Skip to main content
Kajakken in Zweden
Zweden is een ideaal land om te kajakken met zijn lange en gevarieerde kustlijn en vele meren en rivieren. Kajakken is behoorlijk populair in Zweden, dus het is gemakkelijk om een aanbieder van rondleidingen, cursussen of verhuur te vinden.
Foto credit: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Op avontuur met de kajak en kano in Zweden

Ervaar Zweden vanaf het water in een kajak of kano. Glijd over machtige meren, schone rivieren en door de Zweedse archipels die zich langs eindeloze kusten uitstrekken.

Er zijn maar weinig activiteiten die zo vredig zijn als peddelen in een kajak of kano. De stilte op het water, je bent één met de natuur. Naast de zee die Zweden omringt, heeft het land een groot aantal meren, rivieren en archipels - en die liggen vaak op korte afstand van de steden en bewoonde gebieden. Dus neem je peddel mee waar je ook bent en trek er op uit - van Göteborg aan de westkust tot Luleå in Zweeds Lapland in het noorden.

De mogelijkheden om avonturen op het water te beleven zijn eindeloos. Je kunt alleen op pad, met een groep, met een gids, blijven slapen of dagtochten maken. Vaak kun je de excursies ook combineren met lekker eten en drinken onderweg. Ontdek de diversiteit die Zweden te bieden heeft voor kajakkers en kanovaarders. Of je nou beginner bent of al heel wat peddelervaring hebt, er is genoeg aanbod voor iedereen.

Kajakken in de stad

Göteborg

De archipel van Göteborg aan de westkust van Zweden is gemakkelijk te bereiken vanuit de stad. Het prachtige natuurreservaat Vättlefjäll ligt even ten noorden van Göteborg en is een van de grootste natuurgebieden in directe omgeving. Een prima plek om vanaf het water te ontdekken. Geniet van de schoonheid van de omgeving terwijl je door een netwerk van kleine, onderling verbonden meren peddelt. Houd zeldzame flora en fauna in de gaten - de korhoen en auerhoen zijn slechts twee van de vele soorten watervogels die je misschien ziet. Kano's zijn te huur bij Kanotpool Vättlefjäll.

Ontdek meer van de archipel van Göteborg op het eiland Vrångö als uitvalsbasis. Beklim de rotsen in een rustig tempo of ga de open zee op voor een avontuurlijker uitje. Kajaks zijn het hele jaar door te huur bij Kajkanten Vrångö, een hostelcomplex met zelfstandige accommodatie in verbouwde boothuizen.

Luleå

Een stuk verder naar het noorden vind je de stad Luleå, een van de belangrijkste steden van Swedish Lapland. Tijdens een bezoek aan deze stad is een ontspannende peddeltocht een absolute aanrader. Kajaks zijn te huur in de zuidelijke haven van het stadscentrum. Een uitstapje naar het kleine eiland Gråsjälören is een populaire dagtocht. Vanaf hier kun je het stadsbeeld van Luleå vanuit een ander perspectief bekijken, terwijl je geniet van de middernachtzon tijdens de zomermaanden.

1 / 4

Kanoën in het Vättlefjäll natuurreservaat

Kanoën door de smalle verbonden meertjes in het natuurpark Vättlefjäll dichtbij Göteborg.

Foto: Steampipe Production Studio AB

/ 4

Kanoën in het Vättlefjäll natuurreservaat

Foto: Steampipe Production Studio AB

In de kano bij Vättlefjäll

Foto: Steampipe Production Studio AB

Kajak in Luleå

Foto: Fredrik Broman

Kajkken op de river in Luleå

Foto: Fredrik Broman

Varen in de archipel

De archipel van Göteborg en Bohuslän

De eilanden in de archipel van Göteborg hebben het allemaal: een prachtig natuurgebied met unieke flora en fauna. Combineer een peddeltocht met een bezoek aan charmante de charmante kustplaatsjes. Point 65 Kayak Center, gelegen in de haven van Lilla Bommen in het centrum van Göteborg, verhuurt kajaks. De archipel van Göteborg is verdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Het zuidelijke deel is autovrij, waardoor het bijzonder geschikt is voor wandelingen als je zin hebt in een break tijdens je stedentrip.

De Bohuslän-archipel en zijn talrijke grotere en kleinere eilanden begint iets ten noorden van Göteborg en strekt zich uit over ongeveer 280 km langs de westkust. Hotspots zijn Grebbestad en de Koster-eilanden. Maar waar je ook heen gaat in de Bohuslän archipel, je kunt bijna overal kajaks en SUP's huren of deelnemen aan georganiseerde tochten. Voor cultuurliefhebbers biedt Kajaktiv een peddel-excursie gecombineerd met een bezoek aan het Nordic Watercolor Museum, gevolgd door een fietstocht om sculpturen te bekijken in 'nature's own art gallery', Pilane.

