Skip to main content
Een groep mensen staat tijdens zonsondergang op een pier in Zweden. Sommigen kijken naar een persoon die aan het zwemmen is.
Avondzwemmen
Lekker zwemmen terwijl de middernachtzon langzaam ondergaat, is een geweldige manier om van de zomer te genieten.
Foto credit: Werner Nystrand/Folio/imagebank.sweden.se

Klimaat en weer

Op naar de Zweedse zomer! Maar wat is dat nou, een Zweedse zomer? Lees hier hoe het zit met het weer en klimaat in Zweden. En vergeet je zonnebril niet.

Geniet van de milde Zweedse zomers tijdens je vakantie

Zweden heeft een veel milder klimaat dan de meeste andere gebieden in dit deel van Europa. Dat komt door de invloed van de golfstroom, een warme oceaanstroming, die vanuit de westkust van Noorwegen naar Zweden stroomt. De duizenden meren en de Botnische Golf geven Zweden een relatief warm klimaat. De avonden zijn over het algemeen wel koeler.

Zonuren en neerslag

Zweden kent vaak betere en stabielere zomers dan Nederland, met meer zonuren en minder neerslag. Zweden profiteert namelijk van de bergenketen in Noorwegen die veel neerslag en depressies tegenhoudt. Ook zorgen de bergen in de zomermaanden voor een föhneffect, waardoor het zelfs tot in Noord-Zweden tropisch warm kan worden.

Maar ondanks de grote kans op zon, kan het uiteraard ook gewoon regenen. Neerslag valt het meeste aan de zuidwest kust. Het midden en oosten van Zweden zijn droger. Het allerdroogste deel van Zweden in de zomermaanden is het noorden.

Gemiddelde temperatuur

Zweden is een gigantisch groot en langgerekt land en kent daardoor meerdere klimaatzones. In de zomermaanden schommelt de temperatuur zo tussen de 13 en 17 graden, waarbij Lapland in het hoge noorden tekent voor de dertien graden en het in de omgeving van Stockholm en zuidelijker een stuk warmer is. Februari is gemiddeld de koudste maand in Zweden. Van december tot april is er kans op sneeuwval, soms zelfs al eerder in de noordelijk gelegen regio's. 

De herfst begint over het algemeen een stuk vroeger dan in Nederland, dus vanaf september moet je hier al rekening mee houden. De dagen worden snel korter en de avonden koelen af.