Skip to main content
Een vrouw met een laptop kijkt naar een houten huis met grote ramen op een heuvel in de natuur.
Workation bij Bergaliv Loft House
Geniet van een verblijf hoog boven de boomtoppen in een van de vier huizen op de berghelling van Åsberget.
Foto credit: Tina Stafrén/Visit Sweden

Combineer vakantie en werk tijdens je “workation” – waarom niet?

Na al dat thuiswerken, kun je vast wel een verandering van omgeving gebruiken, en hier in Zweden vind je die gegarandeerd. Of je nu de frisse geur opsnuift van de groene bossen, lange wandelingen maakt door prachtige berglandschappen of geniet van het rustgevende uitzicht op de zee door je slaapkamerraam - de Zweedse natuur is overal. Hier vind je enkele suggesties voor accommodaties (met goede wifi!) verspreid in de Zweedse natuur. Combineer het beste van twee werelden en doe nieuwe energie op in deze prachtige accommodaties. Neem jij je laptop mee voor een inspirerende “workation”?

Niehku Mountain Villa
Niehku Mountain Villa
Vanuit de Niehku Mountain Villa in Noord-Zweden kun je skiën onder de Middernachtzon in mei en juni.
Foto: Philipp Herfort Photography/Niehku

Niehku Mountain Villa, Swedish Lapland

Niehku Mountain Villa heeft de UNESCO Wereld Architectuur en Design Award gewonnen voor het beste hotelinterieur. De buitenkant is overigens ook indrukwekkend. Het hotel ligt in Riksgränsen, ver boven de Poolcirkel. Het hotel biedt ski- en wandelexcursies aan onder de middernachtzon naar plaatsen waar bijna nooit mensen komen. Je kunt hier mountainbiken, vissen of kayakken. Of – als je echt zin hebt om jezelf uit te dagen – kun je jouw workation afsluiten met de beklimming van de Kebnakaise – de hoogste berg van Zweden.

Een prachtig herfstbeeld van een hotel aan een meer in de bergen. De bomen zijn oranje en er hangt mist over de berg aan de andere kant van het meer.
Fjällnäs
Herfst uitzicht op Fjällnäs berghotel gelegen naast het meer Malmagen in Tänndalen.
Foto: Peter Rutherhagen

Fjällnäs, Härjedalen

Het oudste berghotel van Zweden ligt in Tänndalen en bestaat uit verschillende 19e-eeuwse houten huizen met uitgestrekte natuur direct voor de deur. In dit deel van Zweden zijn de jaargetijden verdeeld over maar liefst acht seizoenen – allemaal met hun eigen karakter en aantrekkingskracht. Wandel door het kleurrijke herfstlandschap, luister naar de stilte van de ijzige winter, of blijf de hele nacht wakker in de zomer en kijk hoe de zon hetzelfde doet.

Bergaliv Loft House
Bergaliv Loft House
Bergaliv Loft House is een plek die je vindt op de flanken van de berg Åsberget in het noorden van Zweden.
Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se

Bergaliv, Hälsingland

Bergaliv is de ideale plek om je echt af te sluiten van de buitenwereld. Deze minimalistische hut, die ligt in de dichte bossen van Hälsingland, bestaat uit twee verdiepingen. Op de eerste verdieping vind je een slaapverblijf, terwijl de bovenste verdieping een open terras is met panoramisch uitzicht over de Ljusnan-riviervallei. De perfecte plek om te mediteren na een dag werken op afstand.

Siggesta Gård
Siggesta Gård
Suppen direct vanaf het strand bij boerderij Siggesta Gård op het eiland Värmdö.
Foto: Lina Eidenberg Adamo/Siggesta Gård

Siggesta Gård, de archipel van Stockholm

De in bedrijf zijnde boerderij van Siggesta Gård ligt in de archipel van Stockholm, op slechts 50 minuten met de bus vanuit het stadscentrum. De elegant gerenoveerde kamers worden omgeven door natuur en daar kun je optimaal van genieten. Ga mountainbiken, wandelen, minigolfen of huur een SUP-board. De boerderij is de thuisbasis van alpaca's, kippen, geiten en paarden en uiteraard kun je een handje komen helpen bij het voederen.

