Skip to main content
Avontuur op een hondenslee
Een hondensledetocht, met Jokkmokkguiderna, in de ijzige bossen van het noorden. Het landschap van Zweeds Lapland is prachtig, met diepe bossen, grote bergen en verschillende nationale parken om te verkennen.
Foto credit: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Hondensleeën in Zweden

Met je eigen team husky's op pad door het Zweedse sneeuwlandschap is het toppunt van winteravontuur. Hondensleeën in Zweden is dan ook een ervaring die echt op je bucketlist hoort.

Hoe gaat hondensleeën in zijn werk?

Een hondenslee wordt bestuurd door een musher, een persoon die achter de slee staat en de honden begeleidt met verschillende technieken en commando's. Als musher moet je zelf ook aan de slag en de honden helpen. Dit avontuur is teamwerk! Een hondenteam bestaat uit 2 tot 18 honden, de meeste zijn Alaskan of Siberische husky's. Er zijn echter nog andere rassen die geschikt zijn voor hondensleeën.

De husky's nemen je graag mee op een tocht door het winterwonderland. Ze zijn gefokt voor de taak en ze kunnen tussen de 15 en 40 kilometer per dag afleggen. Met wat geluk, spot je tijdens je tocht rendieren, veelvraat en poolhazen en als je buitengewoon veel geluk hebt, de zeer zeldzame poolvos. Als je hier in de winter bent, is er ook een kans dat je 's werelds grootste lichtshow meemaakt: het noorderlicht.

Welke kleding?

Ook al flirten de temperaturen ver onder het vriespunt, met de juiste kledij heb je het lekker warm. De meeste bedrijven voorzien je van warme overalls, snowboots en handschoenen voor je huskytocht, maar het is aan te raden om op voorhand te checken wat ze exact voorzien en waar je zelf voor moet zorgen (bv. thermisch ondergoed, comfortabele kleding, sjaal of buff,...)

Wanneer en waar hondensleeën ervaren?

De skigebieden in Zweden bieden een goede kennismaking met hondensleeën. Afgezien van de geweldige skipistes, heb je er ook de mogelijkheid om korte hondensledetochten te boeken onder leiding van een instructeur. Het is een geweldige manier om aan de sport te wennen voordat je een meerdaagse reis boekt bij een hondenslee-exploitant of een activiteitencentrum voor huskytochten in Zweden.

Dichter bij de natuur kom je niet dan met een hondenslee door het Zweedse winterwonderland; door besneeuwde bossen en over bevroren vlakten, meren en bergen. Vol bewondering beleef je de schoonheid van dit deel van Zweden en ervaar je diep respect voor de husky's die je trekken.

Bij meerdaagse tochten word je begeleid door een deskundige gids en overnacht je meestal in blokhutten of tenten onderweg. Meestal zijn alle accommodatie, maaltijden en een slaapzak bij de prijs inbegrepen. De gids stelt je voor aan je team van honden, instrueert je hoe moet hondensleeën en hoe je met de honden moet omgaan, en leidt je vervolgens naar de beste uitzichten om de natuur te spotten. De groepen zijn meestal klein, variërend van 5 tot 8 personen.

De beste periode om te hondensleeën in de noordelijke delen van Zweden valt tussen december en maart als je een hondensledetocht in de sneeuw wilt meemaken.

De hondensledetochten die het dichtst bij Göteborg en Stockholm liggen, bevinden zich op ongeveer drie uur rijden van de steden, in de regio's Värmland, Dalarna en Hälsingland.

Hondensleetochten van noord naar zuid

Hieronder vind je enkele suggesties uit de diverse regio's. Sommige aanbieders bieden ook activiteiten aan in de zomermaanden, dan bevestigen ze wieltjes onder de hondenslee, kan je de kennel bezoeken of kan je met de honden gaan wandelen.

Wist je dat je het luchthaventransfer ook kunt vervangen door een hondensledetocht?

1 / 3

Team van husky's

Husky's die als hondensledeteam in Noord-Zweden werken, wachten reikhalzend op het pad dat voor hen ligt. Een hondensledetocht maken of met uw eigen team husky's door het ongerepte landschap rijden, is een prachtige manier om Sápmi (Lapland) te ervaren.

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

/ 3

Team van husky's

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Hondenslee in Skellefteå

Foto: Ted Logart/Visit Skellefteå/Visit Sweden

Sledehonden in het bos

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se