Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Uppsala Castle, Uppsala, Uppland
Foto: Mark Harris/imagebank.sweden.se

Bestemming

Uppsala

Uppsala ligt even ten noorden van Stockholm en deze stad leent zich perfect voor een leuke dagtrip vanuit Stockholm. Of voor een langer verblijf. Je vindt hier talloze historische en culturele activiteiten. Maar bovenal is Uppsala gewoon heel gezellig.

Wat kun je zoal doen en bekijken in de universiteitsstad Uppsala?

1. Kathedraal van Uppsala

Begin met een bezoek aan de deels middeleeuwse, deels gothische Uppsala Domkyrka, ofwel de kathedraal van Uppsala. Deze is ingewijd in 1435 en in de 19e eeuw in gotisch opzicht gerestyled. In Uppsala een absolute must.

2. Gamla Uppsala

Gamla (Oud) Uppsala, even ten noorden van de stad, gaat prat op indrukwekkende grafheuvels uit de 6e eeuw en in het bijbehorende museum kom je meer aan de weet over de legende van de koningen van de Svear en bloederige mensenoffers. Hier vind je het Gamla Uppsala Museum, het Odinsborg restaurant en het Disagården openluchtmuseum.

StudentsUppsala University is a comprehensive international research university dedicated to advancing science, scholarship, and higher education. Foto: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

3. Carl von Linné

Nog een must in Uppsala is Carl von Linné, de grootste Zweedse wetenschapper aller tijden en de vader van de moderne taxonomie. Hij woonde en werkte in het 18e-eeuwse Uppsala en in de stad zijn aan zijn nagedachtenis musea, tuinen, parken, enz. gewijd. Kijk hier voor werkelijk alles over Carl von Linné.

4. Met de kinderen

Trakteer jezelf en je kinderen in het dichtstbijzijnde café op een Zweedse klassieker: pannenkoeken met slagroom en jam. En laat de kids vervolgens los in het Fyrishov Waterpark. Naast zijn historische charmes heeft Uppsala, als 4e stad van Zweden, ook een breed aanbod aan winkels, restaurants en cafés.