The Nest, Downtown Camper by Scandic
The Nest, Downtown Camper by Scandic
Ontspan in de sauna of in het buitenzwembad terwijl je geniet van het uitzicht op Stockholm. Deze spa is onderdeel van het hotel Downtown Camper by Scandic.
Foto: Erik Nissen Johansen/Stylt Trampoli

Downtown Camper by Scandic, Stockholm

Als je meer een stadsmens bent, is Downtown Camper in het centrum van Stockholm de ideale uitvalsbasis. De weelderige hotellobby is een populaire plek voor zowel thuiswerkers als vakantiegangers. Hotelgasten kunnen fietsen, kajaks en skateboards lenen. Mis hier het wellnesscentrum op de bovenste verdieping niet - compleet met een sauna in de vorm van een vogelnest en een buitenzwembad met een panoramisch uitzicht over de daken van Stockholm.

Swedish Country Living
Swedish Country Living
Bij een verblijf in Swedish Country Living kom je tot rust en geniet je van een heerlijke maaltijd in de natuur voordat je kunt kanoën of wandelen in de mooie omgeving.
Foto: Swedish Country Living

Swedish Country Living, West-Zweden

Swedish Country Living in Dalsland ziet er precies zo uit als z’n naam doet vermoeden. Hier slaap je in een van de grotere boerderijgebouwen met gratis wifi. Maar je kunt ook echt back-to-basic. In de kleinere hutten zonder elektriciteit en stromend water overnacht je op een duurzamere manier en dichtbij de natuur. Waar je ook voor kiest, je bent hier omgeven door ongerepte bossen, vele meren en grazende schapen. En je kunt hier heerlijk wandelen, kajakken en vissen.

Luchtfoto van het drijvende hotel en restaurant Salt & Sill en omgeving in de archipel van West-Zweden.
Salt & Sill
Het drijvende hotel en restaurant Salt & Sill in Klädesholmen.
Foto: Tony Meyer/Westsweden.com

Salt & Sill, West-Zweden

Salt & Sill is het eerste drijvende hotel van Zweden en ligt op het eilandje Klädesholmen in de ongerepte archipel van de westkust. Alle kamers hebben een eigen ingang, wifi en toegang tot een zitgedeelte buiten. Vanuit sommige kamers stap je zo de zee in via je eigen trapje naar het water. Alles draait hier om de zee en wateractiviteiten. Zo kun je deelnemen aan boottochten of zelf schelpdieren vangen. Bij Salt & Sill word je ’s nachts in slaap gewiegd met het geluid van de zacht kabbelende golven op de achtergrond.

Ästad Vingård
Ästad Vingård
Ästad Vingård is een prachtige wijngaard in Åkulla.
Foto: Kristian Sahlberg

Ästad Vingård, Halland

Ooit gedroomd van het overnachten in een wijngaard? Het kan bij Ästad Vingård, dat verscholen in een beukenbos in een natuurgebied in Halland ligt. Ästad Vingård is een van de grootste wijngaarden van Zweden. Als je klaar bent met werken voor de dag, kun je afkoelen in een koud dompelbad of juist opwarmen in de onderwatersauna van 'Sinnenas Spa'. Wil je meer leren over de wijngaard, volg dan de rondleiding dwars tussen de biologische druiven of wandel op een van de vele andere routes die door de wijngaard lopen.

Nature Shelter Hotel
Nature Shelter Hotel
Nature Shelter Hotel is een stadshotel midden in de natuur.
Foto: Nature Shelter Hotel - Åsljungagården

Nature Shelter Hotel, Skåne

Nature Shelter Hotel is een onlangs geopend urban hotel direct gelegen aan de wandelroute Skåneleden in het zuidelijke deel van Zweden. Het omringende bos en de vele meren vormen de perfecte uitvalsbasis voor wat avontuurlijke ontspanning, zoals wandelen, fietsen, vissen en kajakken. In de herfst wandel je met je eigen mandje de bossen in om paddenstoelen en bosbessen te plukken. Nature Shelter Hotel maakt deel uit van STF - de Zweedse toeristenfederatie.

Synvillan at Eriksberg Hotel & Nature Reserve,Blekinge
Synvillan at Eriksberg Hotel & Nature Reserve,Blekinge
De spectaculaire Synvilla is zo gebouwd dat je de dieren in het natuurpark Eriksberg van heel dichtbij kunt zien.
Foto: Angelica Zander

Eriksberg Hotel & Nature Reserve, Blekinge

Eriksberg Hotel & Nature Reserve is het grootste wildreservaat van Scandinavië en daarmee een van de grootste trekpleisters van Blekinge. Europese bizons, herten, wilde zwijnen en moeflons lopen vrij rond. Onder leiding van een gids kun je mee op wandelsafari om letterlijk in de voetsporen van deze machtige dieren te treden. Eriksberg biedt een verscheidenheid aan accommodaties, waar de onlangs gebouwde 'SynVillan' je de mogelijkheid geeft om de dieren te zien eten door een glazen plaat in de vloer.

