Skip to main content
Verschillende mensen schaatsen op geveegde banen op een met sneeuw bedekt bevroren meer. Huizen, bomen en bergen zijn op de achtergrond.
Schaatsen op Storsjön, Östersund
Schaatsen op het meer Storsjön in Östersund, Jämtland Härjedalen, is een populaire buitenactiviteit in de winter.
Foto credit: Visit Östersund / Håkan Wike

Schaatsen in Zweden

Wanneer de temperatuur in het (late) najaar onder nul begint te zakken, stijgt de schaatskoorts. Zweden is de ijzige droom van een toerschaatser: krakende, koude winters en idioot veel meren (bijna 100.000) en rivieren. En vele daarvan bevriezen in de winter tot spiegelende natuurijsvlakten. Kan je niet wachten om de ijzers onder te binden en over het natuurijs in Zweden te glijden? We zetten de mooiste schaatsplekken in Zweden voor je op een rijtje, van noord naar zuid.

1 / 3

Winter aan de Hoge Kust

Geniet van winteractiviteiten zoals wandelen, schaatsen en skiën in de Hoge Kust.

Foto: Leif Wikberg / HK Dest

/ 3
Drie mannen zitten in de winter naast een bevroren meer. Een daarvan is aan het genieten van een broodje en een kopje koffie.

Winter aan de Hoge Kust

Foto: Leif Wikberg / HK Dest

Lange afstand schaatsen in Åre

Lange afstand schaatsen in Åre

Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Een rood huis in de winter. Voor het huis staat een set 'sparks'.

Huis aan het meer Tavelsjön bij Umeå

Foto: Heidi Vandenbussche

Swedish Lapland

Piteå - De geveegde ijspiste op Nördfjärden in Piteå is er al meer dan 20 jaar. De lengte van de baan hangt af van de ijscondities dat jaar. Bij het strandje kan je schaatsen huren en iets te eten en te drinken kopen.

Luleå - Van december tot maart/april kan je in Luleå terecht op een geveegde baan van zo’n 10 km. De piste reikt van Norra Hamn tot Gültzauudden, Södra Hamn en verder naar Gråsjälören. Even pauzeren en een worstje grillen? Dat kan op de uit de wind aangelegde barbecueplekken.

Västerbotten

Umeå - Het meer van Tavelsjö, op zo’n 25 km van Umeå, is ideaal voor zowel lange afstand schaatsen als een recreatieve daguitstap. De geveegde baan (+/- 10 km) ligt in twee lussen die elkaar kruisen zodat je zelf je afstand kan kiezen. Elk jaar wordt hier de race Tavelsjörännet georganiseerd. Er zijn ook ‘sparks’ ter beschikking en je kan er schaatsen huren.

Jämtland Härjedalen

Åre - Het gebied rond Åre is een waar paradijs voor langeafstandsschaatsers. Het meer Ånnsjön is een vrij groot maar ondiep meer. Je schaatst er omgeven door o.a. Bunnerfjällen en Snasahögarna. Op het meer Ottsjön kan je meestal al vrij vroeg in het seizoen schaatsen. Met de berg Ottfjället op de achtergrond is dit een van de mooiste schaatsmeren van de regio. In de buurt vind je ook enkele bevroren vijvers waar je kan schaatsen.

De Hoge Kust

Nyänget - In Örnsköldsvik wordt op Bäckfjärden tussen Nyänget en Fjälludden een spoor geveegd. De baan is ongeveer 3 km lang en een populaire excursiebestemming voor zowel bezoekers als de lokale bevolking. Pauzeren en opwarmen kan bij Fjälludden. Je vindt er ook een sauna.

Härnösand - In Härnösand vegen ze een baan in de vorm van een acht op Godstjärn bij BondsjöhöjdensIP. Het parcours is ongeveer 1 km lang en rond de vijver staan bankjes en barbecueplekken.

1 / 3

Langeafstandsschaatsen op Ösjön, Dalarna

Langeafstandschaatsen op de bevroren meren van Zweden is een populaire winteractiviteit.

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

/ 3
Silhouet van drie mensen die schaatsen op een bevroren meer. De zon schijnt oranje.

Langeafstandsschaatsen op Ösjön, Dalarna

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

Een vrouw schaatst lange afstanden terwijl een andere persoon achter haar een slee op het ijs duwt.

Schaatsen, Dalarna

Foto: Anna Holm/ Visit Dalarna

Zeven mensen schaatsen lange afstand op helder ijs op een zonnige winterdag.

