Skip to main content
Dicht bij de natuur
In Zweden ben je nooit ver van de natuur. Zelfs de grotere steden zitten vol met natuurparken en nooit ver van natuurgebieden of open landschappen.
Foto credit: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

De mooiste natuur hotspots

Zweden heeft een gevarieerd landschap. Waar vind je nou wat? We geven je een overzicht van de mooiste natuur in het hele land.

Niet te missen en iedereen mag ervan genieten: de natuur. In het noorden (wildernis, schuimende rivieren, hoge alpiene toppen en hoogvlakten in Zweeds Lapland), het zuiden (een golvend terrein en eindeloze stranden), het oosten (kustlijn en magische archipels) en het westen (kustlijn en reusachtige meren). En zelfs in Stockholm, Göteborg en Malmö, de grote Zweedse steden, staat de natuur letterlijk en figuurlijk op je stoep.

Een aantal pareltjes uit de natuur

Noord

Noord-Zweden, inclusief het legendarische Zweeds Lapland, is uniek. Wil je een onvergetelijke wintervakantie beleven. Ga dan eens naar Zweeds Lapland! Hier heb je de zekerheid van een authentiek dik pak sneeuw en kun je skiën, snowboarden en langlaufen combineren met activiteiten zoals een huskysafari of een sneeuwscootertocht.  En... wil je het magische noorderlicht ooit een keer gezien hebben? Dan ben je in het Nationale Park Abisko aan het juiste adres. Dit park heeft misschien wel de beste condities voor het waarnemen van dit unieke natuurverschijnsel. En ’s zomers kan je in de middernachtzon vliegvissen op zalm en Arctische riddervis, trek de veters van je wandelschoenen aan en tackle het wereldberoemde Koningspad (Kungsleden) of doe een meerdaagse kanotrekking. 

Northern lights
The Northern Lights, or aurora borealis, is a natural light display that is frequent during the winter months in northern Sweden. Photo: Hjalmar Andersson/imagebank.sweden.se

Zuid

Vanaf de bijna 100 meter hoge heuvel in het Nationale Park Stenshuvud heb je een fantastisch uitzicht over de Oostzee, tot aan het Deense eiland Bornholm toe. Verder kenmerkt het landschap in Zuid-Zweden zich door naald- en loofbossen, heidegebied, moerasland en enkele heuvels. 

Winery
Hällåkra Vineyard is situated in Skåne, Southern Sweden. Photo: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Oost

Ga naar het oosten voor de Zweedse archipels. Begin met die van de hoofdstad Stockholm. Deze scherenkust waaiert zo’n 80 km vanaf de stad uit en omvat circa 24.000 eilanden. Neem een  archipelboot vanaf Strömkajen (vóór het Grand Hotel), Nybrokajen of Stadshuskajen (bij het stadhuis) en ga lekker eilandhoppen. De Östgöta-archipel ligt ten zuiden van Stockholm. Prachtige, weelderige begroeide eilanden aan de kust, terwijl de meer naar buiten gelegen eilanden doorgaans kaal en rotsachtig zijn. Ook ten noorden van Stockholm, bij Hudiksvall, stikt het van de eilandjes aan de kust. 

Een andere parel waarvoor je naar het oosten van Zweden moet, is de Höga Kusten. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het wordt gekenmerkt door zijn steile granieten kliffen en de stenige, uit zee oprijzende eilandjes. De kust rijst echt op uit zee en dat is nog altijd een continue proces. Nergens ter wereld verheft het land zich meer dan op deze bijzondere plek.

Red cabin
A traditional red cabin. Photo: Jonas Tulldahl/Folio/imagebank.sweden.se

West

De grote krakers qua natuur zijn in het westen van Zweden de beroemde westkust, ook wel de Bohuslän-kust genoemd. De westkust en de archipel zijn wereldberoemd geworden vanwege de heerlijke schaaldieren: oesters, kreeften en garnalen. Bezoek het schilderachtige vissersplaatsje Grebbestad, vanwaar je een ecovriendelijke ‘zeesafari’ kunt maken. Je vangst kun je vervolgens verorberen in Everts Sjöbod, een gerestaureerd boothuis uit de 19e eeuw. Wist je dat er in Zweden koraalrif leeft? In het Nationale Zeepark Kosterhavet is dit te bewonderen. Vanuit Göteborg kun je per boot naar Kosterhavet toe, alsmede naar een van de vele eilandjes in de archipel voor de westkust.

Archipelago island
An island in the archipelago on the west coast of Sweden. Photo: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se