Skip to main content
Åre
Uitzicht over het meer Åresjön vanuit Åreskutan.
Foto credit: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Jämtland Härjedalen

Jämtland Härjedalen is een tweelingprovincie met majestueuze landschappen, rijke cultuur en duurzame gastronomie. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers, met de beste wintersportmogelijkheden van Zweden.

De regio Jämtland en Härjedalen bestaat uit twee aangrenzende provincies die zoveel gemeen hebben dat ze vaak gecombineerd genoemd worden tot ‘Jämtland Härjedalen’. Het adembenemende landschap ligt op een hoogte van 63 ° noorderbreedte in het centrale-westen van Zweden en omvat bergen, diepe bossen en talrijke meren, waaronder Storsjön, het op vier na grootste meer van Zweden. De ongerepte natuur is de perfecte habitat voor elanden, rendieren, beren, veelvraat, muskusossen, poolvossen en zeldzame vogelsoorten.

De regio is een hotspot voor ecotoerisme het hele jaar door en biedt een breed scala aan activiteiten - van spannende mountainbiketochten en wandelingen tot kajakavonturen, vissen, zwemmen in het bos en skiën in de wintersportbestemmingen Åre en Vemdalen of kleinere bestemmingen als Lofsdalen en Funäsfjällen. Jämtland Härjedalen heeft een solide toeristische trackrecord en heeft al vele pelgrims van over de hele wereld verwelkomd die wandelen op de St. Olavsleden. Deze befaamde wandelroute slingert al zo'n 1000 jaar door de regio richting de Nidaros-kathedraal in Trondheim in Noorwegen. Aan het einde van de 19e eeuw genoot de regio een reputatie als kuurbestemming met de aanleg van kuurhotels zoals het bergachtige Fjällnäs en Åregården, wat nog steeds een grote aantrekkingskracht heeft.

1 / 3

Åre

Åre is het grootste en meest geavanceerde en diverse alpine sportresort in Zweden en Noord-Europa. Naast geweldig skiën, fietsen en wandelen, een verscheidenheid aan restaurants met culinaire ervaringen en winkelen.

Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

/ 3

Åre

Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Mountain biking bij Lofsdalen

Foto: Elin Forsström

Uitzicht bij Fjällnäs

Foto: Roland Persson, Peter Ruterhagen, Mikael Bertmar

Het charmante stadje Östersund, idyllisch gelegen aan de oevers van het meer Storsjön, is de "hoofdstad" van de regio. In 2010 werd de stad uitgeroepen tot UNESCO Creative City of Gastronomy - een titel die Östersund nog steeds heeft. De stad dankt de titel aan haar talent voor het cultiveren van langdurige culinaire tradities op basis van lokale, duurzame producten. Dat geldt trouwens ook voor Jämtland Härjedalen als geheel, met zijn vele kleinschalige en ambachtelijke etablissementen op het gebied van eten en drinken.

Uitzicht over Östersund in Jämtland

Uitzicht over Östersund, stad in Jämtland.

Foto: Roger Strandberg

Een paradijs voor de outdoor liefhebber

Er zijn veel manieren om het uitgestrekte, adembenemende landschap van de regio te ontdekken. Glijd in de winter op ski's of schaatsen, wandel en fiets tijdens de sneeuwvrije maanden of ontdek de omgeving te paard of per hondenslee. Voor welk vervoermiddel je ook kiest, er is een groot aantal routes om uit te kiezen, de ene route nog mooier dan de andere. Als je onderweg rendieren tegenkomt, pas dan op en houd afstand om ze niet te storen.

De zogenaamde Jämtlandstriangeln (de Jämtland-driehoek) is een bekend wandelgebied, maar er zijn ook minder bekende routes die minstens zo mooi zijn, zoals de “Vålådalsfyrkanten” (het Vålådalen vierkant) op de berg Lunndörren. Deze vrij gemakkelijke wandeling van 12-14 km heeft vier berghutten op de route liggen, en je komt onderweg meer interessante bezienswaardigheden tegen, waaronder de oude Samische nederzetting Grönvallen, en de Piramides - een reeks hoekige minibergten gevormd tijdens de laatste ijstijd. Deze beschermde natuurwonderen zijn prachtig om te bekijken, maar beklim ze alsjeblieft niet.

Voor een ambitieuzer uitje - dat vier dagen duurt als je het volledige circuit te voet aflegt - kan je de "panoramische route" proberen, die je naar Noorwegen brengt via een adembenemende kustlijn, bergen en met meren bezaaide valleien. Vertrek vanuit Järpen in het westen van Jämtland en ga verder naar het meer Kallsjön en Åre voordat je Noorwegen binnenkomt en richting de eindbestemming Trondheim gaat.

