Skip to main content
De eetzaal van Operakällaren met houten wanden en kroonluchters.
Operakällaren, Stockholm
Operakällaren in Stockholm wordt beschouwd als een van de mooiste eetzalen van Zweden.
Foto credit: Samuel Unéus/Nobis

8 iconische restaurants in Stockholm

Het gastronomische erfgoed van Stockholm gaat ver terug in de tijd. De stad bevat tal van restaurants die al eeuwenlang bestaan. Ontdek enkele van de meest iconische: van Michelinster-restaurants tot gezellige pubs en heel veel traditionele Zweedse gerechten.

Dankzij vooruitstrevende chef-koks, duurzame voedselsystemen en een aanzienlijke hoeveelheid foodies is Stockholm een van de voornaamste gastronomische bestemmingen van Europa. Elk respectabel Stockholms restaurant wil uitsluitend het allerbeste wat betreft kwaliteit, smaak en duurzaamheid. Het is dan ook geen wonder dat Stockholm is uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van de Gastronomie 2023.

Maar laten we teruggaan naar waar het allemaal begon. Stockholm bevat enkele van de oudste restaurants ter wereld. Deze bestaan al meer dan 100 jaar, sommige zelfs 300 jaar. Ze fungeerden als huiskamers voor wereldberoemde sterren, er werden gerechten geïntroduceerd die de algemene eetcultuur hebben veranderd en ze zijn erin geslaagd met de tijd mee te gaan, maar toch trouw te blijven aan hun erfgoed.

Verschillende restaurants op deze lijst zouden niet hetzelfde zijn of zelfs niet eens bestaan zonder Tore Wretman. Tore Wretman (1916-2003) was een Stockholmer die zich opwerkte van keukenhulp tot een van de meest geprezen koks en restauranthouders van Zweden. Hij introduceerde koken voor iedereen en koesterde Zweeds comfortfood ('husmanskost'). Tore Wretman wordt ook wel beschouwd als degene die Zweden op de gastronomische wereldkaart zette.

De volgende restaurants liggen allemaal in het centrum van Stockholm en serveren je smakelijke Zweedse gerechten met een vleugje onvermijdelijke en onweerstaanbare geschiedenis.

Smaklig måltid!
Zweeds voor 'eet smakelijk'.
Een gedekte tafel met een wit kleed, bestek, glazen en borden.

Den Gyldene Freden, Stockholm

Den Gyldene Freden in Stockholm is een van de oudste restaurants ter wereld.

Foto: Den Gyldene Freden

Den Gyldene Freden

Den Gyldene Freden is een van de oudste restaurants ter wereld en is al sinds 1722 op hetzelfde adres gevestigd. Het restaurant trok vanaf het begin legendarische Zweden aan, zo waren botanicus Carl Linnaeus en musicus Carl Michael Bellman vaste gasten in de jaren 1700. Helaas verloor Den Gyldene Freden aan het begin van de jaren 1900 zijn rechten om alcohol te serveren waardoor het bijna failliet ging. Het restaurant werd gered door kunstenaar (en stamgast) Anders Zorn, die het hele gebouw kocht en het naliet aan De Zweedse Academie, die wereldwijd bekend staat als het instituut dat de Nobelprijswinnaars voor literatuur kiest. Ook nu nog komen de leden van de Zweedse Academie hier elke donderdag bijeen voor een diner. Traditionele Zweedse gerechten, zoals erwtensoep en gehaktballen gemaakt van kwaliteitsingrediënten, staan op het menu dat wekelijks verandert.

1 / 3

Operakällaren, Stockholm

Operakällaren is gevestigd in hetzelfde gebouw als de Koninklijke Opera in het centrum van Stockholm.

Foto: Samuel Unéus/Nobis

/ 3
De buitenkant van het restaurant Operakällaren op een zonnige zomerdag.

Operakällaren, Stockholm

Foto: Samuel Unéus/Nobis

De eetzaal van Operakällaren met houten wanden en kroonluchters.

Operakällaren, Stockholm

Foto: Samuel Unéus/Nobis

Netjes geplaatst eten op een wit bord met blauwe decoratieve patronen.

Operakällaren, Stockholm

Foto: Samuel Unéus/Nobis

Operakällaren

Operakällaren heeft een transformatie ondergaan die maar weinig restaurants kunnen evenaren. Het restaurant werd in 1787 opgericht onder het operagebouw van koning Gustaf III, toen was het een keldertaverne waar jeneverbessen de open vloer bedekten. In 1792 werd de koning neergeschoten tijdens een gemaskerd bal in de opera en 100 jaar later was het gebouw zo vervallen dat het werd gesloopt. Hierna heropende Operakällaren op een andere locatie op een steenworp afstand. Destijds serveerde het restaurant een internationale keuken en waren de tafels bedekt met chique tafelkleden. Tegen de jaren vijftig raakte Operakällaren echter weer in verval en werd de eerder genoemde Tore Wretman gevraagd het over te nemen. Hij sloot het restaurant en verbouwde het gedurende zes jaar. Operakällaren opende opnieuw in 1961, met de missie om alles wat ooit in de Scandinavische restaurantwereld had bestaan, te overtreffen. En vandaag de dag kun je zeggen dat hij daarin is geslaagd. Operakällaren is benoemd als hofleverancier van Z.M. de Koning, heeft één ster in de Michelingids en is lid van Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité, een vereniging voor de beste restaurants ter wereld.

