Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Bygg din egen tømmerflåte og nyt turen ned Klarälven, Värmland, Sverige
Foto: Øyvind Lund

Te doen

Värmland vanaf het water

Water genoeg in Värmland! Met het Vänern meer, rivier de Klarälven en duizenden meren valt er genoeg te beleven op het water in deze regio. We zetten de leukste water activiteiten op een rij.

In Värmland zit je niet om een goed meertje verlegen. Neem bijvoorbeeld het Väner meer, niet alleen het grootste meer van Zweden (zeg maar gerust binnenzee), maar ook het grootste meer van West-Europa. Alleen het Vänern telt al meer dan 22.000 eilanden. Naast het Vänern vind je nog duizenden andere grote en kleine meren in de regio, waaronder het meer Fryken, Glafsfjord, Bergslag én de rivier Klarälven tegen, die zo’n 300 kilometer door Värmland heen kronkelt. 

Wat kun je doen op en rond het water in Värmland?

1. Vlotvaren

De ultieme jeugddroom komt hier uit. Bouw je eigen vlot en trek erop uit. Met de organisatie Vildmark ga je met je eigen vlot de kalm stromende rivier Klarälven af. Je kunt kiezen voor twee- of meerdaagse routes. Het avontuur start al aan de wal: van boomstammen en touwen bouw je eigen 2 ton wegende vlot. Stap op en laat jezelf in een ontspannen tempo met de stroom mee de rivier afvoeren. Kook onderweg op je eigen vuurtje, slaap in een tent op de wal of leg je vlot aan bij eilanden, zandbanken of bezienswaardigheden onderweg. Gegarandeerd avontuur voor de hele familie.

2. Kano en kajakken 

De ultieme manier om Värmland vanaf het water te ontdekken is natuurlijk vanuit een kano of kajak. En gelukkig zijn deze op heel veel verschillende plekken te huur in de regio, zoals in Glaskogen National Park, op het Berglandskanal, de meren Glafsfjoren of Eldan en nog veel meer. Het Arvika Kanotcenter is een bekende uitvalsbasis voor een tocht per kano of kajak. Behalve 800 kilometer aan kano routes, zijn daar nog veel meer outdoormogelijkheden, waaronder bootverhuur, vissen of fietsen.

3. Het Väner meer

Het meer der meren: het Vänern (of Väner meer in het Nederlands). In het noordelijk deel van het Vänern vind je de Lüro eilandengroep, een klein vakantieparadijs. Met zoveel grote en kleine eilanen en scheren vind je overal natuurlijk gevormde haventjes. Ideaal om even aan te leggen met je eigen boot of ontdek hier je eigen stuk privéstrand voor een duik in het kristalheldere water van het meer. De rivier Klarälven stroomt door de stad Karlstad en mondt uit in het Vänermeer via 8 rivierarmen. Dit stuk is 's werelds grootste zoetwaterdelta. 

4. Vissen

Met de hoeveelheid aan meren, rivieren en beekjes is het niet gek dat er ook een enorme hoeveelheid vis in het water zit, waaronder snoek, baars, zalmforel, wilde zalm en witvis. De visrijke wateren van Värmland zijn daarom een klein must-do voor de echte hengelsportliefhebber. Je kunt er voor kiezen zelf op uit te trekken met een boot of kano, waarbij alle materialen te huur zijn: hengels, plattegronden en natuurlijk een visvergunning. Wil je wat meer begeleiding, dan zijn er ook veel georganiseerde tours of deskundige gidsen te vinden.