Wat betreft wintersport: Åre heeft de beste papieren voor een skivakantie in Zweden en trekt het hele jaar door liefhebbers van actiesport. Tijdens de sneeuwvrije maanden vult de kabelbaan (een avontuur op zich) zich met mountainbikers en zie je ook paragliders door de lucht zweven.

Vemdalen, in Härjedalen, een andere bestemming die het hele jaar door aantrekkelijk is, is veel meer dan een ski resort. Een alternatieve manier om het prachtige, bergachtige Vemdalen-gebergte te verkennen, is te paard of met een slee. The Trumvallen Ranch biedt trailrijden aan met tochten van enkele uren tot meerdere dagen.

1 / 3

Åre ski resort

De Åre kabelbaan

Foto: Karl Hägglund

/ 3

Åre ski resort

Foto: Karl Hägglund

Zonsondergang in Vemdalen

Foto: Karl Vertergård

Skiën in Åre

Foto: Ola Matsson

Ontdek de cultuur en geschiedenis van de regio

Jämtland Härjedalen heeft een onderscheidende identiteit, deels omdat het deel uitmaakt van Sápmi, het land van de inheemse bevolking van Zweden, de Sami, wiens duurzame levensstijl draait om het hoeden van rendieren. Een groot deel van de geschiedenis en cultuur van de regio is gedocumenteerd in Östersund's Jamtli Museum. Een van de meest opmerkelijke vondsten uit het Vikingtijdperk, is de collectie Överhogdal-wandtapijten met ingewikkelde patronen, waarvan delen dateren uit 800 na Christus. Het museum herbergt ook een prachtige kerstmarkt, en in de zomer laat het openluchtmuseum Historyland je kennismaken met verschillende historische tijdperken via authentieke gebouwen uit die tijd: van 18e-eeuwse boerderijen tot villa's uit de jaren 70. Je wandelt hier tussen de dieren en ontmoet er acteurs die zo authentiek zijn dat ze deze educatieve ervaring bijna griezelig realistisch maken.

Het eiland Frösön was de thuisbasis van een zeer geliefde Zweedse componist Wilhelm Peterson-Berger van 1914 tot aan zijn dood in 1942. Zijn prachtige huis Sommarhagen, compleet met vleugel van de componist, is in de zomer te bezoeken. Mis het historische Frösö Kyrka niet – Peterson-Berger’s rustplek – met zijn weidse uitzichten over het meer Storsjön en de bergen.

Wat betreft hedendaagse muziek, het zomerfestival van Östersund Storsjöyran trekt een indrukwekkende line-up aan. Lady Gaga en The Prodigy zijn voorbeelden van artiesten die hier de afgelopen jaren op het podium hebben gestaan.

1 / 3

Jamtli Historyland

Het openlucht museum Jamtli Historieland (Jamtli Historyland) in Östersund.

Foto: Tina Stafrén

/ 3

Jamtli Historyland

Foto: Tina Stafrén

Storsjöyran in Östersund

Foto: Göran Stand

Jamtli kerstmarkt

Foto: Erik Westberg

De culinaire identiteit van Jämtland Härjedalen

Jämtland Härjedalen heeft een onmiskenbaar culinair talent. De ligging ten opzichte van de Golfstroom en de eindeloze zomerdagen zorgen voor gewassen en eetbare wilde planten die groeien onder uitstekende omstandigheden in kalkrijke bodems vol mineralen. De Scandinavische keuken met de seizoensgebonden 'van bodem tot bord'-variëteit is aan de orde van de dag. De lokale chefs - van wie velen tot ver buiten de regionale grenzen bekend zijn - zijn trots op het gebruik van biologische ingrediënten die afkomstig zijn van nabijgelegen boerderijen of in het wild worden gefokt . Bergframbozen, rode bosbessen en cantharellen behoren tot de lekkernijen die hier goed gedijen.

Het bekroonde Jazzköket, een restaurant dat je niet mag missen in Östersund, serveert lokale specialiteiten. De stad is ook de thuisbasis van een van de beste sushi-restaurants van Zweden, Take Mikado van chef Tsukasa Takeuchi. Bij Hävvi i Glen, proef je het beste van de Samische keuken - inclusief rendier- en elandvlees.

Wil je wat lekkers meenemen voor thuis, probeer dan thee van Brunkullans Te (een ander bedenksel van Fia Gulliksson), kaas van Skärvången’s Ost, kardemom broodjes van Frejas Bakeri en bier van de brouwerijen Härjebrygg en Svartberget.

De aantrekkingskracht van Jämtland Härjedalen samenvatten, is lastig. De regio biedt een bijna onuitputtelijke reeks activiteiten in prachtige natuur, ongeacht het seizoen dat je besluit te bezoeken.

Praktische informatie voor je bezoek aan Jämtland Härjedalen