Skip to main content
Het noorderlicht aan de hemel wordt weerspiegeld in het water eronder. Een stad is van ver zichtbaar.
Noorderlicht in Sundsvall
Het noorderlicht, of Aurora Borealis, is een spektakel van natuurlijk licht dat vaak voorkomt tijdens de wintermaanden in Noord-Zweden.
Foto credit: David Schreiner/Folio/imagebank.sweden.se

12 adembenemende natuurwonderen in Zweden

Van de hoogste kustlijn ter wereld tot een verborgen zoetwaterarchipel: Zweden heeft tal van natuurwonderen om te ontdekken.

Dit zijn 12 natuurbelevenissen die zeker op je bucketlist moeten staan.

In een wereld waarin steden en landen voortdurend wedijveren om nieuwe, spectaculaire gebouwen en attracties te creëren die alles overtreffen, kan het heel bevrijdend zijn om een stap terug te doen en de bouwkranen en het lawaai van betonboringen achter je te laten. Bekijk een plek die zonder mensenhand is ontstaan. Een plek die, ook al is hij duizenden, soms zelfs honderden miljoenen jaren onveranderd gebleven, vandaag de dag nog steeds even majestueus is. Door de mens gemaakte locaties kunnen zeker imposant zijn, maar soms is de natuur nóg indrukwekkender.

Sommige natuurwonderen zijn zo ongelooflijk dat het moeilijk te geloven is dat niemand anders dan Moeder Natuur ze heeft gecreëerd. In de oudheid werden dergelijke plekken vaak verklaard door bovennatuurlijke krachten. Zweden heeft namelijk een sterke traditie van folkloristische verhalen waarin mythologische wezens een centrale rol speelden bij het vormgeven van de natuur. Vreemd geplaatste gigantische rotsen zouden zijn gegooid door boze trollen en de wervelende mist die bij zonsopgang en -ondergang over de weilanden hangt, zouden dansende elfen zijn.

Een ander voorbeeld is het noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd. De Vikingen geloofden dat dit betoverende natuurverschijnsel de Valkyries waren die gesneuvelde soldaten meenamen om Odin te ontmoeten. De Sami, de inheemse bevolking van Zweden, dachten echter dat het licht de zielen van de doden waren. Als je deze zielen niet met eerbied behandelde, zoals door te dansen of zingen, daalde het licht neer en voerde je mee naar het hiernamaals. Ook al weten we tegenwoordig dat de aurora borealis ontstaat doordat zonnedeeltjes botsen met gassen in de atmosfeer van de aarde, het blijft een mysterieuze en betoverend mooie ervaring.

Hoewel Zweden geen Mount Everest of Niagara Falls heeft, zijn ook onze natuurwonderen uniek. Onze natuurwonderen zijn toegankelijk, zodat iedereen ze kan ervaren. Stel je voor dat je midden in de zomer onder de middernachtzon gaat skiën of met je gezin op langs watervallen trekt terwijl de herfstbladeren het landschap rood en geel kleuren. Zweden bevat tal van oude natuurwonderen die je nog jarenlang zullen bijstaan.

Dit zijn 12 natuurwonderen die je gezien moet hebben.

Want als je op je sterfbed ligt, denk je niet terug aan de tijd dat je op kantoor werkte of je gras maaide. Dus ga die berg beklimmen!
Jack Kerouac
Noorderlicht boven een stadslandschap, met fotografen in de rij om een foto te maken.
Noorderlicht in Stockholm
Het noorderlicht kan te zien zijn in de Zweedse hoofdstad Stockholm, maar is vanwege de lichtvervuiling minder intens dan in Noord-Zweden.
Foto: Jann Lipka/imagbeank.sweden.se

Het noorderlicht - in heel Zweden

De dansende caleidoscoop van het noorderlicht wordt vaak de grootste lichtshow op aarde genoemd. Groen, rood en paars slingeren door de nachtelijke hemel, alsof ze dansen op ongehoorde muziek. Dit betoverende natuurverschijnsel is in Noord-Zweden meestal te zien van eind augustus tot begin april. Alhoewel: de zonnecyclus die naar verwachting in juli 2025 zijn hoogtepunt zal bereiken, vergroot nu al de kans om het noorderlicht eerder en ook zuidelijker te zien. Je hoeft alleen maar de aurora-voorspellingen in de gaten te houden, naar een donkere plek te gaan en omhoog te kijken naar de sterrenhemel.

