautuurwijnbar Mineral waar tevens gewone groenten getransformeerd worden tot buitengewone gerechten, en Sajvva dat veganistische gerechten in Aziatische stijl serveert.

In Stockholm heeft Mahalo leuke veganistische versies van streetfood op het menu staan, zoals taco's, falafels en hummus. Voor ouderwets vegetarisch eten is er Hermans, het oudste vegetarische restaurant van de stad met uitzicht over het water met in de verte het Gröna Lund pretpark.

Voor etnisch eten ga je naar Tbilisis Hörna, ten zuidden van Södermalm in Johanneshov, bekend om z'n authentieke Georgische Khachapuri-kaastaart. Pat’s Place in Södermalm serveert uitstekende Thaise gerechten, en de stad heeft een groeiend aanbod van Indiase restaurants, waaronder de snelgroeiende keten Indian Street Food Company.

1 / 2

Veganistisch dineren

Restaurant Mineral in Malmö serveert alleen veganistische gerechten en biedt geweldige natuurwijnen. Voor veel Zweedse restaurants is duurzaamheid een kernwaarde, wat betekent dat groene opties belangrijke items op hun menu's zijn.

Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

/ 2

Veganistisch dineren

Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Buiten eten

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Op zomeravonden zijn er weinig betere plekken om te vertoeven dan de bar Mälarpaviljongen op Kungsholmen. Bij Tak, een restaurant en bar boven op het Gallerian winkelcentrum in het stadscentrum zit je ook heerlijk. Je vindt hier een enorm buitenterras met een prachtig uitzicht op het Koninklijk Paleis en City Hall.

Maar de prijs voor rooftopbars in Zweden gaat dit jaar naar Göteborg. Taket, bovenop het Comfort Hotel, werd uitgeroepen tot de beste rooftopbar ter wereld door The Rooftop Guide. De oprichter van Taket, Daniel Meyn, schreef de overwinning toe aan de sfeer en het uitzicht op de karakteristieke kranen van de haven van Göteborg. Het dichtbij gelegen Cielo heeft ook talloze onderscheidingen gekregen in een stad die tegenwoordig echt concurreert met de hoofdstad. Deze bar biedt een fantastisch uitzicht op de centrale hoofdstraat van de stad Avenyn en heeft een vrolijke, zorgeloze sfeer.

TAK roof bar

Het terras van TAK.

Foto: TAK

Aan de andere kant van het spectrum heeft Göteborg de Ölhallen 7:an pub, een plek waar veel locals komen en het oorspronkelijke interieur uit 1933 grotendeels intact is gebleven.

Göteborg is een geduchte concurrent voor de hoofdstad Stockholm als het gaat om innovatief Scandinavisch koken, met restaurants als Bhoga, Koka, SK Mat & Människor, 28+ en Thörnströms Kök die allemaal een Michelin ster hebben. Ga je liever voor klassiek seafood, eet dan vooral bij Sjöbaren of “Feskar Brittas Kro”, terwijl Daawat fantastisch Indiaas eten serveert en Pasha Grill uitblinkt in de Turkse keuken.

1 / 5

Restaurant Bhoga, Göteborg

De chefs Niclas Yngvesson en Gustav Knutsson van Restaurant Bhoga, Göteborg.

Foto: Anthony Sastre/Göteborg & Co

/ 5

Restaurant Bhoga, Göteborg

Foto: Anthony Sastre/Göteborg & Co

Restaurant Bhoga

Foto: Bhoga

Restaurant Koka, Göteborg

Foto: Koka

Restaurant Koka, Göteborg

Foto: Koka

Gerecht van Thörnströms kök

Foto: Carl Björklund / Thörnströms Kök

Een reis naar Zweden - een belevenis die écht wat anders is

Met zijn inventieve eetcultuur, designwinkels en prachtige steden, zijn er naast de uitgestrekte bossen, pittoreske eilanden en duizenden meren veel redenen om naar Zweden te reizen.

Zweedse eetcultuur - lokale producten, internationale smaken en vooruitstrevend denken

De Zweedse keuken draait tegenwoordig om gezonde, lokaal geproduceerde gerechten, terwijl bepaalde bereidingsmethoden teruggaan tot het Vikingtijdperk.