Skip to main content

Informatie over reizen en het Corona-virus (Covid-19)

Let op: Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23 januari 2021.

Reisbeperkingen voor Nederlanders

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Zweden?

De Nederlandse overheid heeft op 10 november 2020 het reisadvies naar Zweden veranderd naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Zweden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op.

Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zweden/reizen/reisadvies

Voor reizigers die naar een geel gebied afreizen maar hiervoor een oranje gebied moeten doorkruizen geldt het volgende:

Reizigers die per vliegtuig reizen wordt aanbevolen om via een luchthaven te reizen die niet in een oranje gebied ligt. Alleen als dit echt niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het reisadvies kort voor vertrek is veranderd en omboeken niet mogelijk is, kunnen zij via de betreffende luchthaven reizen. Zij moeten dan zowel de Nederlandse basisregels op de luchthaven als eventuele aanvullende maatregelen van de luchthaven ter plaatse opvolgen. Reizigers die niet direct vanuit de luchthaven doorreizen in een eigen (gehuurd) voertuig of langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reizigers die met de auto reizen en geen andere optie hebben dan door een gebied met een oranje reisadvies te rijden, krijgen het advies zoveel mogelijk contact te vermijden en niet te tanken, niet tussendoor te stoppen bij een café of een supermarkt en door te reizen tot zij meer in oranje gebied zijn. Reizigers die niet direct doorreizen of toch langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/vakantie-in-eigen-land-en-reizen-naar-het-buitenland

Reisbeperkingen voor Zweden

Er bestaat momenteel een tijdelijk inreisverbod richting de EU via Zweden. Deze is geldig tot 31 maart. Reizen vanuit een EU land, een lid van de EER (EEA), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland naar Zweden is mogelijk. Lees hier de laatste informatie.

Inreisverboden voor Zweden vanuit Denemarken en het VK gelden tot 31 januari. Meer informatie: government.se: "Certain amendments to the ban on entry from the UK and Denmark".

Vanaf januari moeten reizigers uit Brazilië, Zuid-Afrika en het VK negatief testen op covid-19 voordat ze Zweden binnenkomen. Zweedse staatsburgers zijn vrijgesteld van deze vereiste, maar alle reizigers uit Brazilië, Zuid-Afrika en het VK worden verzocht om bij aankomst te testen op covid-19, thuis te blijven en na vijf dagen opnieuw te testen. Meer informatie: "The Public Health Agency of Sweden urges travelers from Brazil, South Africa and the UK to get tested for covid-19".

Meer informatie: Visiting Sweden during the covid-19 pandemic (krisinformation.se) en FAQ page of the Swedish Government.

Aanbevelingen en regelgeving in Zweden

Over het algemeen zijn bedrijven in Zweden open, maar inachtneming van fysieke afstand is van toepassing en alle bedrijven moeten voorzorgsmaatregelen nemen om het risico van verspreiding van Covid-19 te verkleinen.

Voor het openbaar vervoer wordt het gebruik van mondmaskers aanbevolen voor alle passagiers op werkdagen tussen 7-9 uur en 16-18 uur, zie: krisinformation.se: "Masks in public transport from 7 January".

Voor restaurants en bars is de verkoop van alcohol na 20.00 uur verboden. Dit verbod geldt tot 7 februari.

Voor meer informatie over preventieve maatregelen die in Zweden zijn genomen, inclusief tests voor reiscertificaten, ga naar de FAQ page of Public Health Agency of Sweden

Een reis naar Zweden - een belevenis die écht wat anders is

Met zijn inventieve eetcultuur, designwinkels en prachtige steden, zijn er naast de uitgestrekte bossen, pittoreske eilanden en duizenden meren veel redenen om naar Zweden te reizen.

Natuur & buitenleven

De natuur is in Zweden overal. De leukste outdoor activiteiten beleef je vaak al om de hoek. Zweden is groot, iedere bestemming van het land heeft z'n kenmerkende landschappen met bossen, meren, bergen en bossen. Wat je er allemaal kunt doen? Bekijk het hier.