Het noorderlicht - in heel Zweden
Een persoon roeit een boot op een gespiegeld meer onder de middernachtzon.
Middernachtzon in Zweeds Lapland
Een boot roeien op een meer onder de middernachtzon in Zweeds Lapland.
Foto: Per Lundström/Visit Sweden

De middernachtzon in Zweeds Lapland

In tegenstelling tot het noorderlicht tijdens de donkere dagen van het jaar, verschijnt de middernachtzon tijdens de eerste zomermaanden. Een echte must voor zonneaanbidders. Ga naar het noorden van Zweden om dit magische natuurlijk fenomeen te ervaren. Hoe noordelijker, hoe beter. In Jokkmokk kun je de middernachtzon gedurende 32 dagen achter elkaar zien en in Abisko gaat de zon 55 dagen lang niet onder. Hierdoor is het wellicht wat moeilijker om de slaap te vatten, maar de lokale bewoners weten hoe je het beste om kunt gaan met de oneindige zomerdagen. Er wachten een hoop activiteiten op je tijdens de middernachtzon, van skiën tot golfen.

De middernachtzon in Zweeds Lapland
Luchtfoto van de Rapadalen-vallei en de omliggende bergen van Sarek National Park tijdens schemering.
Sarek Nationaal Park, Laponia
Er zijn 30 nationale parken in Zweden, waarvan Sarek in Noord-Zweden qua oppervlakte de grootste is.
Foto: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se

De 100 gletsjers van Sarek Nationaal Park

Woest water, een prachtig berglandschap en dramatische delta's: het bergachtige nationale park Sarek bevat tal van natuurwonderen. Sarek ligt in de UNESCO-werelderfgoedplek Lapland, in het noordpoolgebied van Zweden, wat betekent dat je hier, afhankelijk van welke periode je hier bent, zowel het noorderlicht als de middernachtzon kunt bewonderen. Wat deze regio nog leuker maakt, is dat dit het land is van de Sami, zij hebben hier hun rendierhouderijen. Daarnaast zijn er bijna 100 gletsjers in dit gebied. Bezoekers slaan hun tenten op of verblijven 's nachts aan de rand van het park, want er is geen comfortabele accommodatie in het Sarek Nationaal Park. Kortom: Sarek is dé plek als je de Zweedse natuur op zijn rauwst en mooist wil ervaren.

Een persoon staat op de top van een besneeuwde berg.
Bergtop
Kebnekaise is de hoogste berg van Zweden en bestaat uit twee toppen, een zuidelijke en een noordelijke.
Foto: Felix Oppenheim/Folio/imagebank.sweden.se

Kebnekaise – de hoogste berg van Zweden

De hoogste top van Zweden, Kebnekaise, is maar liefst 2.106 meter hoog en staat op de bucketlist van veel avonturiers. De top is bereikbaar via een wandelroute vanuit Nikkaluokta. Na 19 kilometer bereik je de voet van de berg en het bergstation STF Kebnekaise, waarvandaan twee natuurpaden naar de bergtop leiden. De wandeling kan behoorlijk uitdagend zijn, maar als je deze berggroep bedwingt die honderden miljoenen jaren geleden door Moeder Natuur is gevormd, word je beloond met panoramische uitzichten over het kale landschap in zowel Zweden als Noorwegen.

Drie mensen staan op een open plek met een waterval. Een van de mensen staat in de waterval.
De Koraalgrot, Jämtland
Ervaar een rondleiding door wat wordt beschouwd als de langste grot van Zweden, de Koraalgrot in Jämtland.
Foto: Gerd Sjöberg/Strömsund Turism

De koraalgrot in Jämtland

Wil je de koraalgrot bij het meer Stora Blåsjön ontdekken? Bereid je dan voor: je zal moeten kruipen door smalle doorgangen en dwalen in grote, holle ruimtes. Het water heeft er duizenden jaren over gedaan om de kalksteenrijke rots uit te hollen en de grot werd pas in 1985 door mensen ontdekt. In de loop der jaren zijn verschillende nieuwe doorgangen gevonden en tegenwoordig wordt dit zes kilometer lange natuurwonder beschouwd als de langste grot van Zweden. De naam komt van het met stalactieten bedekte plafond, dat doet denken aan koralen. De grot is alleen toegankelijk tijdens de zomermaanden en onder begeleiding van een gids. Sluit de excursie af met een verfrissende onderdompeling in de waterval bij de ingang van de grot.