Operakällaren wordt beschouwd als een van de mooiste eetzalen van Zweden en wordt vooral gewaardeerd om zijn traditionele proefmenu en het uitgebreide kerstbuffet met acht gangen. In het huidige gebouw vind je ook The Opera Bar, bistro Backfickan, nachtclub Café Opera en de Koninklijke Opera.

1 / 2

Tennstopet, Stockholm

Het menu van Tennstopet volgt een seizoenskalender, met de nadruk op traditionele gerechten.

Foto: Kristofer Samuelsson/Krogbolaget

/ 2
Een ober houdt een dienblad vast met kleine schaaltjes bieslook, rode ui, zure room en gefermenteerde haring.

Tennstopet, Stockholm

Foto: Kristofer Samuelsson/Krogbolaget

Mensen zitten in de bar en aan de tafels in het restaurant Tennstopet.

Tennstopet, Stockholm

Foto: Kristofer Samuelsson/Krogbolaget

Tennstopet

Tennstopet dient al sinds de opening in 1867 als ontmoetingsplaats voor arbeiders. Hoewel het restaurant in de loop der eeuwen verschillende keren van naam en adres is veranderd, leeft en ademt het traditie. Het interieur doet denken aan een Engelse pub, met dartborden, rood fluwelen meubilair, een Schots ruitpatroon op de muren en vloer en veel stamgasten. Het menu is strikt klassiek en volgt een seizoensgebonden kalender zodat je geen traditionele Zweedse culinaire hoogtepunten mist, zoals de première van gefermenteerde haring, het rivierkreeftenfeest en, jawel, kraai. Het eten van kraai is een oud fenomeen uit de strenge Zweedse winters, toen de vogel werd gezien als een goede bron van eiwitten. Delen van het interieur en het menu van Tennstopet zijn al 60 jaar hetzelfde.

In 2020 kreeg Tennstopet een iets moderner en luxer zusje om de hoek, maar wel met ruitjesvloer, namelijk de bistro Tennstopet Grill.

1 / 2

Sturehof, Stockholm

Sturehof is een traditionele maar ook moderne en hedendaagse culinaire klassieker.

Foto: Svenska Brasserier

/ 2
Gedekte tafels bij Sturehof met witte tafelkleden en zwarte stoelen tegen een houten paneel en een lichtblauwe muur.

Sturehof, Stockholm

Foto: Svenska Brasserier

Verse rivierkreeft, oesters, garnalen, krab, citroen en dille op een visschotel bij restaurant Sturehof.

Sturehof, Stockholm

Foto: Svenska Brasserier

Sturehof

Sturehof begon als een bierhal genaamd Malta in 1887 en is sindsdien gevestigd op hetzelfde adres. In 1905 veranderde het zijn naam in Sturehof en sinds de jaren 1990 is het een seafood-instituut. Hun luxueuze seafoodschotel is alom bekend en tijdens de zomermaanden komen de mensen massaal naar het terras om te zien en gezien te worden. Sturehof houdt van tradities: de première van de gefermenteerde haring, kreeftenfeesten en midzomer worden hier allemaal gevierd, evenals hun eigen uitgevonden jaarlijkse "Assiette-dagen" begin juni, wanneer 30 traditionele maaltijden als kleine gerechten op zilveren borden worden geserveerd.

Sturehof heeft ook een marktje, waar je alles kunt kopen, van sauzen tot kant-en-klare maaltijden om thuis te koken. En je hoeft je nooit af te vragen of het restaurant gesloten is. Sturehof is namelijk 365 dagen per jaar tot laat geopend, zelfs op kerstavond.

1 / 2

Riche, Stockholm

Riche is een brasserie met een menukaart die klassieke en eigentijdse gerechten mixt.

Foto: Svenska brasserier

/ 2
Een tafel met borden met netjes geplaatste etenswaren zoals toast skagen, een toast met garnalen en kaviaar..

Riche, Stockholm

Foto: Svenska brasserier

Een man en een vrouw zitten in een goed verlichte bar, elk met een glas wijn.

Riche, Stockholm

Foto: Tove Freiij/imagebank.sweden.se

Riche

Deze sociale plek werd geopend in 1893, in navolging van Café Riche in Parijs. De Stockholmse versie zag eruit als een brasserie met Zweedse invloeden. Tegen de Tweede Wereldoorlog had Riche het moeilijk en kwam Tore Wretman te hulp. Hij creëerde er de Toast Skagen die een iconisch Zweeds gerecht werd en sindsdien niet meer van het anders zo seizoensgebonden menu is verdwenen. Sterren als Ingmar Bergman en Greta Garbo waren toen vaste gasten bij Riche, tegenwoordig is het dé plek waar veel mediamensen van Stockholm te vinden zijn. De eigenaardige ingang lijkt op een circustent en het aansluitende Lilla Baren is een eclectische mix van verschillende mensen, livemuziek en kunsttentoonstellingen.

