Skip to main content
Onderweg in Noord-Zweden
Ontdek de bergen, bossen en meren van Zweeds Lapland tijdens een vanlifetrip.
Foto credit: Michael Jönsson/Visit Sweden

Vanlife in Zweden – een praktische gids

Benieuwd om vanlife travel te proberen? Met deze tips en trucs haal je het meeste uit je vanlife-reis naar Zweden.

Vanlife is een geweldige ervaring voor wie dichter bij de natuur wil leven en de vrijheid wil hebben om zich te laten inspireren door nieuwe locaties.

Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je aan het vanlife-avontuur begint, zeker als je weinig ervaring hebt met kamperen of rondtrekken.

Zelfs als je alleen reist, is de ruimte in een camper eerder beperkt. Hoe groter het reisgezelschap, hoe meer je je moet aanpassen, o.a. op vlak van privacy.

Toch is het meestal niet je snurkende partner die je aan het einde van een lange dag wandelen uit je slaap zal houden. In de stilte van de natuur pikken je oren de geluiden van de wind en het ritselen van een tak op. Deze natuurlijke geluiden voelen misschien onbekend aan maar je zal er snel aan wennen, zelfs beter slapen en meer ontspannen wakker worden.

Naast de beleving van je zintuigen, zijn er een paar praktische zaken waar je rekening mee moet houden om zoveel mogelijk van je vanlife-reis te genieten.

  1. Water
    Eerst en vooral heb je toegang tot schoon water nodig. Dit kan in sommige landen een lastige oefening zijn. Het belangrijkste is dat je genoeg water in je busje hebt om de tijd te overbruggen die je nodig hebt om naar de volgende plaats te gaan waar je je tank kunt bijvullen. Kraanwater in Zweden is van hoge kwaliteit en volkomen veilig om te drinken.
  2. Elektriciteit
    Het volgende waar je rekening mee moet houden, is dat een verwarming op je auto-accu je 's nachts niet warm kan houden als je de volgende ochtend wilt kunnen starten. De meeste mensen lossen dit op door zonnepanelen te installeren, maar soms is het veiliger om een soort door een verbrandingsmotor aangedreven generator mee te nemen.
  3. Verwarming
    De derde uitdaging is om droog en warm te blijven. Vooral wanneer de warme zomers overgaan in killere herfstnachten en omdat je de binnenmuren en deuren van het busje meestal niet erg uitgebreid kan isoleren. Tenzij je op zoek bent naar de ervaring van een slecht gebouwde iglo, doe je er goed aan een soort radiator of warmeluchtventilator te hebben die geschikt is voor de grootte van je busje.
  4. Eten
    Zorg dat je altijd wat eten bij hebt dat je niet hoeft te koken. Als je ingebouwde of draagbare kachel niet meer werkt of als de gas op is, is de kans groter dat je zowel de rust als je goede humeur kan bewaren, als je wat eten in blik in de voorraadkast hebt zitten. Denk ook aan een blikopener!
  5. Toilet
    Ja, ook voor deze natuurlijke behoefte moet je een oplossing zoeken. In de meeste Europese landen zijn er meerdere campings, benzinestations en restaurants langs de weg waar je kunt stoppen. Als je busje echter niet is uitgerust met een eigen toilet, kan je best een schopje en andere noodzakelijke hulpmiddelen meenemen zodat je je sporen kan uitwissen voor wie na jou deze plek bezoekt. Graaf diep genoeg en leg er eventueel een steen op.

Naast deze basisbehoeftes, zijn er ook enkele andere dingen die je extra comfort kunnen geven en/of het plezier van je vanlife-ervaring kunnen vergroten.

  • Een extra tent voor als je ook plaatsen wil verkennen waar je camper niet kan komen.
  • Een powerbank die je telefoon kan opladen als alle andere elektronica uitvalt.
  • Wat wierook of geurzout om geurtjes in de bus voor te zijn.
  • Een extra zaklamp of klein leeslampje voor 's nachts.
  • Handverwarmers of een warmwaterkruik om in je slaapzak of knus onder je bedovertrekken te steken voor wat extra comfort na een dag kanoën of wandelen in de hooglanden.

Denk ook na over het soort activiteiten dat je wilt doen, de tijd van het jaar waarin je reist en of het gebied waar je doorheen reist al dan niet specifieke voorschriften heeft. Niet alleen om te overleven, maar ook om te genieten van je vanlife-ervaring.

1 / 2

Wakker worden met een uitzicht

Reis je met de camper, neem dan een extra tent mee voor het geval je verder op ontdekking wil op een plek waar de camper niet kan komen.

Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

/ 2

Wakker worden met een uitzicht

Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

Kamperen in Zweden

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Waar parkeren – de perfecte overnachtingsplek

Het idee om overal heen te kunnen gaan, diep de natuur in te rijden en plaatsen te bezoeken waar nog niemand kwam, is vaak een deel van de droom voor beginnende vanlifers. De meeste landen hebben echter specifieke regels en beperkingen over waar je mag kamperen en rijden.

In Zweden houdt The Right of Public Access (ook wel ‘Allemansrätten’ genoemd) een liberale interpretatie van de toegankelijkheid van de natuur in. Maar zelfs in Zweden hebben we enkele regels over hoe, waar en wanneer het toegestaan is om je busje te parkeren en te overnachten.