Een schilderachtig uitzicht op het bosrijke landschap van de Hoge Kust dat tot in de oceaan reikt met een hut op de voorgrond.
Wandelen in de Hoge Kust
High Coast Hike - De Hoge Kust in de provincie Ångermanland in het noordoosten van Zweden, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn unieke en zeer schilderachtige land- en zeegezicht en zijn duidelijk rode Nordingrå granieten kliffen en rotsen.
Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

De altijd hoger wordende Hoge Kust

Wandelen, klimmen, kajakken of skiën: er zijn veel manieren om te genieten van het adembenemende uitzicht op de Zweedse Hoge Kust. Deze kustlijn ligt 286 meter boven de zeespiegel, waardoor dit de hoogste kustlijn ter wereld is. En dit getal blijft toenemen, aangezien de landmassa met ongeveer 8 millimeter per jaar stijgt. Het fenomeen is een geologisch proces dat postglaciale landopstuwing wordt genoemd, wat betekent dat het gebied na de laatste ijstijd omhoog is gestuwd. De Hoge Kust van Zweden werd in 2000 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en het dramatische landschap, inclusief eeuwenoude vissersdorpjes en een ongerepte archipel, vormt een prachtig decor voor al je foto's.

De altijd hoger wordende Hoge Kust
Een waterval valt tussen twee ravijnen.
Njupeskär, Dalarna
De Njupeskär-waterval ligt in het nationale park Fulufjället in Dalarna. De waterval is 93 meter en het water valt 70 meter volledig vrij, waardoor het een van de hoogste watervallen van Zweden is.
Foto: Nisse Schmidt/ Visit Dalarna

Watervalsafari in Dalarna

Er is geen betere manier om de kracht van de natuur te ervaren dan door een waterval te observeren met al je zintuigen. Luister naar het ruisende water. Voel de waterdruppels op je gezicht. Kijk hoe de zonnestralen het spetterende water verlichten en een regenboog vormen. Je vindt overal in Zweden watervallen, zowel groot als klein. In de provincie Dalarna kun je er tijdens een watervalsafari zeven bekijken. Een daarvan is Njupeskär en met een hoogte van 93 meter is dit een van de hoogste watervallen van het land. De waterval is te bereiken via een gemakkelijke wandeling door het prachtige Fulufjället Nationaal Park. Sta je open voor wat magie? Kijk dan uit naar het mythologische wezen 'näcken' in het water, spelend op zijn viool.

Een luchtfoto van een archipel in het meer Vänern tijdens de zomer.
Lurö archipel, Värmland
Het Vänernmeer is de thuisbasis van de grootste zoetwaterarchipel van Europa.
Foto: ESS foto/Säffle kommun

De Lurö-archipel - de grootste zoetwaterachipel van Europa

In Zweden zijn verschillende bekende en populaire archipels te vinden, zoals de Stockholm-archipel en de Bohuslän-archipel. Maar er is ook een onbekendere, en daarom minder bezochte archipel, namelijk in het meer Vänern. Gek genoeg is de grootste zoetwaterarchipel van Europa een verborgen pareltje, daarom is dit de ultieme plek om één te worden met de natuur. Kom met je eigen boot of neem de veerboot van Ekenäs naar het hoofdeiland Lurö. Er wachten 250 eilanden op je, van kale eilandjes tot moerassige dennenbossen. Ga eilandhoppen met een kajak, zwem in het heldere water en kom helemaal tot rust in deze stille omgeving.

