Skip to main content
Västra Hamnen
De zogenaamde westelijke haven in Malmö werd omgevormd tot een woonwijk toen de industrieën hier hun activiteiten staakten. In 2001 werd er een woonexpo gehouden in het gebied en dat resulteerde in de gevarieerde soorten architectuur die in het gebied te vinden zijn. Er is ook een jachthaven voor de bewoners en bezoekende boten.
Foto credit: Justin Brown/imagebank.sweden.se

Top activiteiten in trendy Malmö

Bezoek je Malmö voor de eerste keer? Verras jezelf met onze top 10 van leukste attracties in deze knusse Zuid-Zweedse stad. Van de Turning Torso en Lilla Torg tot Malmö Live en shoppen in Emporia.

Een stedentrip naar Malmö is zo gemaakt. Rijd via Kopenhagen de Öresundbrug over en je staat al snel midden in de stad. En dit kun je doen:

1. Västra Hamnen met de Turning Torso

Je kunt er bijna niet omheen. De Turning Torso is hét icoon van de stad Malmö en je ziet dit bijzondere gebouw dan ook al van veraf liggen. Architect Santiago Calatrava tekende het ontwerp van de spectaculaire 190 meter hoge toren die zo'n 90 graden draait van onder naar boven. De Torso staat in een trendy deel van Malmö: het westelijk havengebied. Trek een middagje uit om door de straten te slenteren met interessante architectuur en perfecte zwemplekken. Ben je fan van skateboarden? Bezoek dan Stapelbäddsparken: meer dan 2000 vierkante meter skatepark en een van de grootste van Europa.

2. Lilla Torg

Het hart van Malmö is een gezellige en knusse plek waar het bruist van de leuke barretjes en restaurantjes. De inwoners van Malmö ontmoeten elkaar hier voor een lunch- of borreldate of een traditionele fika, een Zweeds koffie momentje. In de zomer vind je hier diverse terrassen waar je kunt eten en drinken. Voor veel mensen is Lilla Torg het startpunt van een avondje uit, want ook de bekende nachtclubs liggen op steenworp afstand.

Western Harbour
The so called Western harbour in Malmö was turned into a residential area when the industries here ceased their operations. In 2001 a residential expo was held in the area and that resulted in the varied types of architecture that can be found in the area. There is also a marina for the residents and visiting boats. Photo: Justin Brown/imagebank.sweden.se

3. Malmöhus Kasteel

Het Malmöhus is een van de oudst bewaard gebleven Renaissance kastelen in de noordelijk regio's. Hier vind je eveneens het Malmö museum. Je kunt er diverse tentoonstellingen bezoeken over geschiedenis, technologie, scheepsbouw en natuur. Ga aan boord van een echte onderzeeër of sta oog in oog met vissen en slangen in het aquarium. En maak ook absoluut een wandeling door het prachtige naastgelegen kasteeltuin, Slottsparken.

4. St. Peter's kerk

De St. Petri Kyrka is het oudste gebouw in Malmö en dateert uit het begin van de 14e eeuw. Neem een kijkje bij dit indrukwekkende gebouw, woon een kerkdienst bij of luister naar een koorconcert. De kerk is dagelijks geopend en de toegang is gratis.

5. Moderna Museet

Het Moderna Museet in Malmö maakt onderdeel uit van het gelijkgenaamde museum uit Stockholm en heeft diverse exposities met hedendaagse kunst. Het museum is ook goed geschikt voor gezinnen met kinderen: er worden workshops voor kinderen georganiseerd en er zijn speciale familie rondleidingen. Gratis toegang.

6. Ribergsborg Kallbadhuset

Het badhuis van Ribergsborg is een begrip in Malmö. Het karakteristieke gebouw dient nog altijd als wellness plek en je kunt er heerlijk tot rust komen in de houtsauna's. Echte die-hards springen poedelnaakt in de zee, ook in de winter, want het badhuis is het hele jaar geopend. Het complex ligt aan de kust, dus ook het strand ligt vlakbij. Een populaire plek om te ontspannen in elk jaargetijde.

Relaxing on the pier
Relaxing in the sunshine after a swim in the ocean at Ribersborgs beach also know as "Ribban" by the locals. Photo: Karolina Friberg/imagebank.sweden.se

7. Möllevångstorget

Er wonen meer dan 174 nationaliteiten in Malmö en dat zie je terug in de wijk Möllevångstorget. Een bruisende wijk waar alle kleuren en smaken uit verschillende windstreken samenkomen. Maak een rondje langs de diverse restaurantjes, barretjes, winkels en internationale foodshops. Het Folkets Park ligt er vlakbij en dit park is een prima plek om even uit te buiken na een culinair middagje.

8. Malmö Live

Een heel gebied vol cultuur. Malmö Live bestaat uit onder meer een concert zaal, conferentie ruimtes, hotel en restaurants. Op deze plek is altijd wat te beleven sinds de opening in mei 2015. Neem een kijkje bij de bijzondere gebouwen of nog beter: ga naar binnen, pak een concert mee en top af met een drankje in de bar.

Stadsleven in Malmö
Friends hanging out on a street in Malmö Photo: Karolina Friberg/imagebank.sweden.se

9. Katrinetorps Landeri

Katrinetorp ligt een paar kilometer ten zuiden van Malmö centrum en is gemakkelijk te bereiken per bus, auto of de fiets. Je vindt er prachtige oude huisjes uit de 19e eeuw met pittoreske tuinen vol rozen, een wijngaard, een knus restaurantje en een plantenshop.

10. Emporia

Wil je nog even flink met je creditcard wapperen, dan ga je naar een van de grootste winkelgebieden van Noord-Europa. In Emporia vind je echt alles: van fashion, interieur design en sport winkels tot aan leuke koffiebarretjes, kappers, nagelstudio's en goede eetgelegenheden. Prima plek om lekker even te winkelen! Je bereikt Emporia door een treinritje van een paar minuten naar de wijk Hyllie.