Skip to main content
Turning Torso, Malmö
Malmö, gelegen in het uiterste zuiden, is qua bevolking de op twee na grootste stad van Zweden. In 2005 veranderde de skyline met de voltooiing van wolkenkrabber Turning Torso.
Foto credit: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Turning Torso

De stad Malmö is al van veraf te herkennen aan dit iconische gebouw aan de rand van de stad: de 190 meter hoge Turning Torso.

Malmö, de hoofdstad van Skåne, geldt als de poort naar Zweden. Het slanke bouwwerk dat symbool staat voor de metamorfose die Malmö onderging van oud provincieplaatsje tot grote stad, is de Turning Torso. Van welke kant je de stad ook nadert, overal zie je dit icoon al van ver staan.

De in 2005 voltooide ‘Turning Torso’ is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De toren werd gebouwd na de enorme ontwikkeling die de buurt aan Västra Hamnen in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Västra Hamnen: trendy stadswijk

Nog in de jaren negentig was Västra Hamnen een ontoegankelijke buurt met industriehavens, een scheepswerf en grote kranen. Nu is het een aantrekkelijke nieuwe stadswijk met veel moderne architectuur, waarbij veel aandacht is gegeven aan creatieve en milieuvriendelijke oplossingen. Er heerst hier nog steeds een maritieme sfeer met de promenades langs het water, het strand, het schitterende uitzicht over de Öresund en natuurlijk de restaurants.

Hier kun je je overal laten verrassen door ontmoetingen van natuur en cultuur. Drink lekker een kopje koffie in een van de gezellige cafeetjes met uitzicht over zee. Het is een van de plekken in Västra Hamnen, waar de mensen elkaar graag ontmoeten. Verderop ligt het prachtige Ribersborgstrand, of Ribban, zoals ze hier in Malmö graag zeggen. Hier kun je heerlijk de dag afsluiten met een bad in het koele water van de Öresund. Het liefst natuurlijk in het romantische, uit 1898 stammende zwembad ‘Ribersborgs kallbadhus’, dat op het einde van de pier is gevestigd.

Hoogtepunten in Skåne

Bekijk ook eens de andere ‘hoogtepunten’ van Skåne:

  • 212 m: Söderåsen – Skåne’s hoogste berg
  • 203,6 m: Öresundbrug – Zwedens hoogste bouwwerk
  • 190 m: Turning Torso – Tweede hoogste woontoren van Zweden en Scandinavië
  • 55 m: toren van de Dom van Lund
  • 23 m: Hallamölla aan de rivier Verkeån in Österlen – Skåne’s hoogste waterval.