Twee mensen kajakken bij een steile klif.
Gullmarsfjorden, Lysekil in Bohuslän
Gullmarsfjorden in Bohuslän biedt een prachtige fjord met rode granieten kliffen, pittoreske vissersdorpjes en nog veel meer.
Foto: Roger Borgelid/Väst Sverige

Gullmarn - de enige 'echte' fjord van Zweden

Gullmarsfjorden, of Gullmarn, is een fjord in de Bohuslän-archipel en de enige 'echte' fjord van Zweden. Toch is dit juweeltje vrij onbekend. De benaming Gullmarn is Oudnoors en betekent 'de zee van God'. Deze fjord is inderdaad paradijselijk. Een natuurgebied met steile kliffen van rood graniet aan de ene kant en grijs gneis aan de andere kant, evenals weilanden en zandstranden. Bij de monding van de fjord, tussen Lysekil en Fiskebäckskil, is het water bijna 40 meter diep. Verderop loopt de diepte op tot 120 meter, waardoor het een populaire duikplek is dankzij het rijke onderwaterleven. Je ziet hier snotolven, Kaapse dolfijnen en soms zelfs orka's.

Een grote groep kraanvogels op het veld en twee kraanvogels die boven hen in de lucht vliegen.
Kraanvogels bij het meer Hornborgasjön, West-Zweden
Twee kraanvogels die boven andere kraanvogels vliegen bij Hornborgarsjön, West-Zweden, een geweldige plek om vogels te spotten.
Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

De vogeldans bij het Hornborgasjön meer.

De dansende kraanvogels bij het meer Hornborgasjön in West-Zweden vormen een uniek natuurverschijnsel. Elk jaar in april komen tienduizenden kraanvogels naar het meer om een show op te voeren. Deze show is eigenlijk een paringsdans, waarbij de vogels buigen en om elkaar heen draaien voordat ze hun vleugels uitstrekken en in de lucht op en neer springen. Een zeer spectaculair schouwspel. Dit jaarlijkse vogelfeest duurt weken en in 2019 werd het record werd gevestigd, toen niet minder dan 27.300 kraanvogels zich verzamelden bij het meer. Als ze uitgedanst zijn, vliegen de kraanvogels naar Noord-Zweden om te nestelen en te broeden tijdens de zomer.

Kalkstenen monolieten op een rotsstrand op Gotland, met een paar mensen op de achtergrond.
Kalksteen monolieten
Kalkstenen monolieten, in het Zweeds 'raukar' genoemd, zijn te vinden langs de kustlijn van de Zweedse Baltische eilanden Gotland en Fårö.
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

De rotsen in zee van Gotland

Een hond, een chimpansee, een oude man en een meisje: deze figuren zijn allemaal gevormd van ruwe grijze kalksteen. De fascinerende rotsen in zee van Gotland en Fårö lijken misschien door mensenhanden gemaakt, maar ze zijn allemaal ontstaan door natuurlijke erosie tijdens de laatste ijstijd. Trek goede schoenen aan als je de rotsen van dichtbij wilt bekijken, want de grond is vaak rotsachtig en oneffen. Bewonder de grote boog in Lergrav en het indrukwekkende kale en bijna buitenaardse landschap van Langhammars. Gebruik je fantasie en wie weet zie je wel nieuwe figuren in de rotsen.

A person with a backpack sits on a three looking at a lake.
Åsnens nationaal park, Småland
Het nationale park van Åsnen bestaat uit meren, eilanden, bossen en moerassen. Een plek om dicht bij de natuur en haar verschillende soorten te komen.
Foto: Alexander Hall/Destination Småland

Åsnen – een van de prachtige, donkere bossen van Zweden

70% van Zweden is bedekt met bos. Het land heeft 30 nationale parken van noord tot zuid en hoewel Åsnen de nieuwste toevoeging is, zijn de bossen, meren en onbewoonde eilanden van dit gebied al eeuwenoud. Kom hier kajakken in de zomer, hiken in de herfst of probeer een 'bosbad' in de lente: de mogelijkheden voor echte natuurervaringen zijn hier eindeloos. Dit typisch Zweedse natuurwonder staat bol van mythologische verhalen. Zo heet een van de ingangen 'Trollberget' (trollenberg) en niet ver hiervandaan zie je een gat in de enorme keien waar de trollen naar verluidt Kerst vierden.

Bestemmingen