Lange afstand schaatsen, Värmland

Foto: Jocke Lagercrantz/ Visit Värmland

Dalarna

Runn/Ösjön, Falun-Borlänge - Het Runnmeer is waarschijnlijk de populairste schaatsplek van Zweden. Je vindt er tot 50 km geveegde banen en door het lussensysteem stippel je zelf je gewenste afstand uit. Langs het parcours liggen tientallen gezellige picknickplekjes. Elke winter organiseren ze hier activiteiten en evenementen zoals Runn Winter Week met WK-wedstrijden en races.

Väsman, Ludvika - Op het meer Väsman kan je tussen de jachthavens van Ludvika en Dröverka schaatsen op een geveegde baan van 19 km. Je kan ook tussenin starten. Rond Bärholmarna vind je een geveegde lus van ongeveer 1 km. Dit is ook de perfecte plek om even uit te rusten en te genieten van fika, de Zweedse koffiepauze.

Värmland

Glafsfjorden, Arvika - Het meer Glafsfjorden is een leuke plek om op natuurijs te schaatsen. Dit meer in het westen van Värmland is via de rivier Byälven verbonden met het Vänernmeer. Het meer Glafsfjorden is populair bij de lokale bevolking, maar er zijn geen geveegde tracks.

Vänern - Schaatsen op het grootste meer van Zweden? Dat kan! Hou het extra voorzichtig. Doordat het meer zo groot is, duurt het wat langer voor het ijs dik genoeg is en zijn er ook meer veraderlijke plekken. Hier geen geveegde baan maar je kan bv. aansluiten bij de tours van Nordic Eco Tours of als je in de buurt van Karslstad bent bij Solstaskäret.

Västmanland

Västerås - Vlakbij de stad Västerås kan je bij de juiste weersomstandigheden schaatsen bij Björnön in het Mälarmeer. Bij Aktivt Uteliv in Björnögården (waar ook de beroemde wafelbar is gevestigd) kan je schaatsen huren en cursussen volgen.

Malingsbo - Op de grens tussen Västmanland, Dalarna en Örebro vind je het natuurreservaat Malingsbo-Kloten. Je kan er een begeleide tour boeken bij Nordic Discovery.

1 / 2

Schaatsen in Fjällnora, Uppsala

Ervaar het langeafstandsschaatsen in Uppsala.

Foto: Gustav Dalesjö/ Destination Uppsala

/ 2
Een besneeuwd gebied en twee personen op een schaatsbaan.

Schaatsen in Fjällnora, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/ Destination Uppsala

Schaatsen in het centrum van Stockholm

Schaatsen in het centrum van Stockholm

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Uppsala

Uppsala - In de omgeving van Uppsala kan je de ijzers aanbinden bij Fjällnora Friluftsområde. Als het weer het toelaat, vind je hier een geveegde baan op het meer Trehörningen. Ook bij Hammarskogs Friluftsområde zorgen ze voor een geveegde baan van 15 km tussen Dalbyviken en Skarholmen.

Stockholm

Ook in de Zweedse hoofdstad kan je de schaatsen aanbinden. Kies je voor schaatsen op natuurijsm dan is Trekanten in Liljeholmen het dichtste bij de stad. Ook Drevviken, Magelungen en Långsjön zijn populaire schaatsplekken in Stockholm.

Op een halfuurtje van Stockholm kan je bij Hellasgården op natuurijs schaatsen. Het ijsseizoen hier start normaal gezien eind januari. Enkele organisaties die begeleide tours aanbieden zijn True Nature Sweden, The Green Trails en Stockholm Adventure.

En tot slot kan je ook in het hart van de stad verschillende ijspistes vinden. Bij Kungsträdgården kan je ook schaatsen huren.

Sörmland

Gnesta – Een van de populairste schaatsroutes bij Gnesta loopt tussen de de meren Visnaren en Sillen. Je schaatst er op een 39 km lange waterweg die beide meren verbindt.

Ook op Sjön Båven en Marvikarna kan je prima schaatsen. 

Twee schaatsers op het meer met op de achtergrond het stadhuis van Stockholm.
Schaatsen
Zweden is de droom van een schaatser; frisse, koude winters en een belachelijke hoeveelheid meren (bijna 100.000) en rivieren, waarvan vele in de winter bevriezen in een spiegel van natuurijs.
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Schaatsevenementen

Of je nu gaat voor een marathon of een ontspannen toertocht, er wordt genoeg georganiseerd. De jaarlijkse Runn Winter Week is het grootste schaatsevenement van Dalarna. Iedere winter worden er diverse routes uitgezet: geschikt voor zowel de lange afstandschaatser als gezinnen met kinderen. Maar ook noorderlijker in Zweden wordt geschaatst, zoals bijvoorbeeld in Lapland: schaatsen op het zee-ijs van de Botnische Golf bij Luleå tijdens de KPN Grand Prix.