Visit Sweden

Zweden's officiële reis- en toerismewebsite

Hiking in the High Coast, High Coast, Ångermanland
Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

Te doen

Wandelen

Er zijn echt duizenden wandelroutes in Zweden. Lang, kort, makkelijk en moeilijk. De uitgezette wandelroutes worden gekenmerkt door goed gemarkeerde paden, maar je kunt natuurlijk ook zelf met een kompas op pad. Het kan allemaal in Zweden. We zetten drie beroemde routes op een rij.

1. Kungsleden, Lapland  

De meer dan 400 km lange Kungsleden, die zich uitstrekt tussen Hemavan en Abisko in Lapland, werd al aan het einde van de 19e eeuw aangelegd. Dit historische pad geldt als een van de mooiste wandelroutes, zowel in de zomer als  in de winter. Je hebt in het laatste geval dan wel ski’s nodig. Je wandelt door een adembenemend mooi alpine landschap, tussen bergweides vol bloemen, glinsterende gletsjers, sprankelende beekjes, donkere kloven en de mooiste berken wouden van Zweden. ’s Zomers verleidt de middernachtzon je er haast toe, gewoon door te blijven lopen. ’s Winters is de kans groot dat je het magische noorderlicht als golvende gordijnen aan de nachtelijke hemel ziet dansen. Kies zelf een etappe die je wat natuur betreft het meeste aanspreekt. Het gedeelte tussen Abisko en Nikkaluokta is het meest alpineachtig en  is ook het drukst bewandeld. Tussen Saltoluokta en Kvikkjokk wisselt het terrein af tussen de kale hoogvlaktes boven de boomgrens en een tussen berg en bos ingeklemd weidelandschap. Niet ver van de route ligt de machtige hoogvlakte van het Sarek Nationale Park. Houten trappen en bruggen zorgen ervoor dat de tocht zowel voor wandelaars, als skiërs veilig is. De comfortabele overnachtingshutten liggen op goed beloopbare afstand van elkaar,  zodat de dagtochten nooit te lang zijn. 

2. Sörmlandsleden, Södermanland

Voor diegenen die op veilige afstand van de beschaafde wereld door het vriendelijke landschap van het zuidelijkste deel van Midden-Zweden willen wandelen, is de Sörmlandsleden een aanrader. Het ruim 1.000 kilometer lange wandelpad van Zweden is landschappelijk en historisch zeer interessant. De route is onderverdeeld in 100 dagtochten van verschillende moeilijkheidscategorieën, variërend van uitdagend tot een gemakkelijk zondags ommetje. De meeste startpunten zijn gemakkelijk met de auto, bus of trein te bereiken. Je wandelt  door een grote verscheidenheid aan natuur  en omgeving. De ene keer loop je door open landschap, dan gaat het door ongerepte natuur, oude wouden of fantastische kusten en oevers. De route gaat langs niet minder dan 80 meren, die verlokken tot een verfrissend bad midden in de natuur. In de buurt van het wandelpad liggen veel cultuurhistorisch interessante plaatsen en plekken. Ook zijn er overal hotels, herbergen, B&B’s en jeugdherbergen op goed bereikbare afstand van de route. Wil je liever in de vrije natuur over nachten, dan kan dat op daarvoor aangelegde beschutte rustplaatsen,  op prachtige plekken in de natuur. 

HikingStockholm archipelago. Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

3. Skåneleden, Skåne

De Skåneleden is een 1.162 km lang wandelpad door het prachtige natuur- en cultuurlandschap van de zuidelijkste regio Skåne. De route is onderverdeeld in vijf etappes. Je bepaalt zelf of je langs kust of door  de wouden wilt wandelen. De Skåneleden is een aantrekkelijk alternatief voor iedereen die natuurervaringen wil combineren met cultuur en culinair genot. De route gaat door diepe wouden met loof- en naaldbomen, indrukwekkende natuurparken, langs rustige meren en door diepe kloven. Maar je komt ook over golvende heuvels met akkers en velden en bij kilometerslange, witte stranden, met hier en daar schilderachtige vissersdorpjes. Beleef de indrukwekkende kust bij Kullaleden, wandel door de bloeiende weides en velden, of door de bossen van Österlen. Langs het gehele traject bevinden zich leuke en mooi gelegen hotels, B&B’s en campings