Een workation kan je welzijn verhogen

Om de eerdere wetenschappelijke bevindingen van zowel Zweeds als internationaal onderzoek te versterken, is een nieuwe casestudie uitgevoerd. Deze casestudie toont aan dat verblijf in een natuurlijke omgeving in veel opzichten goed is voor onze gezondheid. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van het grootste centrum voor medisch-wetenschappelijk onderzoek in Zweden en een van 's werelds meest vooraanstaande medische universiteiten: het Karolinska Institutet.

Het onderzoek zelf duurde twee weken - van 30 mei tot 13 juni - en omvatte vijf deelnemers. De deelnemers waren tussen de 20 en 35 jaar en hadden op het moment van de casestudie een baan waarbij ze op afstand konden werken. De casestudy gebruikte een combinatie van kwantitatieve methoden om de gezondheid, het slaappatroon en de fysieke activiteit van de deelnemer te onderzoeken. De studiedeelnemers droegen specifieke apparatuur bij zich, de zogeheten MotionWatch8 (CamNtech Ltd, VK), die hun bewegingen elke 15 seconden registreerde en ook slaapparameters verzamelde. Daarnaast namen de deelnemers zelf elke ochtend en avond hun eigen bloeddruk op met behulp van een automatische bloeddrukmeter. De deelnemers vulden ook 2 keer tijdens de casestudie verschillende korte zelfbeoordelingstests in, waarbij de status van hun welzijn op dat specifieke moment werd onderzocht.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

De resultaten wezen op verschillende positieve effecten van een verblijf in de natuur.

Fysieke activiteit

De deelnemers ondernamen tijdens de experimentele periode meer fysieke activiteit dan tijdens een normale werkweek. De stijging bedroeg ongeveer 20%. Het is mogelijk dat de natuurlijke omgeving meer frequente spontane beweging aanmoedigt.

Slaap

  • Slaapefficiëntie meet de werkelijke slaaptijd in bed. Deze was gemiddeld 6 % hoger tijdens de close-to-nature casestudie periode dan tijdens een reguliere werkweek.
  • Inslaapperiode - de tijd tussen naar bed gaan en inslapen - was tijdens de natuurweek gemiddeld 32 minuten (51%) korter dan tijdens een reguliere werkweek.
  • De gemiddelde lengte van de slaapperiodes (een aaneengesloten slaapperiode gecategoriseerd als slaap) was 23% langer tijdens de natuurweek dan tijdens een normale week.

Mentale gezondheid

  • Tijdens het onderzoek naar geestelijke gezondheid en welzijn werd het sociaal en mentaal welzijn van de deelnemers gemeten, evenals emoties die verband houden met angst, depressie en functionele beperkingen. De resultaten van de test waren 22% verbeterd tijdens de close-to-nature periode dan tijdens de reguliere werkperiode.
  • Het vitaliteitsonderzoek onderzocht hoe fit en energiek de deelnemers waren. Dit verbeterde significant tijdens het natuurverblijf: een gemiddelde verbetering van 27% in vergelijking met de reguliere werkweek. De bijgevoegde vragen gaven aan dat de deelnemers aan de studie zich vooral fitter" "voelden (een toename van 55%) en "veel meer energie" hadden (een toename van 36%).
  • De onderzoeken naar symptomen van angst en depressie toonden een afname van 77% van de angstsymptomen en een afname van 44% van de depressiesymptomen tijdens de natuurweek in vergelijking met de reguliere werkweek.
  • Met behulp van een stresstest (Perceived Stress Scale) werd onderzocht hoe de deelnemers werden beïnvloed door hun emoties en stress die ze ervaarden tijdens verschillende situaties. De resultaten wezen op een afname van 48% van de ervaren stress tijdens de natuurweek in vergelijking met de reguliere werkweek.
  • Cognitieve stress werd beoordeeld aan de hand van vragen die waren gericht op problemen met concentratie, geheugen, besluitvorming en helder denken. Onze resultaten toonden een afname van 50% in de schatting van cognitieve stress tijdens de close-to-nature periode dan tijdens een reguliere werkweek.