Skip to main content
Onze andere websites:

Informatie over reizen en het Corona-virus (Covid-19)

Hieronder vind je beperkingen en aanbevelingen voor reizen naar en verblijf in Zweden. Aangezien dit soort informatie snel kan veranderen, moet je deze informatie ook altijd bij de websites van de officiële autoriteiten controleren, om te checken wat van toepassing is alvorens af te reizen naar Zweden. Houd er rekening mee dat Visit Sweden geen verantwoordelijkheid aanvaardt voor de juistheid van deze informatie.

Reisbeperkingen van en naar Zweden

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Zweden?

De Nederlandse overheid heeft op 11 mei 2021 besloten de reisadviezen deels te versoepelen. Landen kunnen 3 kleurcodes krijgen: groen, geel of orange. Momenteel (9 juni 2021) staat Zweden op oranje en dus geldt dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Welke regels gelden voor een bezoek aan en de terugkeer uit een orange, geel of groen gebied staan op de site van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt ook de reisapp downloaden om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over de mogelijkheid om van en naar Zweden te reizen.

Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zweden/reizen/reisadvies

Wilt u vanuit Nederland naar Zweden reizen?

Zweden heeft momenteel (9 juni 2021) kleurcode orange en dus wordt reizen naar Zweden vanuit de Nederlandse overheid ten sterkste afgeraden. Indien je toch naar Zweden afreist geldt het advies van de Zweedse overheid dat alle volwassen boven de 18 jaar een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag (of een negatieve antigen-testuitslag) moeten kunnen tonen. Deze PCR of antigen test mag maximaal 48 uur oud zijn (de test dus niet de uitslag!) en moet bij aankomst in Zweden aan de grens worden getoond. Miv 31 mei hoeven reizigers uit de Scandinavische landen (Denemarken, Finland, IJsland en Noorwegen) geen negatieve coronatest meer te overleggen bij de grens van Zweden.

Verder wordt alle reizigers, ongeacht uit welk land ze komen, aangeraden om:

  • zich zo snel mogelijk bij aankomst in Zweden opnieuw te laten testen
  • minimaal 7 dagen op dezelfde plek in Zweden te verblijven (Advies geen eis)
  • na 5 dagen in Zweden een vervolgtest te ondergaan
  • contact met anderen zo veel mogelijk te vermijden

Bovenstaande regels gelden ook voor kinderen vanaf de kleuterklas (4 jaar) en ouder. Alle leden van hetzelfde huishouden moeten thuis blijven in afwachting van de testresultaten.

Volledig gevaccineerde personen zonder symptomen zijn vrijgesteld van dit advies hierboven, ongeacht waar ze voor aankomst in Zweden zijn geweest. Attentie: dit geldt dus alleen voor de 4 bovengenoemde punten – dus gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst in Zweden wel een PCR test laten zien!

Ga voor meer informatie naar de Nederlandstalige informatie op de Zweedse overheidssite

Bron: https://www.krisinformation.se/en/nederlands

Deze regels vormen een aanvulling op het eerdere tijdelijke inreisverbod voor niet-essentiële reizen naar de EU via Zweden, dat tot 31 Augustus van kracht is. Ga voor meer informatie naar: krisinformation.se: " "International travel restrictions" and FAQ (pagina met veel gestelde vragen) van de Zweedse regering:

Bron: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/covid-19-faq/

Aanbevelingen en regelgeving in Zweden

Regels voor een verblijf in Zweden kunnen per regio verschillen. Ga voor meer informatie naar krisinformation.se: " Regional information".

Bron: https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/regional-information-about-coronavirus

Over het algemeen zijn bedrijven in Zweden open, maar fysieke afstand is gewenst en alle bedrijven moeten voorzorgsmaatregelen nemen om het risico op verspreiding van covid-19 te verminderen.

Voor het openbaar vervoer worden in het hele land maskers aanbevolen voor passagiers op weekdagen tussen 07.00 en 16.00 uur. Houd er rekening mee dat lokale regels kunnen verschillen. Zie krisinformation.se: "Domestic travel and public transport".

Bron. https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/domestic-travel-and-public-transport

Restaurants, bars en horecagelegenheden moeten om 22.30 uur sluiten. Afhalen van etenswaren en van niet-alcoholische dranken is wel toegestaan na 22.30 uur.

Ga voor een samenvatting van de beperkingen en verboden vanwege het coronavirus naar krisinformation.se: "restrictions and prohibitions".

Bron: https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/restriktioner-och-forbud

Voor meer informatie over preventieve maatregelen die in Zweden worden aanbevolen, waaronder tests voor reiscertificaten, kunt u terecht op de pagina met veel gestelde vragen van de Public Health Agency of Sweden.

Bron: https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/covid-19-faq/

Houd u a.u.b. op de hoogte van de verschillende regelingen die in verschillende landen kunnen gelden voor reizen naar en van Zweden.

Deze pagina is gebaseerd op informatie van de Zweedse en Nederlandse autoriteiten. We streven ernaar om het up-to-date te houden met de laatste wijzigingen, maar aangezien dit soort informatie snel kan veranderen en ook kan verschillen voor delen van het land, moet u controleren wat van toepassing is door de links op deze pagina te bezoeken, evenals de bevoegde autoriteiten in het land van waaruit u reist. Houd er rekening mee dat Visit Sweden geen verantwoordelijkheid aanvaardt voor de juistheid van deze informatie.

Een reis naar Zweden - een belevenis die écht wat anders is

Met zijn inventieve eetcultuur, designwinkels en prachtige steden, zijn er naast de uitgestrekte bossen, pittoreske eilanden en duizenden meren veel redenen om naar Zweden te reizen.

Natuur & buitenleven

De natuur is in Zweden overal. De leukste outdoor activiteiten beleef je vaak al om de hoek. Zweden is groot, iedere bestemming van het land heeft z'n kenmerkende landschappen met bossen, meren, bergen en bossen. Wat je er allemaal kunt doen? Bekijk het hier.