Skip to main content
Uitzicht op een waterval vanuit een camper.
Vanlife view
Ervaar de prachtige trapvormige waterval Trappforsstegen, 5 kilometer ten zuiden van Saxnäs in het noorden van Zweden.
Foto credit: Oscar Wettersten/Scandinav

Vanlife – een nieuw type ‘all-inclusive’ reizen

De vanlife-trend biedt alle voordelen van een ‘all-inclusive’ reis – zonder de drukte en met een gevoel van totale vrijheid. De toegankelijke natuur en het gevarieerde landschap van Zweden zorgen samen voor de perfecte bestemming voor jou en je camper.

Hoewel de meeste mensen bij de 'all-inclusive'-ervaring misschien denken aan het nippen van een verfrissend drankje aan het zwembad in het comfort van een luxueus hotel, heeft een groep reizigers een nieuwe variant van het 'all-inclusive' op de kaart gezet.

In plaats van gebruik te maken van een 24/7 roomservice, verlangt deze community juist naar de ervaring van totale zelfvoorziening en het minimalistisch leven door de beperkte hoeveelheid spullen die ze kunnen meenemen in hun camper.

Onze social media feeds staan tegenwoordig vol met plaatjes van de trend van de vanlife-reizigers en hun avonturen in de natuur. Mensen zijn deze trend echt nog lang niet beu. In tegenstelling - de vraag naar "vanlife" groeit sneller dan ooit.

Als je nieuwsgierig bent naar de vanlife-community, dan helpt deze informatie je hopelijk al flink op weg. Ben je al een ervaren vanlife-reiziger? Bekijk dan onze praktische gids voor Zweden.

Waarom kiezen voor vanlife?

De redenen zijn talrijk. Van de op "Into the wild" geïnspireerde ontdekkingsreiziger die meer uitrusting wil meenemen om een ​​veelzijdig outdoor te beleven, tot de uitgeputte stedeling die gewoon de drukte van de stad wil ontvluchten.

Van mensen die het uiterste uit de primitieve omstandigheden willen halen, die genieten van het platteland binnen de grenzen van hun land, tot degenen die nieuwsgierig zijn of ze in staat zijn een leven te leiden zonder bezittingen die niet in de beperkte ruimte van een camper passen.

Ongeacht of hun motivatie de onbeperkte toegang tot de natuur of ontsnappen aan de betonnen blokken van de binnenstad is, lijkt er een gemeenschappelijke basis te zijn in het gevoel van vrijheid dat de vanlife-ervaring te bieden heeft.

Als je door de Instagram-accounts scrolt van reizigers die genieten van de vanlife-ervaring in Zweden, vertellen de verscheidenheid aan uitgestrekte landschappen, uitzichten op mistige meren door een paar opengevouwen achterdeuren en ontspannen poses voor het busje, allemaal een verhaal van de bevrijdende ervaring van het leven in the middle of nowhere.

Sommigen stoppen bij een van de vele boerderijen in Zuid-Zweden die graag een kijkje geven in de wereld van de verfijnde grondstoffen die in het gebied worden geoogst.

Anderen vermijden snelwegen en kiezen voor kleine landweggetjes waar ze uitkijken naar de bekende “loppis”-bordjes die hen de weg wijzen naar vlooienmarkten vol Zweedse antiek.

Sommigen staan juist ​​versteld van de creativiteit van de natuur terwijl ze genieten van het uitzicht op de door golven gecreëerde kolomachtige landvormen die al eeuwenlang kustrotsen vormen in de noordelijke delen van Gotland.

Anderen nemen graag de kustroute om uiteindelijk in het hoge noorden Zweeds Lapland te bereiken, 'waar de zon nooit ondergaat in het midden van de zomer'.

De vanlife-reiziger hoeft geen rekening te houden met reserveringen en inchecktijden. Ze zijn baas over hun eigen tijdschema en zijn dus vrij in het beslissen van wanneer ze naar de volgende bestemming willen  gaan.

