Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Grove of birches, Vikene, Värmland
Foto: Mattias Samuelsson/imagebank.sweden.se

Bestemming

Värmland

Värmland is één grote natuurattractie. Het bosrijke landschap is bezaaid met 10.000 meren en de langste rivier van Zweden, de Klarälven, deelt de provincie in tweeën alvorens uit te monden in het Vänernmeer, een van de grootste meren van Europa in de buurt van Karlstad.

De provincie Värmland ligt in het westen van Zweden en de westkant grenst aan Noorwegen. We zetten de leukste plekjes en activiteiten in deze Midden-Zweedse regio op een rij.

1. Vlotvaren

Zin in een actieve outdoor activiteit? Bouw je eigen vlot met je familie en vrienden en zak op je houtvlot de Klarälven af. Onder begeleiding van een vakman ga je aan de slag met het bouwen van je eigen vlot. Je maakt hierna een tocht over de rivier, met een gemiddelde snelheid van drie km/u. Dat is niet snel, maar dat is ook helemaal niet erg. Genoeg tijd om het landschap in je op te nemen.

2. Natuurreservaat Glaskogen

Een ander waterrijk avontuur is natuurreservaat Glaskogen, met uitgestrekte bossen en 80 meren. De beste manier om dit reservaat te verkennen, is natuurlijk per kano. Hier kun je een 7-daagse kanotrip maken en overnachten in een tent of slaaphut. Diepe bossen, glinsterende meren, vissen en rust. Wat wil je nog meer?

MooseThe most famous animal in Sweden is without a doubt the moose.With safaris, bumper stickers, oven gloves and t-shirts featuring the moose (or Eurasian elk) it has become Sweden’s zoological superstar. Foto: Anders Tedeholm/imagebank.sweden.se

3. Fietsen en wandelen

Als je liever op het droge blijft en de beschaafde wereld je iets meer trekt, kijk dan eens naar de Klarälvsbanan en de Klarälvsleden, een 210 km lange fiets- en wandelroute die zich van Hammarö in het zuiden van de provincie via de provinciehoofdstad Karlstad uitstrekt naar het noorden. Je vindt er bossen, rivieren en landelijk gebied met hier en daar een stadje waar je een hapje kunt eten en bezienswaardigheden kunt bezoeken.

Wat dacht je van een plek bij een meer waar helemaal niets hoeft? Een van de beste locaties is ongetwijfeld Naturbyn vlak bij Säffle, in het zuiden van de provincie. Je overnacht in een ecologisch gebouwde houten hut zonder elektriciteit, waar gezamenlijk wordt gekookt en waar een gezamenlijke houtgestookte sauna is. Of je al dan niet iets doet, dat is helemaal aan jou.

En er zijn natuurlijk nog veel meer buitenactiviteiten in Värmland, zoals skiën, wandelen, vissen en jagen, eland- en beversafari’s

4. Het eerste kuuroord van Zweden

De cultuur van verwennerij en ontspanning, wel te verstaan. Breng een bezoek aan het eerste kuuroord van Zweden bij Selma Spa+ in Sunne. Je kunt hier zo’n veertig behandelingen ondergaan, je kunt er goed eten en er is een fantastisch fitnesscentrum. Daarnaast zijn er heel veel mogelijkheden om te ontspannen. 

5. Het huis van Selma Lagerlöff

Bezoek het huis van wereldberoemde schrijfster Selma Lagerlöf, de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur in 1909. Ze werd natuurlijk onder meer bekend door haar boeken over Nils Holgersson. Je kunt haar prachtige huis bezoeken: Mårbacka in Sunne. Om nog even bij de literatuur te blijven, je kunt ook buiten Karlstad een bezoek brengen aan de Alsters Herrgård, het voormalige huis van de Zweedse dichter des vaderlands Gustaf Fröding. 

6. Karlstad en het Vänernmeer

Karlstad ligt in de rivierdelta waar twee van de fantastische natuurlijke waterwegen van Zweden samenkomen: de 500 km lange Klarälven en het machtige Vänernmeer, met zijn 22.000 eilanden tellende archipel. Bezoek in Karlstad ook beslist het fantastische Värmland Museum en het daarachter gelegen Lars Lerin Museum.