De archipel heeft een grote aantrekkingskracht op avonturiers - de wateren dichter bij open zee lenen zich goed voor zeekajakken, hoewel er ook veel rustigere stukken zijn. Profiteer van de overvloed aan seafood en de verschillende vormen van accommodatie die vaak direct aan zee liggen. Verschillende accommodaties bieden pakketten aan met kano- en kajakverhuur, eten en accommodatie. Boutique B&B Lådfabriken en Vann Spa Hotell zijn twee topkeuzes.

Tjust, Västervik

De Tjust-archipel ligt aan de rand van de prachtige stad Västervik, in het noordoostelijke deel van Småland. Huur een enkele of dubbele kajak bij Tjust Sport, dat een breed aanbod heeft om uit te kiezen. Je vindt hier een groot aantal eilanden en eilandjes verspreid langs de kust van de Oostzee. Velen liggen vredig afgelegen, terwijl anderen levendiger zijn, met een goede mix van restaurants, cafés en accommodatie-opties. Kajakavonturen kunnen goed gecombineerd worden met andere activiteiten, zoals vissen en duiken.

Lurö, Värmland

De Lurö-archipel is een natuurlijk eilandenrijk in het meer Vänern - het grootste meer van Zweden - in de provincie Värmland. Kajakkers en kanovaarders peddelen hier door het groene landschap en de dichte natuur. Er zijn verschillende vogelreservaten in deze grote archipel, die zo'n 250 eilanden telt. Er valt hier veel te ontdekken: neem zo nu en dan een ​​pauze in een van de vele baaien en ga verder met het verkennen van het hoofdeiland Lurö via de wandelpaden op het vasteland. Als je zin hebt om te overnachten hier, biedt Lurö Gästhärbärge & Krog zowel accommodatie als eetgelegenheden.

Swedish Lapland - Luleå en Piteå-archipel

De Botnische Golf, die de steden Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix en Haparanda omvat, maakt deel uit van 's werelds noordelijkste brakke waterarchipel. Alleen al in de Luleå-archipel zijn er ongeveer 1.300 eilanden en eilandjes om te ontdekken. Huur een kajak in de zuidelijke haven van de stad en ga op pad, kies tussen gemakkelijke en meer uitdagende routes.

Wanneer je deze unieke omgeving en eilanden verkent, kom je onder meer paddenstoelen, bessen en verschillende zoetwatervissen tegen, evenals zeldzame geologische exemplaren, zoals Haparanda monzonite rots. Dit deel van Zweden is een rustige ontsnapping van het gehaaste leven, maar als je op zoek bent naar wat levendigheid, een restaurant of een hut voor een overnachting, zijn er gelukkig voldoende opties op de grotere eilanden.

Piteå, verder naar het zuiden langs de kust, biedt een even breed scala aan activiteiten, zodat je alleen of onder begeleiding een tocht kunt maken. Piteå Kayak Centre vertrekt 's nachts vanuit Renöhamn en neemt je mee om te peddelen onder de magische middernachtzon. Dierenliefhebbers kunnen genieten van de kanotochten en zeehondensafari's. Dit zijn slechts twee ervaringen van het ecotoeristische bedrijf Guide Natura.

1 / 4

Kajakken in Bohuslän

Met Skärgårdsidyllen kun je het hele jaar door peddelen door de prachtige archipel in West-Zweden.

Foto: Ingela Holgersson

/ 4

Kajakken in Bohuslän

Foto: Ingela Holgersson

Kajakken in de Tjust archipel

Foto: Ostkustenkajak

Kajakken in Värmland

Foto: Linda Åkerberg

Kajakken op het Vänern

Foto: Per Eriksson

Meerdaagse peddeltochten

Dalsland / Nordmarken

Dalsland-Nordmarken - of het DANO-district zoals het ook bekend staat - lijkt wel ontworpen voor kanotochten over lange afstanden. Dit netwerk van meren strekt zich doolhofachtig uit tot aan de provincie Värmland, zo'n 135 km naar het noordoosten. Je voelt je hier één met uitgestrekte bossen en het Zweedse wildlife.