1 / 4

Onderweg in Noord-Zweden

Ontdek de bergen, bossen en meren van Zweeds Lapland tijdens een vanlifetrip.

Foto: Michael Jönsson/Visit Sweden

/ 4
Een witte camper rijdt op een brug. Het is herfst en de bomen kleuren groen, oranje en geel.

Onderweg in Noord-Zweden

Foto: Michael Jönsson/Visit Sweden

Kalkstenen monolieten op Gotland

Kalkstenen monolieten op Gotland

Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

De middernachtzon over een meer en bos in Zweeds Lapland. De bergen op de achtergrond.

Middernachtzon in Zweden

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Elanden in het water

Elanden in het water

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Vanlife – een dicht-bij-de-natuurervaring

Of je nu wakker wilt worden met uitzicht en het geluid van een kabbelende rivier of de pittoreske eeuwwisseling wil ervaren van de architectuur van een kleine stad, vanlife-reizigers zoeken hun bestemmingen uit op basis van hun eigen interesses.

Vooral als je naar de meer afgelegen locaties reist, is de kans groot dat je wilde dieren zult tegenkomen die je in de stad nooit zal zien. Een eland die aan het strooizout op je bumper komt likken of oogcontact maken met een uil die in een boom vanuit je achteruitkijkspiegel naar je kijkt, in Zweden zijn deze once in a lifetime ervaringen allemaal mogelijk!

Wel is het belangrijk om de impact die je op de natuur hebt te beperken. Hoewel de foto van een beer die aan je restjes knabbelt die je buiten had laten liggen hoogstwaarschijnlijk viraal zal gaan, moet je er rekening mee houden dat de beer op een bepaald moment terug zal komen voor meer voedsel... Een situatie die we niet willen creëren. Niet voor jezelf en ook niet voor andere reizigers die dezelfde plek bezoeken.

Evenzo zijn spullen die niet worden opgeruimd schadelijk voor de dieren die in dat gebied leven en ook voor de levenscyclus die deze plaatsen in de eerste plaats uniek maakt.

Respect hebben voor je omgeving en deze netjes en in dezelfde staat achterlaten als toen je er arriveerde, is wat de ervaring echt zal verrijken voor zowel jezelf als toekomstige reizigers. Het in stand houden van de natuur, het rijke dierenleven en de geweldige mogelijkheden van bijna magische ontmoetingen is daarom een ​​belangrijk onderdeel van de vanlife-ervaring.

Het Camperleven in Zweden
Het Camperleven in Zweden
Foto: Visit Sweden

Inspiratie voor het perfecte vanlife

Gelukkig deelt de vanlife-gemeenschap online veel van hun beste adviezen en minder leuke ervaringen. Er zijn wel meer dan 11 miljoen berichten op Instagram die de hashtag #vanlife gebruiken. Ben je op zoek naar specifiek advies? Zoek dan op de hashtags #vanlifesweden, #vanlifestories of #vanlifeproject en stuur een DM naar degene van wie jij denkt dat hij of zij je verder kan helpen!

Als je een specifieke vraag hebt, zal er ongetwijfeld iemand zijn die een video op YouTube heeft geplaatst met het antwoord. Lees je liever handleidingen? Dan zal een simpele Google-zoekopdracht je zeker naar het antwoord leiden.

Hier zijn enkele Instagram-accounts waarmee je je zoektocht zou kunnen beginnen:

Alternatieven voor vanlife

Schrikt vanlife je eerder af? Dan zijn er tal van alternatieven. Vooral Zweden is zeer toegankelijk en staat open voor zowel treinreizen als backpacken.

Zweden is veilig en gemakkelijk te bereizen. Afhankelijk van jouw comfortvereisten zijn er talrijke opties om een huisje in de middle of nowhere te vinden via Airbnb, in een hotel te verblijven of gewoon te genieten van het leven in een tentje op een van de vele Zweedse campings.

Jij kiest zelf wat je doet. De opties zijn eindeloos binnen de open grenzen van de wet. Wil je meer tips over het vanlife reizen? Da dan naar de praktische gids over vanlife in Zweden.

Bestemmingen