Skip to main content

Informatie over reizen en het Corona-virus (Covid-19)

Let op: Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2020.

Reisbeperkingen voor Nederlanders

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Zweden?

De Nederlandse overheid heeft op 1 september 2020 het reisadvies naar heel Zweden veranderd naar geel. In Zweden is op dit moment de besmettingsgraad van het coronavirus afgenomen. U kunt op vakantie naar Zweden maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op. 

Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zweden/reizen/reisadvies

Voor reizigers die naar een geel gebied afreizen maar hiervoor een oranje gebied moeten doorkruizen geldt het volgende:

Reizigers die per vliegtuig reizen wordt aanbevolen om via een luchthaven te reizen die niet in een oranje gebied ligt. Alleen als dit echt niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het reisadvies kort voor vertrek is veranderd en omboeken niet mogelijk is, kunnen zij via de betreffende luchthaven reizen. Zij moeten dan zowel de Nederlandse basisregels op de luchthaven als eventuele aanvullende maatregelen van de luchthaven ter plaatse opvolgen. Reizigers die niet direct vanuit de luchthaven doorreizen in een eigen (gehuurd) voertuig of langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reizigers die met de auto reizen en geen andere optie hebben dan door een gebied met een oranje reisadvies te rijden, krijgen het advies zoveel mogelijk contact te vermijden en niet te tanken, niet tussendoor te stoppen bij een café of een supermarkt en door te reizen tot zij meer in oranje gebied zijn. Reizigers die niet direct doorreizen of toch langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/vakantie-in-eigen-land-en-reizen-naar-het-buitenland

Reisbeperkingen voor Zweden

Er bestaat momenteel een tijdelijk inreisverbod richting de EU via Zweden. Deze is geldig tot 31 oktober. Reizen vanuit een EU land, een lid van de EER (EEA), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland naar Zweden is mogelijk. Lees hier de laatste informatie.

Zweden heeft momenteel geen quarantaineverplichting voor reizigers. Voor meer informatie over preventieve maatregelen die in Zweden worden aanbevolen, lees je meer op de pagina veelgestelde vragen van het Public Health Agency of Sweden.

Volg de laatste informatie over de beslissingen van de Zweedse overheid met betrekking tot de Covid-19-pandemie.

Het dagelijks leven in Zweden

Over het algemeen kent de Zweedse samenleving een andere mate van maatschappelijke beperkingen als in veel andere landen. Dit omvat onder meer het volgende:

  • Restaurants, bars en cafés mogen geopend zijn als ze voldoen aan nieuwe wetgeving (met betrekking tot bediening aan tafel, aangepaste afstanden tussen zitplaatsen, afhaalmogelijkheden, enz.).
  • De meeste winkels zijn open, maar hebben mogelijk beperkte openingstijden.
  • De meeste musea zijn open (controleer de openingstijden voor bezoek). Sommige theaters en bioscopen zijn open (controleer de beschikbaarheid).
  • Openbaar vervoer opereert normaal, maar kan soms een beperkte dienstregeling kennen. Check de betreffende vervoerder voor verdere details en de richtlijnen voor openbaar vervoer en binnenlandse reizen.
  • Nationale parken zijn open. Ga voor meer informatie naar de website van de Zweedse nationale parken.

Onthoud dat iedereen in Zweden fysieke afstand tot elkaar in acht moet nemen en dat bedrijven voorzorgsmaatregelen moeten treffen om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus zo veel mogelijk te beperken. Lees meer op de website van de Public Health Agency of Sweden over wat deze fysieke afstand betekent en welke maatregelen je zelf moet nemen.