Huur een kano bij Silverlake Camp zelfstandige tocht of kies voor een driedaags arrangement van Swedish Country Living. Dit onlangs geïntroduceerde pakket combineert een prachtige tocht door de natuur met het lekker eten dat op een duurzame manier bereid wordt met lokale ingrediënten. Je verblijft in het designhotel Upperud 9: 9, gehuisvest in een 100 jaar oude graansilo.

Klarälven, Värmland

De rivier Klarälven stroomt door de regio Värmland in het midden van Zweden. Dit gebied is de droom van veel kanovaarder. Het gebied is een kano-wonderland met prachtige zandstranden en kleine eilanden die idyllische rustplaatsen bieden. Let in de schemering op bevers in het water - je kunt ze zelfs horen spetteren met hun peddelachtige staarten.

Nissan-rivier en Ronneby-rivier, Småland

Er zijn verschillende redenen waarom de rivier de Nissan in Småland zo populair is onder kanovaarders. Deze waterweg van 86 kilometer kalm water wordt omringd door een prachtig gebied dat wordt gedomineerd door een dennenbos en kent zo nu en dan wat levendige stroomversnellingen. Langs de rivier vind je veel picknickplekken en plekken om te verblijven, waaronder het Isaberg Mountain Resort in Hestra, dat een ideale uitvalsbasis is, omdat kano's en kajaks hier kunnen worden gehuurd.

De 110 km lange Ronnebyån (Ronneby-rivier) is een andere uitstekende peddelplek in Småland. Vanuit het charmante dorpje Korrö kun je op avontuur tot zo'n vijf dagen. Accommodatie is beschikbaar bij Korrö, je vindt hier ook diverse cafés en restaurants.

Vänern-meer

Vänern, het grootste meer van het land, strekt zich uit over West-Zweden en heeft een directe verbinding met de Noordzee via het Götakanaal. Dat maakt het een unieke bestemming voor lange afstanden. Bezaaid met meer dan 22.000 eilanden - waarvan sommige deel uitmaken van de Lurö-archipel - heeft dit gebied alles: van zandstranden en ruige rotsen tot gevarieerde flora en fauna. Een populaire tocht voor ervaren kanovaarders is het open watertraject met een lengte van 10 km van het eiland Lurö naar het even betoverende nationale park Djurö. Ecotoeristisch bedrijf Vänern Outdoor organiseert hier diverse activiteiten.

Swedish Lapland

Vier van de grootste rivieren van Zweden stromen door het uitgestrekte Swedish Lapland. Kanoërs komen hier graag om tochten te maken over lange afstanden. De nationale rivieren Torne, Kalix, Pite en Vindel bieden ook heel wat kilometers peddelavontuur en onderweg ontdek je prachtige, ongerepte landschappen. Terwijl deze waterwegen door ravijnen leiden richting de Botnische Golf, kunnen avonturiers die wel van een beetje actie houden hier hun hart ophalen. Hier vind je enkele van de wildste waterpartijen van Zweden.

1 / 5

Kajakken in West-Zweden

Kajakken in de archipel van West-Zweden

Foto: Little Gypsy

/ 5

Kajakken in West-Zweden

Foto: Little Gypsy

Kajakken op een mistig meer

Foto: Isaberg Mountain Resort

Upperud 9:9 in Dalsland, West-Zweden

Foto: Alex Vizeo - Loris Monteux

Peddelen onder de middernachtzon in Swedish Lapland

Foto: Swedish Lapland

Een kajak op de kant in Värmland

Foto: Jenny Nohrén

Raften in Swedish Lapland

Swedish Lapland is een oase van rust, maar er is ook voldoende reden voor actie dankzij de wilde stroomversnellingen op de rivier de Torne. Deze prachtige rivier, die langs het dorp Kukkola aan de Zweeds/Finse grens stroomt, is een populaire plek onder liefhebbers van raften. Doorgewinterde gidsen staan ​​voor je klaar bij Kukkolaforsen om je de kunst van het raften bij te brengen. En dan is tijd om de boot in te stappen. Een specifieke reis duurt ongeveer twee uur en het uitje omvat twee opwindende afdalingen langs de stroomversnellingen.

Het wereldberoemde Icehotel organiseert ook raft-avonturen op de rivier de Torne. Tijdens dit uitje ga je onder begeleiding een tocht maken van zeven uur. Je raft beurtelings door kalm water en door stroomversnellingen. Lunch, gekookt boven een open vuur, gevolgd door Zweedse fika, wordt geserveerd op het eiland Puonojokk.

Raften in de rivier de Torne, Zweeds Lapland

Rivierraften in de Torne rivier bij het ICEHOTEL in Zweeds Lapland.

Foto: Asaf Kliger/ Ice hotel