De regels voor Zweden vind je op deze pagina.

Wil je je camper parkeren op een camping met alle mogelijke voorzieningen binnen handbereik? Zweden heeft 14 vijfsterrencampings verspreid over het land. Wil je liever een verborgen juweeltje ontdekken vlakbij een microbrouwerij of een tuincafé? Nordic community en marktplaats Acamp verzamelt een reeks lokale en vaak duurzame aanbieders. Voor wie op zoek is naar inspiratie voor locaties, zijn er tal van apps beschikbaar. Met Google Translate kan je op de Zweedse websites de nodige info vinden over locaties waar je met je busje mag overnachten:

Het Zweedse woord voor deze toegestane locaties is "ställplats".

Een camper kopen of huren

Als je niet van plan bent om in een bepaald land te blijven of een lange reis te ondernemen, ben je waarschijnlijk niet van plan een busje te kopen. Er zijn heel wat huurmogelijkheden, ook voor wie een uniek busje wil huren voor een bijzondere roadtrip. Een aantal voorbeelden van aanbieders zijn bv.: Småland Campers, SkandiTrip, Motorhome Bookers en Touring Cars

Sommige mensen zoeken het comfort van een grotere camper met een eigen toilet, ingebouwde zonnepanelen en uitschuifbare wanden, ingebouwde barbecuefaciliteiten en knipperende binnenlichtjes. Anderen kiezen voor basic comfort en slapen enkel in hun busje.

Ga je een busje huren, controleer dan altijd wat er in je busje is inbegrepen en controleer voor het vertrek zaken als:

  • Reservebanden - en dat je ze ook mag gebruiken met het extra gewicht van de ombouw.
  • Dat de gas- en watertanks vol zijn en hoeveel kilometer je hebt voor je ze moet bijvullen.
  • Wat de auto-accu toelaat, zodat hij niet volledig leeg gaat.
  • Of de dealer medewerkers heeft die je kan bellen als de auto op afgelegen locaties in panne valt.
  • Hoe de verschillende sloten op de auto werken en of/hoe je alle deuren van binnenuit opent.

Een stap vooruit denken is vaak noodzakelijk als je voor vanlife kiest.

1 / 2

Water drinken in de natuur

Schoon, drinkbaar water rechtstreeks uit een kreek in Vindelfjällen. Backpacken of wandelen in de Scandinavische bergen betekent kilometerslange indrukwekkende uitzichten en zoet water dat schoon genoeg is om te drinken.

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

/ 2

Water drinken in de natuur

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

Vind de perfecte plek

Foto: Alexander Hall

Waar haal je water en gas om in je busje te koken

In sommige landen is de toegang tot zoet water beperkt. In Zweden zul je merken dat de meeste benzinestations, kampeerlocaties en sommige stopplekken langs de weg toegang hebben tot door de overheid gefinancierd drinkwater. Soms moet je hier een klein bedrag voor betalen.

Hoeveel water je nodig hebt, hangt af van het aantal mensen, je eigen kijk op hygiëne en of je al dan niet afhankelijk bent van lange afstanden waar de toegang tot water mogelijk beperkt is.

De meeste tankstations hebben volle gasflessen te koop of navulmogelijkheden. Zorg ervoor dat de gasvoorzieningen van je busje van een fabrikant zijn die voldoet aan de normen van de bestemming waar je naartoe reist.

De kosten als vanlife-reiziger

De kosten zijn sterk afhankelijk van het comfort dat je kiest en of je al dan niet je eigen busje wil kopen. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn de prijzen van bestelwagens enorm gestegen vanwege de grote vraag. Als je besluit een busje te huren in Zweden, moet je rekenen op prijzen rond de € 1000 per week, afhankelijk van de uitrusting en het comfort dat je wenst. Dit komt ongeveer overeen met de prijs voor het huren van een huisje in Zweden voor dezelfde periode.

Ben je op zoek naar verhuur van bestelwagens met een beperkter budget, zijn peer-to-peer-apps zoals de Zweedse app Go More of websites zoals Hygglo een optie. Een andere manier om een ​​koopje op de kop te tikken, is door te zoeken naar vanlife-groepen op Facebook. Zoals bij alle particuliere aankopen, moet je ervoor zorgen dat de persoon die het busje te huur aanbiedt, te vertrouwen is. Vraag om extra foto's, aanbevelingen van andere reizigers en een escrow-betaling waarbij je een borg betaalt die je terug kan vorderen als de huur niet aan je verwachtingen voldoet.

Eenmaal onderweg moet je rekening houden met brandstofkosten, de kosten van gas om te koken en eventuele parkeer- en kampeerkosten.

Naast de bovengenoemde noodvoorzieningen, variëren de prijzen voor voedsel. Als je in grotere supermarkten en buiten de grotere steden een voorraad inslaat, kan je goed op deze kosten besparen.

Klaar met de praktische rompslomp? Dan begint nu het leuke gedeelte! Zoek reisinspiratie, begin met het plannen van je reis en begin aan een reis door Zweden die wel eens het beste avontuur van je leven zou kunnen zijn.