In 2022 heeft Riche een zusterrestaurant opgericht: Riche Fenix, dat momenteel tot de top van de trendy restaurants en bars in Stockholm behoort.

1 / 2

Prinsen, Stockholm

Prinsen is een van de oudste restaurants van Stockholm en biedt een verscheidenheid aan Zweedse gerechten vermengd met moderne invloeden.

Foto: Brasseriegruppen

/ 2
Het terras voor restaurant Prinsen.

Prinsen, Stockholm

Foto: Brasseriegruppen

Een ober die borden met eten vasthoudt.

Prinsen, Stockholm

Foto: Brasseriegruppen

Prinsen

Prinsen, oorspronkelijk Café du Prince, opende als bierhal in 1897. Vandaag de dag is het een van de oudste restaurants in Stockholm die nog op hetzelfde adres is gevestigd. Prinsen onderging begin 1900 een uitgebreide renovatie en het interieur heeft nog steeds de sfeer van een restaurant uit de eeuwwisseling met zijn houten panelen die volstaan met kunstobjecten, grote spiegels en intieme nisjes. In de jaren 1960 was Prinsen het eerste restaurant in Zweden dat de 'steak op een plank' ('plankstek') introduceerde, wat jarenlang het kenmerkende gerecht werd. Prinsen is altijd een hotspot geweest voor schrijvers en heeft zelfs een jaarlijkse literatuurprijs in het leven geroepen: 'Guldprinsen'. De prijs werd uitgedeeld aan jonge schrijvers met de beste dichtbundel in de periode 1990-2007.

Tegenwoordig bestaat het menu uit Zweedse klassiekers als 'Wallenbergare' en gehaktballen, vermengd met moderne invloeden. Het is een ideale plek voor familiefeesten, zondagse diners en zakelijke bijeenkomsten.

1 / 2

Kvarnen, Stockholm

Kvarnen ligt in Södermalm in het centrum van Stockholm en is sinds de opening in 1908 op hetzelfde adres gevestigd.

Foto: Staffan Eliasson/Visit Stockholm

/ 2
De buitenkant van het restaurant Kvarnen in Stockholm.

Kvarnen, Stockholm

Foto: Staffan Eliasson/Visit Stockholm

De bar van restaurant Kvarnen.

Kvarnen, Stockholm

Foto: Staffan Eliasson/Visit Stockholm

Kvarnen

Terwijl veel van de iconische restaurants van Stockholm aan de duurdere kant zijn, is Kvarnen altijd een restaurant geweest voor de arbeidersklasse. Het werd geopend in 1908 en heeft sindsdien altijd Zweeds comfortfood geserveerd. Eind jaren 1980 probeerden nieuwe eigenaren Kvarnen om te vormen tot een trendy gastronomisch restaurant, maar de poging liep uit op een fiasco en binnen een jaar moesten ze sluiten. Toen Kvarnen heropende, ging het terug naar zijn roots. Dankzij de locatie en het grote aanbod aan bier is het ook een populaire ontmoetingsplaats voor supporters van de plaatselijke voetbalclub Hammarby voor en na wedstrijden.

Het menu van Kvarnen is traditioneel met gerechten als gehaktballen en haring. Op maandagavond bieden ze een betaalbaar tweegangenproefmenu met verschillende Zweedse klassiekers. En terwijl veel andere Stockholmse restaurants zijn overgestapt van bierhal naar gastronomisch restaurant, is Kvarnen de omgekeerde weg ingeslagen. In 2013 werd namelijk hun nieuwe Tsjechische bierhal in het achterste deel van het pand geopend.

1 / 2

Gondolen, Stockholm

Geniet van het adembenemende uitzicht vanuit de gondel, dat de oude binnenstad (Gamla Stan), Djurgården en de rustige wateren van de Baltische zee omvat.

Foto: Gondolen

/ 2
Tafels en stoelen bij restaurant Gondolen met grote ramen met uitzicht op het water.

Gondolen, Stockholm

Foto: Gondolen

Een gedekte tafel bij restaurant Gondolen met diverse gerechten en drankjes in glazen, door handen geserveerd.

Gondolen, Stockholm

Foto: Gondolen

Gondolen

Na een grondige renovatie heropende Gondolen in oktober 2023 onder nieuw management. Het vernieuwde menu combineert naadloos exclusieve en elegante ingrediënten met geliefde comfortgerechten zoals ratatouille, maar ook meer verfijnde opties zoals gestoofde ossenwang.

Het adembenemende uitzicht van het restaurant, dat de Oude Stad (Gamla Stan), Djurgården en het serene water van de Baltische zee omvat, blijft ongeëvenaard en behoort tot de mooiste van heel Stockholm.

Verrijk je bezoek door de iconische Katarina Lift (Katarinahissen) te nemen om bij het restaurant te komen. De 38 meter hoge lift, die na een onderbreking van 13 jaar in de herfst van 2023 weer opende, heeft een q-markering - de hoogste vorm van markering van cultureel erfgoed in Zweden.